vr. 28 feb 2020

De aandelenbeurzen zetten hun verliesreeks vandaag onverminderd voort. De averij is amper te overzien, al noteren de aandelen nog lang niet onder de laagste niveaus van 2019. Maar het gaat vooral bijzonder snel. De Dow Jones verloor gisteren alweer meer dan 1.000 punten, de tweede keer in een week tijd en nog maar de vierde keer sinds de financiële crisis. Onder meer de grote kleppers, die er een bijzonder sterk 2019 op hebben zitten, delen in de klappen. Hieronder een selectie van enkele “Wall Street darlings” en hun verlies aan marktwaarde deze week.
- Apple: -$173 miljard
- Microsoft: -$155 miljard
- Google: -$115 miljard
- Amazon: -$105 miljard
- Facebook: -$58 miljard
- VISA: -$57 miljard
- MasterCard: -$54 miljard
- Disney: -$38 miljard
Europa en de rest van de wereld
Ook elders in de wereld moeten er wonden worden gelikt. Sinds de piek op 20 januari daalde de marktwaarde van alle aandelen met 6 biljoen dollar, een verlies van 7%. Zelfde verhaal in Europa, waar de banken, de vrijetijdsbedrijven en de verzekeraars sinds 17 februari het meeste terrein verloren (door een behoorlijke rentedaling en consumptievrees). Nutsbedrijven, telecom en mediaspelers beperken de schade, zoals de grafiek duidelijk aangeeft.

Quid België?
Sinds het toppunt op 17 februari, verloor de BEL20 index bijna 60 miljard euro aan beurswaarde dat voor een belangrijk deel terug te voeren is op AB Inbev. De brouwer (-22%) verloor samen met Galapagos (-23%) en ING (-21%) het meeste terrein, terwijl UCB (-5,2%), Cofinimmo (-7,3%), Sofina (-9,5%) en Colruyt (-10,%) de schade het best wisten te beperken.
Op de brede markt houden nobele onbekenden zoals Belgian Resources & Capital (+5,9%) en Scheerders Van Kerckhove (+2,5%) het best stand. Miko (+0,9%) en het zonet overgenomen Sabca (+0,6%) vervolledigen de positieve lijst. Aan de onderkant bengelen bedrijven zoals Genkyotex (-30%), Bone Therapeutics (-27%) en Viohalco (-24%), wat waarschijnlijk te maken heeft met een cocktail van erg beperkte liquiditeit en bovengemiddeld veel verkooporders.

Wat loopt er mis?
Tot en met vorige week werd ervan uitgegaan dat het virus vooral in China zou huishouden. Draconische maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen, zorgden voor een productie- en vraaguitval. Een krimp van de Chinese economie in het eerste kwartaal leek onvermijdelijk. In de rest van het jaar, wanneer het virus onder controle zou komen en de maatregelen versoepeld zouden worden, zou een stuk van de schade kunnen worden opgehaald. De groeiverwachtingen voor heel 2020 werden al met ruim 0,5% neerwaarts bijgesteld (tot 5,2%). Vertraagde toeleveringen vanuit China, minder verkopen in de Chinese markt en thuisblijvende Chinese toeristen zouden wereldwijd worden gevoeld. De impact zou echter eerder beperkt zijn (eerder voor Aziatische landen dan voor Europa of de VS) en hoe dan ook tijdelijk.
Een en ander veranderde begin vorig weekend toen duidelijk werd dat het virus zich ook buiten China snel aan het verspreiden was. De dreiging kwam plots dichtbij toen in Italië gebieden werden afgesloten om verspreiding tegen te gaan. Plots was de paniek groot en doken de markten zowel in Europa (eurostoxx50) als in de VS (S&P500) fors lager. De goudprijs ging hoger, maar niet erg veel, en de rente op vooral Amerikaanse overheidsobligaties nam een duik (van 1,58% naar 1,23% deze week) tot een nieuw diepterecord.
Inschatten van de impact
Economisten hebben het moeilijk om de impact van dit virus op de economie in te schatten. Feit is dat de groeicijfers voor de eerste maanden van dit jaar in zowat heel de wereld neerwaarts moeten worden bijgesteld. De omvang daarvan hangt af van de omvang en van de lengte van de uitbraak van het virus, maar dat is vandaag koffiedik kijken! Feit is dat de economische (groeicijfers) en financiële impact (winstcijfers) voor 2020 groter zal zijn dan aanvankelijk ingeschat, maar in essentie wel 'tijdelijk' van aard. Een vergelijking met de financiële crisis, toen de beurzen een vergelijkbare daling lieten optekenen, gaat niet op.
Soelaas kan onder meer komen van beter weer en van een stabilisatie van het aantal nieuwe ziektegevallen. Griepvirussen verspreiden zich immers minder bij warmer weer en kunnen op die manier onder controle komen. Indijkingsmaatregelen kunnen dan worden afgebouwd en de economie kan op zoek naar rust en adem. Een stuk van de verloren productie en (in iets minder mate) consumptie kan bovendien worden ingehaald in de tweede jaarhelft. KBC hoofdeconoom Jan Van Hove vermoedt dat : "op basis van de huidige stand van zaken we naar een milde aanpassing van het groeiscenario voor de eurozone gaan. Maar het is duidelijk dat verdere virusescalatie grote gevolgen kan hebben."
Een opsteker is wel dat de zaken in China stilaan onder controle geraken. Het aantal nieuwe gevallen is over de top en het economische leven herstelt zich langzaam. Rampen zijn er nog niet gebeurd en de markten hebben de neiging om in eerste instantie te focussen op de meest negatieve scenario's; relativeren komt pas later. Beleggers moeten deze fase even afwachten. KBC Asset Management stuurt voorlopig de beleggingsstrategie niet bij, maar volgt het nieuws en de evolutie net zoals de rest van de groep van kortbij op. Anderzijds zijn er heel wat bedrijven die significant in waarde daalden, maar die niet noodzakelijk een even grote winstdaling zullen rapporteren. Dat maakt de onderliggende waardering alvast goedkoper dan twee weken geleden, hetgeen in principe de hoop op beterschap mee moet ondersteunen.