wo. 4 aug 2021

BMW rapporteerde gisteren al zijn cijferset over het tweede kwartaal en dat viel niet meteen in goede aarde bij de beleggers, ondanks dat de vooruitzichten voor de vrije cashflow voor in heel 2021 opgetrokken werden tot het sterkste jaar voor vrije cashflow ooit. Maar de groep blijft ook worstelen met de aanlevering van chips en met duurdere grondstoffen, twee trends die meer vraagtekens aanleverden dan de cijfers antwoorden konden bieden.
Cijferset
De groepsomzet landde op 28,6 miljard euro, 3,5% boven de analistenverwachtingen, terwijl de bedrijfswinst (EBIT) uitkwam op 5,0 miljard euro. Dat is een fors cijfer, dat echter geholpen werd door een paar (positieve) eenmalige posten. De onderliggende EBIT van de autodivisie lag niettemin in lijn van de verwachtingen, terwijl de EBIT-marge in het tweede kwartaal (9,8%) in lijn lag met de marge van het eerste kwartaal. Dat zijn meer dan puike cijfers, met name voor wat de marges betreft.
Vooruitzichten
Maar ondanks een zeer sterke marge in het eerste halfjaar van 11%, heeft BMW de bovenkant van zijn eerder gestelde margeverwachting voor de autodivisie van 6% à 8% niet verhoogd. Dat impliceert dat de marge in de tweede jaarhelft slechts zou moeten uitkomen rond 5%, wat dan weer een erg zwak tweede halfjaar zou betekenen. Dat wordt verklaard door:
- Het grootste deel van de duurdere grondstoffen zal zichtbaar worden in het tweede halfjaar
- Het tekort aan halfgeleiders zal in het tweede halfjaar een weerslag hebben op de groothandel
- Seizoensgebonden kosteninflatie, bijvoorbeeld Onderzoek & Ontwikkeling zal honderden miljoenen euro's hoger zijn in de tweede jaarhelft, dan in de eerste
- De kosten van elektrificatie zullen in het tweede halfjaar stijgen
De vrije kasstroom voor de automobielsector bedroeg in het vierde kwartaal 2,4 miljard euro, 48% meer dan de consensus van 1,6 miljard euro, omdat geprofiteerd werd van een positief effect van 500 miljoen euro op het werkkapitaal. In het licht van deze sterke prestatie verhoogde BMW zijn vooruitzichten voor de vrije cashflow voor 2021 van “meer dan 4 miljard” naar “meer dan 5,8 miljard euro”. Dat impliceert dat 2021 het sterkste jaar ooit zal worden voor de generatie van vrije cashflow.
KBC Asset Management over BMW
De solide tweedekwartaalresultaten werden getemperd door erg voorzichtige vooruitzichten voor de autodivisie voor het volledige jaar. Die jaarverwachtingen zijn waarschijnlijk conservatief opgesteld, wat typisch is voor BMW, maar het zet de cijfers en de investment case toch in een ietwat bedrukt daglicht. Voor BMW blijft het “Kopen”-advies en 107 euro koersdoel ongewijzigd op de tabellen staan.
KBC AM blijft ook de voorkeur geven aan Daimler (“Kopen”, met 98 euro koersdoel). Die zal in het tweede halfjaar waarschijnlijk wél in staat moeten zijn om stijgende winstgevendheidsniveaus neer te zetten. Bovendien zal Daimler een meerderheidsaandeel in de vrachtwagendivisie aan zijn bestaande aandeelhouders uitkeren, wat een interessante katalysator kan zijn.
