ma. 12 mei 2025
Bolero's ongemeen interessante maandelijkse holding-update - April '25
Jaar na jaar verrast Warren Buffett met de prestaties van zijn topholding Berkshire Hathaway. Maar wij, Belgen, mogen best fier zijn op veel van onze eigen holdings, die door de jaren heen exceptioneel goed presteerden. Of wat dacht je van de volgende rendementen over de afgelopen tien jaar:
Ackermans & van Haaren: +104%
Sofina: +144%
Brederode: +197%
D'Ieteren: +670%
Ter vergelijking: de BEL 20: +19%, Euronext 100: +59% en Berkshire Hathaway: +252%.
Bolero is logischerwijs enorme fan van onze holdings en gaf daarom op deze blog maandelijks de visie van Sharad Kumar S.P, CFA weer. Sharad geeft de fakkel nu door aan zijn collega, KBC Securities-analist Livio Luyten. Livio volgt dezelfde selectie aan holdings op: het 'Holding Universum' (HU).
Het HU omvat volgende 'gewone holdings': Ackermans & van Haaren, Brederode, Compagnie du Bois Sauvage, D'Ieteren Group, Exor , GBL, Gimv, HAL Trust, Quest for Growth, Sofina, Texaf, WhiteStone Group en Tinc en ook enkele 'monoholdings' (die hebben slechts één participatie): Heineken Holding (met als enige participatie Heineken), KBC Ancora (KBC), Solvac (Solvay) en Financière de Tubize (UCB).

Europese Holding-update
Enkele maanden geleden shreef Sharad samen met financieel-econoom Tom Simonts een update over de bekendste Europese holdings. Je kan gratis Deel I (met onder meer Exor en Investor AB) en Deel II (met onder meer Prosus en Hal Trust) aanvragen.
Prestaties van de holdings
- In de laatste maand
Over de afgelopen maand boekte het universum van de door KBC Securities opgevolgde holdings een rendement van +2,7%, wat vooral te danken was aan de gewone holdings (+3%), terwijl de monoholdings iets minder presteerden: +2% winst. De 3 best presterende holdings waren D'Ieteren (+10,6%), Ackermans & van Haaren (+7,7%) en GBL (+5,4%), terwijl de 3 slechtst presterende bedrijven Exor (-0,8%), Hal Trust (-1,5%) en Quest for Growth (-5,5%) waren. - Over 2025 tot eind april
Sinds de start van het jaar steeg het HU met 5,3%. Vooral dankzij de monoholdings (+9,8%), terwijl de gewone holdings met gemiddeld 3,4% stegen. Het universum doet het daarmee voorlopig beter dan de grote indexen als MSCI World (8,3% beter), S&P 500 (10,6% beter), de Euronext 100 (0,2% beter) en de BEL 20 (1,5% beter). Sinds het jaarbegin gingen binnen het universum Sofina (+8,6%), KBC Ancora (+10,2%) en Heineken Holding (+15,1%) het hoogst. De slechtste presteerders zijn Exor (-10,2%), Solvac (-11,1%) en Tubize (-15,1%). - Evolutie van de korting
Vorige maand verkleinde algemene discount (of korting) van het Holdings Universum met 2% tot -33,4%. De discount van de gewone holdings daalde met 4,5% tot -30,3%, en ook die van monoholdings kromp, met 1,1% tot -23,2%. Verdeeld over de holdings zelf, zien we dat de discount het meest daalde bij D'Ieteren (-4,7%), KBC Ancora (-3,8%) en GBL (-2,9%). De discount ging hoger bij Quest for Growth (+3,6%), Hal Trust (+3,9%) en Texaf (+4,6%).
Overzicht van de rendementen

Bron: KBC Securities
Bovenstaande tabel geeft het rendement weer van de holdings in de laatste maand (1M), het laatste half jaar (6M), sinds de start van dit jaar (YTD) en in het laatste jaar (1Y) .
Ook het verschil in rendement met de benchmarks sinds de start van het jaar, komt aan bod (Relative Price Return). Ter illustratie: KBC Ancora deed het sinds de start van dit jaar 8,9% beter dan de Euronext 100 Index.
Ter info: N100 Index = Euronext 100 Index.
De Euronext 100 geeft een gewogen gemiddelde weer van de koersen van de 100 grootste aandelen die worden verhandeld binnen de Euronext-beurzen, waaronder de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. Binnen de Eurozone speelt de Eurostoxx 50 Index de rol van toonaangevende graadmeter. Hierin zitten de 50 bedrijven met de hoogste beurswaarde in de eurozone.
Overzicht van KBC Securities' aanbevelingen
Hieronder vind je een tabel opgesteld door Sharad met zijn beleggingsaanbevelingen en koersdoelen voor de Belgische holdings.
- Last Close Price = koers van het aandeel op moment van opmaak van de tabel.
- Target Price = koersdoel: Sharad kleeft op alle participaties van een holding een waarde. Sommige participaties zijn beursgenoteerd. De waarde daarvan hangt dan af van de beurskoers. Andere zijn in privéhanden. In dat geval probeert Sharad de waarde in te schatten. Daarnaast houdt hij rekening met de financiële toestand (cash, schulden,…) van de holding. Zo komt hij tot een waardering. Vervolgens past hij op die waardering een korting toe (heel vaak noteren holdings op de beurs met een korting op hun intrinsieke waarde). Zo komt hij aan het koersdoel.
- Rating = de aanbeveling.
- Implied Upside or Downside = opwaarts of neerwaarts potentieel: met hoeveel % de aandelenkoers (Last Price) moet stijgen (of dalen) om het koersdoel (Target Price) te bereiken.
- Estimated NAV = de laatste, door de holding zelf gepubliceerde intrinsieke waarde aangepast met de koersverschillen van de beursgenoteerde participaties.
- Estimated TEV = de huidige geschatte waarde van de portfolio door Sharad (incl. eigen waarderingen voor de private belangen).
- Implied Discount or (Premium) NAV vs Close Price = korting ten opzichte van NAV.
- Implied Discount or (Premium) TEV vs Close Price = korting ten opzichte van de waarde, door Sharad gescht, van de holding.
- Net Cash Position = netto kaspositie.
- Net Cash Portion of NAV = welk percentage van de NAV uit netto cash bestaat.
- Listed Portion of Portfolie = hoeveel % van de participatie van de holding beursgenoteerd is.

Sharads Keuze
- D'Ieteren (koersdoel 220 euro - 25,2% opwaarts potentieel)
Kroonjuweel Belron profiteert van de toenemende complexiteit van de voorruiten, waaronder grotere en meer gebogen voorruiten. Nieuwe auto's zijn ook uitgerust met een ADAS-camera, die telkens opnieuw moet worden gekalibreerd wanneer de voorruit wordt vervangen. Belron vraagt een hoge prijs voor deze herkalibratiediensten, wat hoge marges oplevert. Dat zorgt op zijn beurt voor een boost van de algemene groepsresultaten van Belron.
Verder waardeert Sharad ook de recente investeringen van D'leteren in TVH Parts en PHE. Net als Belron zijn beide spelers actief op de naverkoopmarkt van de auto-industrie. Zowel TVH als PHE is die markt erg gefragmenteerd, waardoor er nog veel ruimte is voor verdere consolidatiemogelijkheden, net zoals dat in het verleden het geval was met Belron.
Livio schat de waarde op zo’n 275 euro per aandeel, gebaseerd op de "Som van de delen" (SOTP= Sum or the Parts). Livio past daar een discount op toe van 20% en komt op een koersdoel van 220 euro.
- Ackermans & van Haaren (koersdoel 236 euro - 9,7% opwaarts potentieel)
Tijdens 2024 bleven de participaties robuuste prestaties leveren, wat een recordwinstresultaat leverde van 459,9 miljoen euro, 15% boven het resultaat van 2023 (399,2 miljoen euro). De privatebankingdivisie boekte recordresultaten met beleggingen in beheer op een record van 77,7 miljard euro. Er waren bruto instromen van 7,6 miljard euro. DEME’s orderportefeuille staat op 8,2 miljard euro (op recordhoogte) en het management spreekt van gelijkaardige groei en marges in '26 als in '25, terwijl de Havfram-overname voor schepen en ervaring zorgt.
AvH heeft zijn overtollige kasmiddelen ingezet door een belang te verwerven in V. Group en aandelen te kopen in Camlin Fine Sciences (India), Nextensa, SIPEF en Van Moer Logistics. Voor 2025 gelooft Livio dat AvH’s portefeuille sterke resultaten zal blijven boeken, aangezien portefeuillebedrijven redelijk afgeschermd zitten in hun respectievelijke sectoren/geografieën.
- Gimv (koersdoel 56 euro, opwaarts potentieel 41,2%).
Volgens de nieuwe strategie van Gimv wil de groep haar portefeuille tegen 2030 verdubbelen tot 3,5 miljard euro. Om dit te bereiken, zal Gimv het gemiddelde investeringsbedrag verhogen tot 50 miljoen euro, het rendement op de portefeuille verhogen tot 17,5% en de houdperiode van belangrijke "ankerinvesteringen" verlengen om hun volledige groeipotentieel te realiseren.
Livio gelooft dat Gimv een nieuwe groeifase ingaat en dat alle aangekondigde strategische initiatieven aanzienlijke langetermijnwaarde voor aandeelhouders zullen creëren door het ‘compounding’-effect over meerdere jaren. Gimv profiteert ook van haar strikte investeringsproces, ervaren en diverse investeringsteam, sterke Europese aanwezigheid, conservatieve waarderingen en relatief laag gebruik van hefboomwerking.
Al deze aspecten zijn redenen waarom Livio meent dat Gimv haar nieuwe doelen zal bereiken in termen van portefeuillegrootte, rendement en ticketgrootte. Gimv wordt momenteel verhandeld met tegen korting van meer dan 30%. De laatste 2 jaar bedroeg die korting gemiddeld 16% en de laatste 5 jaar gemiddeld 3%. Ten slotte, vanwege de lage aandelenkoers, bieden Gimv-aandelen momenteel een aantrekkelijk dividendrendement van meer dan 7%.