do. 23 feb 2023

Uit de jaarcijfers van biotechbedrijf Biocartis blijkt dat de productgerelateerde omzet aandikte met 11% tot 45 miljoen euro. Dat cijfer moet in 2023 stijgen tot 55 à 60 miljoen euro, dankzij 25 à 35% groei en een brutomarge van een hele hoge 40 à 45%. De operationele cash burn voor 2022 werd teruggebracht van 56,6 tot 38,5 miljoen euro, leest KBC Securities-analist Thomas Vranken in het verslag.
Terugblik op de reeds gerapporteerde cijfers
- De omzet steeg met 11% op jaarbasis tot 45 miljoen euro, pal op de analistenlat en in lijn met de officiële doelstelling (al werd die in het derde kwartaal verlaagd van 50 naar 45 miljoen euro). De omzet werd aangedreven door 35,8 miljoen euro uit de verkoop van cartridges, een groei met 13% op jaarbasis die in lijn met de schattingen ligt. Daarnaast werd er 9,2 miljoen euro gepuurd uit de verkoop en verhuur van instrumenten, goed voor een stijging met 4% op jaarbasis.
- De verkoop van oncologiepatronen steeg met 30% op jaarbasis, met een solide groei van het Europese klantenbestand en verschillende belangrijke nieuwe contracten in de VS. Ondertussen daalde de verkoop van patronen voor het testen op SARS-CoV-2 met 49% op jaarbasis door de afnemende vraag naar COVID-19-tests. Maar dat was verwacht.
- De brutomarge op de productverkoop kwam uit op 34%, terwijl Thomas Vranken op 33% mikte. Daarmee ligt de marge ver voor op de officiële doelstelling van 25 à 30% ten tijde van de derdekwartaalcijfers. De forse verbetering is vooral te danken aan een algemeen hogere gemiddelde verkoopprijs en toenemende schaalvoordelen in de geautomatiseerde productielijn 2 (ML2).
- De operationele cash burn daalde met 18,1 miljoen euro op jaarbasis tot 38,5 miljoen euro. Dat is minder dan de verhoopte “stookkost” van 39,4 miljoen en ver onder de officieel vooropgestelde vork van 41 à 43 miljoen euro en te voornamelijk te danken aan een forse afslankingskuur in het vierde kwartaal, die erop gericht was om de inflatiedruk te weerstaan.

Biocartis’ vooruitzichten voor 2023
- De productgerelateerde inkomstenmoeten 25% à 35%aandikken tot 55 à 60 miljoen euro. Thomas Vranken had een groei van 30% in zijn waarderingsmodel ingeschreven. Dit cijfer omvat geen omzet van de SARS-CoV-2-tests, aangezien het gebruik daarvan toch dalend van is.
- De brutomarge op productverkopen zou moeten stijgen van 16% in 2021 en 34% in 2022 naar 40 à 45% in 2023. Dat is onder meer te danken aan de bijna volledige omschakeling naar de high-throughput productielijn ML2.
- De bedrijfskosten daalden in 2022 al met 12% op jaarbasis omdat de onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's werden teruggeschroefd en er een personeelsvermindering met 16% werd doorgevoerd. De bedrijfskasstroom zou daardoor moeten blijven verbeteren van een negatieve 36,5 miljoen in 2022 tot een vork van -25 à -28 miljoen euro in 2022. Thomas Vranken mikte op een cijfer van -24 miljoen euro.

Vooruitzichten testmenu voor 2023
- Feedback van de FDA op de in behandeling zijnde 510(k) van de Idylla MSI test, terwijl het een 510(k) indient voor SeptiCyte RAPID (met Immunexpress).
- IDH1-2 Mutatie Assay wordt naar verwachting wereldwijd beschikbaar voor alle klanten
- Het PIK3CA-AKT1 Mutatie Assay, Merlin CP-GEP Assay en ThyroidPrint Assay zullen naar verwachting de status "Research Use Only" (RUO) krijgen.
KBC Securities over Biocartis
Biocartis deed wat moest in 2022: de brutomarges opkrikken en de cash burn verlagen. Op commercieel vlak lijkt de groei van de productverkoop met 11% op jaarbasis wel lager te liggen dan de afgelopen jaren (toen werd er tussen 25 en 35% gegroeid), maar de snelle afbouw van de verkoop van COVID-19 testen ligt daar waarschijnlijk aan de basis. Belangrijk is dat de onderliggende oncologiefranchise met 30% op jaarbasis wél heel sterk groeide.
De brutomarges op productverkopen zijn sterk gestegen tot boven de verwachtingen (en zelfs iets boven de ramingen van onze Thomas Vranken), komende van een magere 16% in 2021. Deze effecten leiden tot een extra brutowinstbijdrage van ongeveer 8,5 miljoen euro op jaarbasis, wat ongeveer de helft van de vermindering van de cash burn verklaart. De andere helft is waarschijnlijk het gevolg van een strikte beheersing van de operationele (vooral Onderzoek & Ontwikkeling) en kapitaaluitgaven.
2022 was ook een belangrijk jaar voor Biocartis om zijn balans op te schonen: met 66 miljoen euro aan bruto cash lijkt de groep over voldoende cash te beschikken tot in 2024, zeker omdat de eerdere vervaldatum van de in 2019 uitgegeven converteerbare obligaties kon worden uitgesteld. Hoewel de gehele kapitaalsherschikking duur is geweest in termen van potentiële verwatering, lijkt er nu wel ruimte te zijn om in de komende kwartalen en jaren te focussen op zijn commerciële en operationele prestaties.
Kanttekening is wel dat klanten hun aankoopbeslissingen van Ydilla-toestellen uitstellen omwille van het blijvend moeilijke economische klimaat. Niettemin verheugt het Thomas Vranken dat Biocartis streeft naar een terugkeer naar een groeiniveau van 25 à 35%, ondanks nadat de COVID-19 testvolumes nu bijna uitgewist zijn.
Thomas Vranken verwacht dat de volumes aan inktpatronen in 2023 een groei van ongeveer 20% zullen bereiken, terwijl de gemiddelde verkoopprijs zou moeten convergeren naar de (hoger geprijsde) gemiddelde prijs in oncologie. Die wordt rond 115 euro per test geschat. Ondertussen zou de gemiddelde kostprijs per cartridge verder moeten terugvallen, aangezien de laatste resterende volumes in het eerste kwartaal van 2023 over zullen worden gebracht naar de ML2-productielijn. Dat moet verdere schaalvoordelen opleveren en de brutomarge op kunnen krikken richting 40 à 45%.
Dat zijn dus gezonde ambities, die volgens Thomas Vranken wel degelijk haalbaar zijn. De algemene boodschap is de groep na de recente herkapitalisatie duidelijk afstevent op zijn operationeel cash break-even punt, dat verwacht wordt in 2025. Geen impact op 1,2 euro koersdoel en “Kopen”-advies.
