ma. 7 aug 2023

Wat te zien is bij de luchtvaartmaatschappijen, cruises, Hotels,… is ook te zien bij Booking: iedereen wil reizen. En liefst meerdere keren per jaar om alle verloren tijd van de pandemie terug in te halen. Booking is één van die bedrijven dat hier volop mee van kan profiteren en er veel munt uitslaat. Hun kwartaalcijfers tonen 9,6% meer hotelovernachtingen dan een jaar eerder.
Positieve invloed op winstcijfers
Uiteraard heeft dit een positieve invloed op hun winstcijfers. Hun verkochte hotelnachten kwam neer op 39.7bn USD, een stijging van 15% op jaarbasis. Dat zorgde voor een mooi winstcijfer (EBITDA) van 1.8bn USD. Veel hoger dan het management vooropgesteld had zowel door de hogere omzetcijfers maar ook door een veel hogere marge (32.6%) dan ze zichzelf als doelstelling hadden gegeven.
Booking is tegenwoordig al veel meer dan enkel een platform waarop je je vakantieverblijf kan boeken. Ze halen hun winst ook meer en meer uit extra verkopen en financiële diensten. De kwartaalcijfers tonen dat deze nevenactiviteiten ook een heel sterke groei mochten optekenen. Zo steeg hun verhuur van auto’s met 24% op jaarbasis en vliegtuigtickets met 58%. Op deze manier weten ze enerzijds hun platform attractiever te maken en daarbovenop ook nog extra winsten te halen uit de hele reiservaring.
Vooruitzichten zomermaanden
De vooruitzichten die het management daarbovenop ook nog mocht geven voor deze zomermaanden waren rooskleuriger dan de kleren van Barbie. Zo zien ze een verdere stijging van 10 tot 15% in het huidige kwartaal wat betreft het aantal geboekte nachten en zien ze daarbovenop nog een extra stijging in de prijzen die ervoor zal zorgen dat het aantal verkochte nachten in bedrag zal stijgen met 15 tot 20%. Dit zal zorgen voor een aangepast winstcijfer (aangepaste EBITDA) groei van ongeveer 20% op jaarbasis. Wel houden ze zich voor dat de kosten voor personeel en IT komend kwartaal iets hoger zullen komen liggen. Kijkend naar hun volledige jaarprognose met een omzetgroei van “licht boven 20%”, kijkt Booking wel conservatief naar het laatste kwartaal van 2023. Waarbij ze dus verwachten dat het laatste kwartaal ‘maar’ om en bij de 10% zal stijgen. KBC Securities vindt dat aan de lagere kant, wat kan wijzen op een management dat de gemoederen toch enigszins wil temperen. Dat omwille van onwetendheid over een verder verloop van de macro-economische situatie.
De mening van KBC Securities
Booking kan dit allemaal tewerkstellen doordat ze een hogere return weten te boeken op hun marketinguitgaven en meer mensen weten te overtuigen om via de booking app te boeken. Dat zou hen meer en betere info geven en de consument ook overtuigen in vaker en sneller vakantie beslissingen te nemen. Booking kan ook meer en meer marktaandeel winnen en hierdoor zullen niet alleen de marges en winsten van hun overnachtingen verbeteren, maar ook nog eens die van al hun nevenverkopen. Uiteraard mag ook de toevoeging van AI niet vergeten worden op hun platform dat verdere efficiëntie verbeteringen zal tewerkstellen met een betere klantenervaring.
Booking zwemt met deze cijfers en outlook wel enigszins in tegen de stroom. Zo zag KBC Securities dat hun peers Airbnb miste op het aantal volume verkopen en ook Tripadvisor de outlook naar beneden moest bijstellen. Dit geeft aan hoe sterk het platform Booking is en toont hun capaciteit om marktaandeel te winnen. Maar het noopt KBC Securities ook toe om niet te hoogmoeding te worden en alle data goed in het oog te houden. Inachtneming dat die reislust weer kan zakken indien de recessiewolken donkerder worden. Maar voorlopig is het nog een heldere hemel bij Booking, kijkend naar hun kwartaalcijfers. KBC Securities behoudt het "Kopen"-advies en dankzij de uitstekende cijfers trekken ze het koersdoel op naar 3 400 USD.