di. 5 mei 2020
BNP Paribas: gemengde resultaten met beter dan verwachte vooruitzichten

BNP Paribas publiceerde deze ochtend resultaten over het eerste kwartaal, waarbij de winst op jaarbasis 33% lager ging door de aanleg van provisies voor toekomstige probleemleningen. Voor het volledige boekjaar zou de winstdaling volgens de Franse bank echter beperkt blijven tot 15 à 20%. Sectoranalist Joris Dehaes (KBC Asset Management) vatte het kwartaalrapport samen en bevestigt zijn "Houden"-aanbeveling voor het aandeel.
Resultaten
BNP Paribas boekte in het eerste kwartaal een winst van 1,28 miljard EUR, wat een daling van 33% tegenover vorig jaar vertegenwoordigt. Dat is het gevolg van 1,43 miljard EUR aan provisies voor toekomstige kredietverliezen die de bank opzij zette, waarvan 502 miljoen EUR specifiek toegeschreven werd aan de impact van Covid-19. Ondanks die provisies bleef de kwartaalwinst wel 19% boven de consensusverwachting.
Niettemin bevatte het resultaat enkele eenmalige elementen, wat vergelijken nogal moeilijk maakt. Strikt geïnterpreteerd en exclusief alle niet-operationele resultaten bleef de winst vóór provisies van BNP Paribas onder de verwachting. Gemengde, maar net toereikende resultaten dus, zeker in vergelijking met de zwakke cijfers van landgenoot Société Générale vorige week.
Vooruitzichten
Belangrijker dan de operationele resultaten in het eerste kwartaal zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar. BNP Paribas voorspelt een winstdaling van slechts 15% tot 20% tegenover vorig jaar "indien er geen nieuwe crisis of nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden". Als de bank erin zou slagen de winstdaling te beperken tot 20%, zou dat beter zijn dan wat KBC Asset Management en de meeste analisten verwachten. Om dit te bereiken, voorziet BNP Paribas een extra kostenreductie en hogere netto interestinkomsten. De bank geeft echter (nog) niet mee hoeveel provisies ze dit jaar nog verwacht te moeten nemen en op basis van welke economische assumpties die provisies berekend werden. Als het management de voorspelde kostenreductie en provisies voor 2020 geloofwaardig kan verkopen, zou KBC AM zijn verwachtingen positief kunnen bijstellen.
De beter dan verwachte vooruitzichten voor 2020 worden wel wat overschaduwd door een sterke daling van de kernkapitaalratio, als gevolg van de stijging van de risicogewogen activa. De ratio daalde van 12,1% naar 12,0% en dit ondanks het (gedwongen) uitstel van de dividendbetaling. Als BNP Paribas het dividend over 2019 uitbetaalt, wat het nog steeds van plan is, zou de kernkapitaalratio zakken naar 11,4%, wat zeker niet verontrustend is maar wel beduidend lager dan de gemiddelde Europese bank.
De visie van KBC Asset Management
Voorlopig ziet analist Joris Dehaes geen reden om de aanbeveling voor het aandeel te wijzigen. Hij ziet BNP Paribas als een mooi gediversifieerde bank die gewapend is om de huidige crisis zonder kleerscheuren (lees: kapitaalverhoging) door te komen en die bovendien goedkoop gewaardeerd is, tegen minder dan 0,4 keer de tastbare boekwaarde.
Daartegenover staat veel onzekerheid rond toekomstige provisies, margedruk door de lage rente, een iets zwakkere kapitaalpositie en een eerder laag rendement op het eigen vermogen. Er is dus wel opwaarts potentieel voor het aandeel als de economische onzekerheid wegtrekt.
Toch blijft KBC AM liever nog wat aan de zijlijn staan met een "Houden"-aanbeveling, tot het meer vertrouwen heeft dat de winst van de bank opnieuw kan aansterken. Het koersdoel bedraagt 32 EUR.