vr. 28 jan 2022
9:32

Colruyt neemt industriële bakkerij Roelandt groep over
- Colruyt nam Roelandt Groep over. Dat is een industriële bakkerij, actief in de productie en verkoop van vers, deelgebakken en diepgevroren brood, broodjes en gebak aan een brede waaier van B2B-klanten. Doel is om de verticale integratie van verse producten verder uit te bouwen. Financiële details zijn er niet, behalve dat de bakkersgroep 33,9 miljoen euro omzette in 2020. KBCS is fan van deze overname, omdat ze in tegenstelling tot sommige eerdere investeringen sterk overlappen met de kernactiviteiten van Colruyt. Geen impact op “Houden”-advies en 41 euro koersdoel.
CTP rondt overname van logistieke vastgoedinvesteerder Deutsche Industrie REIT af
- De overname van de logistieke vastgoedinvesteerder Deutsche Industrie REIT door CTP is zo goed als een feit, nadat zo’n 98,2% van de aandeelhouders groenlicht gaf. De aandeelhouders krijgen voor elk aandeel dat zij bezitten 1,25 nieuw aandeel CTP en scoren op die manier een premie van 48%. De overname heeft een prijskaartje van 800 miljoen euro.
KBCS: lager koersdoel voor Hal Trust dat intrinsieke waarde van 151 euro per aandeel meldt
- Bij holding Hal Trust kwam de intrinsieke waarde uit op 151 euro per aandeel, zo’n 0,8% boven het niveau van einde 2020. Positieve bijdragen van GrandVision en Boskalis werden tenietgedaan door sombere resultaten van Vopak. Ondanks recente investeringen in onder meer Technip en Prodrive blijft de nettokaspositie erg hoog op 5,6 miljard euro, goed voor ongeveer 40% van de intrinsieke waarde. Er wordt zoals verwacht een dividend van 5,7 euro uitgekeerd, 50% in cash en 50% in aandelen. Het aandeel noteert aan een korting van 20% ten opzichte van de door KBCS geschatte intrinsieke waarde van 181,4 euro per aandeel. Daardoor blijft het “Houden”-advies op de tabellen staan, ondanks dat het koersdoel vandaag daalt van 150 naar 145 euro.
Signify presteert in vierde kwartaal van 2021 beter dan verwacht
- Lichtgroep Signify deed in het vierde kwartaal van 2021 beter dan verwacht, dankzij een sterke vraag naar “connected lighting”. De vergelijkbare omzetgroei klom tot 4,5% in het vierde kwartaal tot 2 miljard euro, ondanks dat de marktontwikkelingen nog uitdagender waren in 2020. De omzet uit de conventionele gloeilampen daalde 9,5% tot 219 miljoen euro, tegenover 3,74% groei voor de digitale toepassingen (tot ruim 1 miljard euro). Dat leverde een bedrijfswinst (EBITDA) op van 265 miljoen euro met een marge van 13,2%. De vrije kasstroom daalde van 332 miljoen naar 257 miljoen euro, maar lag eveneens boven de lat. Signify wil 1,45 euro dividend uitkeren en mikt voor 2022 op 3 à 6% omzetgroei, terwijl de EBITA-marge 50 basispunten moet stijgen en de vrije kasstroom kan opklimmen tot 8% van de omzet.
WDP meldt EPRA-winst per aandeel over 2021 van 1,10 euro
- WDP meldde een EPRA-winst per aandeel over heel 2021 van 1,10 euro, wat pal op de verwachtingen zit. Ook voor 2022 verrast de groep met een vooruitzicht van 1,2 euro winst niet, terwijl de winstverwachting voor 2025 op 1,5 euro werd gelegd. Dat impliceert een gemiddelde groei van 8%, tot iets boven de huidige analistenverwachtingen. De bezettingsgraad bleef met 98,6% erg hoog en de financiële positie blijft solide (de schuldgraad bedraagt amper 36,7%). Operationeel steeg de huurgroei met 1,4% en kwam de bedrijfswinst (REBIT) 14,5% hoger uit op 252,6 miljoen euro. Tot 2025 wil de groep 2 miljard euro investeren en dat stemt KBCS hoopvol. Het huis verhoogt het koersdoel van 38,5 naar 40 euro, omdat het waarderingsmodel “doorgerold wordt”. Geen impact op “Houden”-advies.
Van Lanschot Kempen compenseert (oud-)klanten voor te veel aangerekende rente
- Ook Van Lanschot Kempen gaat bestaande klanten en oud-klanten compenseren voor te veel aangerekende variabele rente in verband met consumptief doorlopend krediet. De bank heeft voor de compensatieregeling en voor de kosten van de uitvoering ruim 3 miljoen euro uitgetrokken, wat in rekening zal worden genomen in het vierde kwartaal. Verrassen doet deze beslissing niet, omdat de Nederlandse sectorgenoten eerder al overgingen tot terugbetalingen, na een uitspraak van klachteninstituut Kifid.
Agfa-Gevaert benoemt Nathalie McCaughley tot voorzitster van HealthCare IT
- Bij Agfa-Gevaert wordt de Amerikaanse Nathalie McCaughley benoemd tot voorzitster van het HealthCare IT-team en brengt ze twintigjaar ervaring in verscheidene rollen in verkoop en algemeen management. Haar taak bestaat er in om te zorgen dat de divisie innovatieve oplossingen kan blijven aanbieden die voldoen aan de echte noden van onze klanten. De benoeming komt op een moment dat de de HealthCare IT-divisie terug naar een duurzaam niveau van rendabiliteit gebracht is. Geen impact op “Opbouwen”-advies en 4,4 euro koersdoel.
Stijgende geconsolideerde omzet van Vranken-Pommery Monopole in 2021
- De geconsolideerde omzet van champagnegroep Vranken-Pommery Monopole steeg in 2021 met een forse 23,1% tot 300,4 miljoen euro, wat daardoor zelfs 9,7% hoger ligt dan in 2019 en boven de eigen doelstellingen uittorent. De verkoop aan klanten steeg met 30,9%, zodat de export nu 67% voor zijn rekening neemt, tegenover 60% in 2020. Deze sterke internationale aanwezigheid kwam ten goede aan de Champagnes van het Premium- en het Topsegment, waarnaar in alle landen een bijzonder grote vraag bestond: Champagne Pommery & Greno met zijn cuvées Louise en Pop, en Champagne Vranken met zijn cuvées Demoiselle en Diamant.
Quest for Growth betaalt monsterdividend van 1 euro per aandeel
- De intrinsieke waarde van Quest for Growth klokte in 2021 af op 10,7 euro per aandeel, dik 17,2% hoger op jaarbasis. De groep stelt een hoog dividend voor van 1 euro per aandeel (netto), wat een dividendrendement van 12,8% impliceert. Operationeel gezien leverde het persbericht niets nieuws op, omdat de privak zijn eindejaaroverzicht al in het begin van januari publiceerde. Het voorgestelde dividend is echter een leuke verrassing voor KBCS, dat rekende op “minstens 0,57 euro per aandeel’. Geen impact op “Opbouwen”-advies en 8,6 euro koersdoel.
Renewi meldt aanhoudende hoge recyclageprijzen
- Afvalverwerkingsbedrijf Renewi meldde dat de handel vorig kwartaal zeer sterk is gebleven, dankzij de aanhoudende hoge recyclageprijzen. De recyclageprijzen werden opgedreven door positieve vraag/aanbodfactoren, hoge grondstofprijzen en een stijgende vraag naar secundaire materialen. De volumes in Nederland en België bedroegen in het derde kwartaal respectievelijk 91% en 93% van het voorgaande jaar. De groep trekt daarom de jaarverwachtingen voor het jaar dat eindigt in maart 2022 beduidend op en mikt nu een onderliggende bedrijfswinst van minstens 120 miljoen euro. Vorig boekjaar was dat nog 73 miljoen euro.