vr. 8 mrt 2024
9:54

Mithra wordt op ‘verkopen’ gezet door KBC Securities
- Mithra: de geplaagde biotechgroep zette in 2023 40 miljoen euro om en bleef met een negatieve 48 miljoen euro bedrijfskasstroom (REBITDA) eveneens iets boven de lat. Dat een waardevermindering van 74 miljoen euro op de CMO-faciliteit en Zoreline het nettoverlies uitdiepten tot 173,5 miljoen euro maakt het plaatje er wel niet bepaald mooier op. De vertraging in de registratie van Donesta in de VS tot het vierde kwartaal van 2024 heeft een negatieve invloed gehad op de besprekingen over de bedrijfsontwikkeling om een licentieovereenkomst in de VS af te sluiten. Maar wat écht telt is de balans, en dus het recente aangekondigde verkoopproces van alle of een deel van de activa van de groep. Leuk, maar of er wat gaat overblijven voor de aandeelhouders is maar zeer de vraag. KBCS verlaagt de aanbeveling van “Afbouwen” naar “Verkopen” en verlaagt het koersdoel vandaag van 1 euro naar 0,1 euro.
DSM-Firmenich verkoopt Chinese vitamine C-fabriek
- DSM-Firmenich: de Chinese vitamine C-fabriek werd verkocht en dat mag geen verrassing heten. De deal ligt namelijk in lijn met de onlangs aangekondigde strategische verschuiving om de afhankelijkheid van de volatiele vitaminebusiness te verminderen. In dat kader stipt KBCS vandaag ook aan dat DSM-Firmenich de Animal Nutrition & Health (ANH)-activiteiten wil afsplitsen en zich te richten op de consumentgerichte ingrediëntenactiviteiten. De ANH-deal is potentieel tussen 3,0 en 3,5 miljard euro waard, wat een pak kan opleveren om de portefeuilleopbouw te financieren in zijn kernactiviteiten. Geen impact op “Opbouwen’-advies en 120 euro koersdoel.
Jensen Groep kende recordomzet in 2023
- Jensen Groep: 2023 leverde een recordomzet op voor wasserij-automatiseringsgroep, terwijl ook de winst lekker aandikte. Er werden voor 363,1 miljoen euro bestellingen opgetekend 71 miljoen euro in kwartaal vier, waarmee 2023 het recordniveau van 2022 evenaart. In 2024 moet dat momentum behouden blijven, wat de winstgevendheid verder ten goede moet komen. Er werden geen concreet vooruitzichten voor 2024 in de markt gezet. Geen impact op 40 euro koersdoel en “Opbouwen”-advies.
Atenor stelt nieuwe CFO aan
- Atenor: Na het vertrek van CFO Sydney Bens werd een nieuwe CFO aangesteld, maar deze week bleek die met stillen trom alweer van het toneel verdwenen te zijn. Niet dat dat werd gemeld door Atenor, maar de benoeming van Caroline Vanderstraeten als nieuwe CFO vanaf 2 april 2024 werd zonet wel openbaar gemaakt. Volgens KBCS kan zij buigen op een lange carrière: begonnen bij PWC Audit, 17 jaar bij HP als financieel directeur van verschillende divisies en 8 jaar bij CFE als financieel directeur met 1 jaar als transformatiemanager. Vooral dat laatste zal goed van pas komen in de nieuwe functie. Geen impact op 6,8 euro en “Opbouwen”-advies.
ABN Amro heeft interim-CRO beet
- ABN Amro: personeelsmededeling bij de Nederlandse Bank. Caroline Oosterloo werd er namelijk benoemd tot interim CRO vanaf 24 april 2024, in opvolging van Tanja Cuppen die na twee termijnen als CRO de bank na afloop van de algemene vergadering op 24 april zal verlaten. Oosterloo is geen groentje, met meer dan dertig jaar ervaring op de teller in de bancaire sector, onder meer in commerciële en managementfuncties bij de Risk divisie van Deutsche Bank.
Inventiva hervat screeningactiviteiten opnieuw
- Inventiva: de biotechgroep gaf beleggers waar ze op hoopten. Nadat enkele weken geleden een vrijwillige pauze werd ingelast inzake de screening en randomisatie van zijn NATiV3 klinische studie, werd die screeningactiviteiten zonet weer hervat. Aanleiding was een patiënt die een zogenaamde “Suspected Unexpected Serious Adverse Reaction” liet optekenen. Maar dat bleek loos alarm, al werd het protocol om nieuw gescreende patiënten uit te sluiten die gediagnosticeerd zijn of aanleg hebben voor auto-immuun lever- en schildklierziekten aangepast. Tijdens de pauze werd doorgegaan met het ontvangen van updates over de status van de patiënt en werden wijzigingen in Inventiva's studiedocumenten beoordeeld en goedgekeurd. Geen impact op 10 euro en “Kopen”-advies.
Colruyt nog meer in handen van Korys en familie Colruyt
- Colruyt: samen met controlerend aandeelhouder Korys hadden de familie Colruyt en aanverwanten op 5 maart 2024 het belang in Colruyt opgetrokken tot meer dan 70%. Concreet gaat het om 90.575.074 aandelen en 3.031.010 gelijkgestelde financiële instrumenten, samen goed voor 73,50% van het totaal. Dat is best opvallend, want de koersdip van anderhalf jaar geleden ruimde al lang plaats voor winst. En die winst loopt in de voorbije twaalf maanden op tot 61%. De kleinhandelaar krijgt vandaag van KBCS een ongewijzigd “Houden”-advies en 40 euro koersdoel.
Ageas bekijkt hoger bod op Direct Line
- Ageas: de verzekeraar heeft een extra adviseur ingeschakeld omdat het wil doorgaan met een mogelijk overnamebod op het Britse Direct Line, dat een bod van 3,95 miljard dollar in contanten en aandelen afwees , wegens ‘te laag’. Ageas nam Deutsche Bank en Bank of America onder de arm om voor 27 maart een formeel bod uit te brengen of om de overname op te geven.
Quest for Growth ziet korting op intrinsieke waarde toenemen
- Quest for Growth: de Leuvense investeerder berekent op 29 februari 2024 de netto inventariswaarde op 7,46 euro per aandeel, tegenover 7,51 euro per aandeel op het einde van 2023. De beurskoers evolueerde in die periode van 5,0 euro per aandeel naar 4,58 euro, wat wil zeggen dat de korting ten opzichte van de intrinsieke waarde is toegenomen. KBCS heeft een “Kopen”-advies met 6,4 euro koersdoel.