vr. 21 aug 2020

Los van een virus is Covid-19 ook een ware deeltjesversneller, aangezien het trends die normaal hun volle uitwerking kennen op lange termijn heeft versneld tot enkele jaren of zelfs maanden. Sectoren waar die turbo in het voordeel speelt, zijn onder meer e-commerce, cloud computing, thuiswerken en digitalisatie, terwijl de retail-, reis- en evenementensector er net nog meer door in de problemen gebracht worden. De cijfers van de e-commercesector laten duidelijk zien hoe sterk en hoe belangrijk die turbo is, concludeert KBC Sr. Financial Economist Tom Simonts.
Veranderend kooppatroon
Nogal wat winkelketens zijn al een hele tijd bezig met het omvormen van een aantal bestaande winkels naar distributiecentra en het verplaatsen van het klassieke winkelverkeer naar de onlinekanalen. Zodra deze nieuwe shoppers gewend zijn aan onlinewinkelen, is het goed mogelijk dat ze het onlineshoppen trouw blijven. De aanzet voor die beweging is ingegeven door Covid-19. Het is een vanzelfsprekend gevolg van de sluiting van zowat alle winkels in het begin van de pandemie, terwijl het systeem van tijdelijke werkloosheid de inkomsten op gezinsniveau (tijdelijk) in stand hield. De consument ontvangt en besteedt, e-commerce levert.
10 jaar in 3 maanden
Onderstaande grafieken zijn afkomstig van verschillende bronnen, maar schetsen eenzelfde beeld over e-commerce. Dat wordt vaak uitgedrukt als percentage van het totale aantal huishoudens in een bepaald gebied dat in de afgelopen 12 maanden minstens één keer goederen online heeft gekocht.
Die trend speelt natuurlijk in het voordeel van onlinespelers zoals Amazon, Shopify, Bol.com, etc, maar ook de retailsector zelf komt er lang niet altijd bekaaid van af. Na jaren aangewezen te zijn op een inhaalmanoeuvre met onlinegigant Amazon, profiteerden Amerikaanse retailers zoals Target, BestBuy en Home Depot van een pak extra bestellingen van klanten die overstapten op e-commerce.
Target-CEO John J. Mulligan verwoordde het recent als volgt: “In het eerste kwartaal van 2020 versnelde de Covid-19-crisis de appetijt van consumenten in digitaal winkelen. Velen zetten hun eerste stappen en keurden zo’n manier van winkelen vervolgens goed". Target zag zijn online-inkomsten als percentage van de totale omzet vorig jaar verdubbelen tot 15%, terwijl de e-commerce groei van BestBuy in het eerste kwartaal van 2020 opliep tot 155%, goed voor 39% van de totale bedrijfsomzet.

Groeipijnen
Die groei vertaalt zich wel (nog) niet in een hogere nettowinst, omdat de brutowinst en de bijhorende marges onder druk staan door hogere supply chain-kosten om de onlineverkoop te realiseren. Het zet ook druk op het beheer van de kasstromen, omdat het voorraadbeheer volledig digitaal verzorgd moet worden en de betalingstermijnen van leveranciers verlengd moeten worden.
Tot slot verlenen bedrijven ook krediet aan klanten, maar dat blijkt ook uit te monden in een verhoging van het benodigde werkkapitaal omwille van een stijging van de voorzieningen voor oninbare vorderingen. Niet alle klanten betalen immers. Bij Amazon liepen de verwachte verliezen in dat kader in het eerste kwartaal op tot 380 miljoen dollar, al heeft dat vooral betrekking op de cloud-abonnementen. BestBuy heeft 15 miljoen dollar opzijgezet voor slechte betalers.
Een verandering in betaalgedrag wil zeggen dat bedrijven die nu een pak meer online verhandelen ook een pak meer werkkapitaal nodig hebben. In die extra liquiditeitsvereisten wordt vlot voorzien, dankzij de politiek van de centrale banken, maar niettemin behoeven kleinhandelaars toch extra kredieten. Dat kost geld én verhoogt het financiële risico van de onderneming in kwestie.
