Thu. 3 Jan 2019
Geheel onverwacht nieuws uit de farmasector: Bristol Myers Squibb brengt een bod van omgerekend 74 miljard USD uit op Celgene.
De overname zal deels in cash, deels in aandelen worden uitbetaald. De Celgene-aandeelhouder zal per aandeel 50 USD in contanten uitbetaald krijgen en één aandeel in Bristol Myers. Daarenboven krijgt iedere aandeelhouder nog een Contingent Value Right (CVR); dat is het recht op een uitbetaling van een bepaald bedrag indien toekomstige mijlpalen worden behaald. De waarde van dit recht, indien alle mijlpalen worden behaald, is 9 USD per recht. Daarmee waardeert Bristol Myers Celgene op 102,43 USD per aandeel, namelijk 50 USD cash + 52,43 USD voor het Bristol Myers Squibb aandeel (er wordt geen rekening gehouden met het CVR, omdat dat uiteindelijk ook 0 USD kan bedragen). Het aandeel Bristol Myers gaat wel onderuit na de aankondiging en noteert voorbeurs rond de 46 USD.
De visie van KBC Asset Management
KBC AM ziet weinig hindernissen met betrekking tot antitrust-regelgeving. Celgene is vooral actief in bloedkankers, terwijl bij Bristol Myers zwaar inzet op immuun-oncologie, waar de nadruk ligt op vaste tumoren. Bovendien nam Celgene bijna een jaar geleden Juno Therapeutics over voor 7,9 miljard USD, een van de toonaangevende bedrijven met betrekking tot CAR-T. CAR-T is een van de nieuwste technologieën om bloedkankers aan te pakken.
Door de overname onstaat een grote specialist in kankerbestrijding en beide bedrijven zijn bovendien complementair. Kennisdeling kan dan ook leiden tot verdere synergieën. Het bedrijf voorziet 2,5 miljard USD aan kostenbesparingen tegen 2022.
Door de koersdaling van Bristol Myers wordt Celgene gewaardeerd op 96 USD (exclusief de CVR). Celgene (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 105 USD) zelf noteert voorbeurs rond de 89 USD. Er is dus momenteel nog iets minder dan 10% opwaarts potentieel. De deal zou in het derde kwartaal van 2019 afgerond moeten zijn.
Top Pick voor 2019
Celgene was trouwens een van de favoriete aandelen voor 2019 die begin december door KBC Asset Management naar voren werd geschoven. Toen al wees analist Pieter Mahieu op de enorm lage waardering, de stabiele kasstroom voor de volgende 5 jaar en de discount die aan het aandeel werd toegewezen omwille van het beperkte vertrouwen in het management. Bovendien was de waardering zo laag dat er zo goed als geen rekening werd gehouden met de pijplijn. Blijkbaar dacht Bristol Myers daar hetzelfde over.
Wilt u ook de 11 overige 'Top Picks' van KBC AM ontdekken? Download dan via onderstaande link het volledige dossier. Helemaal gratis.
Download hier het volledige Top Picks 2019 dossier van KBC Asset Management