vr. 9 feb 2024
Bolero's ongemeen interessante maandelijkse holdingupdate - januari
Jaar na jaar verrast Warren Buffett met de prestaties van zijn topholding Berkshire Hathaway . Maar wij, Belgen, mogen best fier zijn op veel van onze eigen holdings, die door de jaren heen exceptioneel goed presteerden. Of wat dacht je van de volgende rendementen over de afgelopen tien jaar:
Ackermans & van Haaren : +92%
Sofina : +150%
Brederode : +290%
D'Ieteren : +395%.
Ter vergelijking: de BEL 20: +24%, Euronext 100: +77% en Berkshire Hathaway: +246%.
Bolero is logischerwijs enorme fan van onze holdings en geeft daarom op deze blog maandelijks de visie van Sharad Kumar S.P, CFA weer. Sharad is analist bij KBC Securities met holdings als specialisatie. Als er iets bij de holdings beweegt, weet Sharad het als eerste. Hij is dus de geknipte persoon om jou maandelijks up-to-date te houden.
Ter informatie: Sharad neemt niet alle Benelux-holdings onder de loep. Zelfs hij is ook maar een mens. Daarom maakte hij een selectie en noemt die zijn 'Holding Universum' (HU).
Het HU omvat volgende 'gewone holdings': Ackermans & van Haaren, Brederode, Compagnie du Bois Sauvage , D'Ieteren Group, GBL , Gimv , HAL Trust , Quest for Growth , Sofina, Texaf en Tinc en ook enkele 'monoholdings' (die hebben slechts één participatie): Heineken Holding (met als enige participatie Heineken), KBC Ancora (KBC), Solvac (Solvay) en Financière de Tubize (UCB).

Prestaties van de holdings
- In de laatste maand
De voorbije maand realiseerden de holdings een rendement van +1,2%, waarbij vooral de monoholdings de motor waren (+2,0%) tegenover een winst van +0,5% bij de gewone holdings. De 3 beste presteerders tijdens december waren D'Ieteren (+6,1%), Tubize (+7,5%) en Brederode (+7,5%), terwijl Gimv (-2,4%), Ackermans & van Haaren (-2;,5%) en Solvac (-4%) de 3 achterblijvers waren.
- Sinds begin dit jaar
Sinds het begin van 2024 ging het HU er 1,2% op vooruit. Het HU presteert daarmee wel 2,4% beter dan de BEL20, maar iets minder goed dan de Stoxx50, de S&P500 en de MSCI World, die het respectievelijk 1,6%, 0,4 % en 0,01% beter deden.
- Evolutie van de korting
Traditioneel noteren de meeste holdings met een korting op hun werkelijke waarde. De korting kromp tijdens september met 3,5% tot gemiddeld 22,7%. De discount is in december het meest gedaald bij D'leteren Group (-19.4%), Brederode (-14,7%) en Sofina (-9,8%) en nam het meest toe bij Tubize (+3,5%), Gimv (+3,2%) en Ackermans en van Haaren (+3,1%).
Financieel-econoom Tom Simonts gaat hier nog dieper in op kortingen bij holdings.

Bovenstaande tabel geeft het rendement weer van de holdings in de laatste maand (1M), het laatste half jaar (6M), sinds de start van dit jaar (YTD) en in het laatste jaar (1Y) .
Ook het verschil in rendement met de benchmark, in dit geval Euronext 100 Index, komt aan bod (Relative Total Return), voor dezelfde ijkpunten. Ter illustratie: KBC Ancora deed het sinds de start van dit jaar 0,7% beter dan de Euronext 100 Index.
Ter info: n100 Index = Euronext 100 Index.
De Euronext 100 geeft een gewogen gemiddelde weer van de koersen van de 100 grootste aandelen die worden verhandeld binnen de Euronext-beurzen, waaronder de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. Binnen de Eurozone speelt de Eurostoxx 50 Index de rol van toonaangevende graadmeter. Hierin zitten de 50 bedrijven met de hoogste beurswaarde in de eurozone.
Hieronder vind je een tabel opgesteld door Sharad met zijn beleggingsaanbevelingen en koersdoelen voor de Belgische holdings.
- Last Close Price = koers van het aandeel op moment van opmaak van de tabel.
- Target Price = koersdoel: Sharad kleeft op alle participaties van een holding een waarde. Sommige participaties zijn beursgenoteerd. De waarde daarvan hangt dan af van de beurskoers. Andere zijn in privéhanden. In dat geval probeert Sharad de waarde in te schatten. Daarnaast houdt hij rekening met de financiële toestand (cash, schulden,…) van de holding. Zo komt hij tot een waardering. Vervolgens past hij op die waardering een korting toe (heel vaak noteren holdings op de beurs met een korting op hun intrinsieke waarde). Zo komt hij aan het koersdoel.
- Rating = het advies.
- Implied Upside or Downside = opwaarts of neerwaarts potentieel: met hoeveel % de aandelenkoers (Last Price) moet stijgen (of dalen) om het koersdoel (Target Price) te bereiken.
- Estimated NAV = de laatste, door de holding zelf gepubliceerde intrinsieke waarde aangepast met de koersverschillen van de beursgenoteerde participaties.
- Estimated TEV = de huidige geschatte waarde van de portfolio door Sharad (incl. eigen waarderingen voor de private belangen).
- Implied Discount or (Premium) NAV vs Close Price = korting ten opzichte van NAV.
- Implied Discount or (Premium) TEV vs Close Price = korting ten opzichte van de waarde, door Sharad gescht, van de holding.
- Net Cash Position = netto kaspositie.
- Net Cash Portion of NAV = welk percentage van de NAV uit netto cash bestaat.
- Listed Portion of Portfolie = hoeveel % van de participatie van de holding beursgenoteerd is.

Sharads Keuze
- D'Ieteren
Begin september verraste de moedergroep van Carglass de markt met zeer sterke halfjaarresultaten. Die werden aangedreven door de resultaten van D’Ieteren Auto en Parts Holding Europe (PHE), al werden die deels tenietgedaan door de impact van de cyberaanval bij TVH. Maar de balans bleef positief, want D’Ieteren kon de winstverwachtingen (voor belastingen) voor 2023 verhogen van zo’n 900 naar minstens 960 miljoen euro. Zelfs na correctie en normalisatie blijft er van dat cijfer nog altijd een nieuwe intrinsieke doelstelling over van 910 miljoen euro.
Dankzij het sterke eerste halfjaar en de traditioneel conservatieve vooruitzichten, blijft Sharad van mening dat D'leteren bijzonder goed geschikt is om de recente doelstellingen te kunnen halen. Bovendien ligt de groep ruim voor op schema om zijn ambities voor 2025 te realiseren. Maar het aandeel noteert vandaag aan een korting van 27% ten opzichte van de som-der-delen waardering van 246 euro per aandeel. Die korting zou idealiter moeten kunnen krimpen tot 10%, en zelfs als dat niet gebeurt blijft er nog meer dan voldoende intrinsieke waarde over om een “Kopen”-aanbeveling en 225 euro koersdoel te wettigen.
- GBL
Sharad vindt dat de markt de huidige initiatieven van GBL om haar activiteiten te vereenvoudigen en te roteren niet naar waarde kan (of wil?) schatten. Denk onder meer aan de portefeuillerotatie, omvangrijke aandeleninkoopprogramma's en een nieuwe strategie om het belang van private equity en alternatieve activa een zwaarder gewicht te geven in de portefeuille.
En net die niet-genoteerde activa doen het goed, want GBL moet er in kunnen slagen om in zijn private-equityportfolio een omzetgroei van meer dan 10% te realiseren, maar ook hogere bedrijfskasstromen (EBITDA).Ondanks een economisch erg onzekere periode, zou die groei er voor moeten zorgen dat de privéactiva geen aanzienlijke waardedalingen moeten ondergaan. Het doel van GBL ligt trouwens vandaag op 40% van de totale portefeuille, maar dat cijfer wordt nogal doorkruist door schommelingen op de beurs. Ongeveer 65,0% van de portefeuille bestaat immers uit beursgenoteerde activa.
Sharad vindt dat de private-aquityportefeuille van hoge kwaliteit is. De portefeuille slaagt in onzekere economische omstandigheden de omzet en de bedrijfskasstroom (EBITDA) met meer dan 10% te laten groeien. Hij verwacht dat de portefeuille geen zware waardedaling zal vertonen.
Momenteel wordt GBL verhandeld tegen een discount van 35% en meer, terwijl een discount van 20,0% veel meer gerechtvaardigd wordt genoemd. Sharad heeft een “Kopen”-aanbeveling en 91 euro koersdoel.
- Ackermans & Van Haaren (A&vH)
Sinds de start van 2023 publiceerden de portefeuillebedrijven van A&vH robuuste resultaten. Sharad verwacht dat het netto-resultaat het recordniveau van 354,4 miljoen euro van 2022 zal overtreffen.
Ondanks de onzekere macro-economische resultaten wist de bankenpoot (Bank Delen en Bank J. van Breda) meer dan 3,4 miljard euro terwijl de beheerde tegoeden stabiel bleven op 62,4 miljard euro. Tegelijkertijd kon de lage cost-income ratio van 51% worden aangehouden, tegenover een Europees gemiddelde van 71% en stegen de bruto provisies op het beheerde vermogen tot 1,05% (Europees gemiddelde: 0,71%). Het rendement op eigen vermogen klokte daarom af op 12,9%.
DEME van zijn kant krikte het orderboek op tot een recordhoogte van 7,8 miljard euro, terwijl het rendement op eigen vermogen op 12,9% landde en de jaarvooruitzichten behouden bleven. AvH heeft een deel van haar overtollige cash ingezet door een deel van Camlin Fine Sciences en IQIP over te nemen.
Sharad verwacht dat meerwaarden op (eventuele) exits zullen worden geherinvesteerd in de portefeuille, wat de creatie van aandeelhouderswaarde op lange en langere termijn moet bevorderen. Bovendien gelooft hij dat de belangrijkste bedrijven in de portefeuille voldoende afgeschermd zijn op operationeel en geografisch vlak en daardoor geen ernstige impact zullen ondervinden van de algemene economische trends. De Antwerpse holding blijft dus erg veerkrachtig en zou beter moeten presteren dan relevante aandelenindices. Sharad heeft een koersdoel van 200 euro, met “Kopen”-aanbeveling.