vr. 7 aug 2020

Booking realiseerde over het tweede kwartaal een verlies per aandeel van 10,81 dollar, tegenover een winst van 23,59 dollar een jaar eerder. Dit kwam echter wel boven het verwachte verlies van 11,36 dollar uit. De totale omzet daalde met 84% op jaarbasis tot 630 miljoen dollar, maar kwam wel ruim boven de verwachte 569 miljoen dollar uit. Het aantal kamerboekingen per nacht daalde met 87%, tegenover -78% verwacht. De groep geeft geen vooruitzichten voor de rest van het jaar.
Covid-slachtoffer
Zoals verwacht heeft de coronacrisis tijdens de eerste jaarhelft een zware impact gehad op Booking en op de reissector wereldwijd. De groep tracht de impact enigszins te beperken door de kostenbasis te verlagen en de kapitaalpositie te versterken. En hoewel de crisissituatie nog een tijdje zal aanhouden, tekent het management wel een duidelijke verbetering op van de boekingstrends in juli.
De mening van KBC Asset Management
Hoewel het coronavirus de komende maanden nog een significante impact kan hebben op het reisgedrag van de consument en dus ook op de resultaten van alle “online travel agency”-spelers, behoudt analiste Nathalie Bally haar positieve visie voor het bedrijf op langere termijn.
Ze denkt dat Booking goed gepositioneerd blijft binnen de sector en gelooft dat de boekingstrends zich zullen herstellen eens het coronavirus grotendeels onder controle is. Het percentage hotelboekingen dat via internet verloopt, blijft immers stijgen.
Booking beschikt over het grootste hotelaanbod van alle spelers en werpt zich ook stevig op de markt van alternatieve accommodaties. De aard van het bedrijfsmodel (commissies) zorgt ook voor erg hoge vrije kasstromen. Ze verwacht dan ook dat Booking zijn marktaandeel in de VS na de coronacrisis zal kunnen verhogen.
KBC AM bevestigt bijgevolg de “Kopen”-aanbeveling voor Booking, met een koersdoel van 2.000 dollar.