wo. 6 jul 2022

Vandaag wordt het dokkeren in de Tour de France in een lightversie van de wielerklassieker Parijs-Roubaix. De renners krijgen elf kasseistroken voor de wielen geschoven, met iets minder dan twintig kilometer aan kassei. Gegarandeerd hogere kijkcijfers, waar ook de sponsors op hopen. En de Tourkaravaan brengt zakkenvol sponsors met zich mee. Naast de wielerploegen, weet ook de tourorganisator, familiebedrijf Amaury Sports Organisation (ASO), heel wat geldschieters te lokken. Sommige van de huidige sponsors in de karavaan zijn beursgenoteerd. We lichten er enkele toe.
- Deceuninck (KBC Securities: ‘Opbouwen’-advies met koersdoel 4,20 euro)
De Belgische producent van pvc-ramen en deuren en kunststofprofielen maakte afgelopen jaar nog een opmerkelijke switch. Als sponsor vertrok Deceuninck van bij het uiterst succesvolle team van Patrick Lefèvre (Quick Step-Alpha Vinyl) naar de ploeg van golden boy Mathieu van der Poel (tot voor kort ‘Alpecin-Fenix’ en vanaf 1 juli ‘Alpecin-Deceuninck’). Al veranderde dat weinig aan het waarderingsmodel van KBC Securities-analist Wim Hoste.
Deceuninck bleef over heel 2021 met een stijging met 13,6% van zijn aangepaste winst voor belastingen en afschrijvingen iets onder de lat van analist Wim Hoste. Hogere grondstofprijzen en verstoringen in de toeleveringsketen lagen hier aan de basis, bleek uit het jaarrapport van eind februari.
Voor 2022 verwachtte Deceuninck dat de woningbouwmarkt sterk blijft al kan een tekort aan arbeidskrachten de groei kunnen afremmen. Grondstofprijzen zouden stabiliseren op historisch hoge niveaus, terwijl de inflatie van andere kosten aanhoudt.
Het bedrijf verwachtte sterke volumes in Europa, waar de problemen met de bevoorradingsketen geleidelijk moet afnemen. In Noord-Amerika zou de sterke bouwmarkt aanhouden en kunnen de marges herstellen. Deceuninck verwacht een aanhoudende omzetgroei in Turkije, terwijl inflatie en devaluatie van de Turkse lira en hun impact op het consumentenvertrouwen een belangrijke onzekerheid blijft. Genoeg voor analist Wim Devos om een ‘opbouwen’-advies voor Deceuninck aan te houden met een koersdoel van 4,20 euro.
- TotalEnergies (KBC Asset Management: ‘Kopen’-advies met koersdoel 56 euro)
Peter “De Grote” Sagan lijkt eindelijk terug van weggeweest en is op jacht naar zijn achtste groene trui. Of zijn transfer naar TotalEnergies daar iets mee te maken heeft, durven we niet in twijfel trekken. Zeker niet sinds we hoorden dat hij van TotalEnergies elke ochtend een vers glas Excellium moet drinken.
Na de publicatie, begin februari, van de beste jaarresultaten sinds recordjaren 2007 en 2008, was KBC Asset Management-analist Steven Vermander lovend over TotalEnergies: “De resultaten van TotalEnergies stellen bijna nooit teleur. Het is een van de best geleide energiebedrijven ter wereld, wat zich vertaalt in een veel beter aandelenrendement dan de meeste andere majors. De waardering is min of meer in lijn met die van de Europese sectorgenoten en ligt lager dan die van de Amerikaanse majors, wat ik niet gerechtvaardigd vind. Daarom houd ik vast aan een 'Kopen'-advies.”
DSM (KBC Securities: 'Opbouwen'-advies met koersdoel 190 euro)
Hoe lang DSM, het Nederlands speciaalchemieconcern, als sponsor nog in het peloton zal rondrijden is koffiedik kijken. DSM verkoopt immers een deel van zijn activiteiten terwijl het overblijvende deel van DSM zal fusioneren met de Zwitserse Firmenich-groep. KBC Securities-analist Wim hoste geeft in deze blogpost zijn mening over DSM en de fusieplannen.
- Volkswagen (KBC Asset Management: ‘Houden’-advies met koersdoel 197 euro)
Ook Volkswagen (VW) maakt al jaren deel uit van de Tourkaravaan via dochteronderneming Skoda. Skoda stelt meer dan 250 auto’s ter beschikking voor de organisatie en wedstrijdleiding. De rode ‘commandowagen’ van Tour-baas Christian Prudhomme is voor het derde jaar een Skoda Enyaq iV. Dat is een volledig elektrische wagen. Daarom last de Tour sinds 2019 geen ritten langer dan 400 kilometer meer in.
Vorige week benadrukte VW nog dat het blijft investeren in China. Dat is voor de groep een cruciale markt, want in het eerste kwartaal ging 40% van de verkochte wagens richting Chinese chauffeurs. VW is er marktleider maar ondervindt hevige concurrentie van lokale autobouwers Nio, BYD of Xpeng.
Later dit jaar zou de beursgang van een andere dochter, Porsche, plaats moeten vinden. Benieuwd of de macro-economische omstandigheden roet in het eten gooien (of ligt er bij VW misschien nog wat software in de kast die dat kan opvangen?). Goed nieuws kwam er in elk geval van de toeleveringsketen: die lijkt zich eindelijk te herstellen zodat de achterstand in VW’s autoconstructie weggewerkt kan worden.