do. 4 mrt 2021

De resultaten van baggerreus Boskalis (+1,7%) over de tweede helft van 2020 waren iets beter dan verwacht, al bleef de nettowinst wel rond het nulpunt steken (-0,6 miljoen euro ) omwille van 47 miljoen euro waardeverminderingen op schepen. Het orderboek steeg van 4,4 naar 5,3 miljard euro, wat iets lager dan verwacht was.
De groep verwacht dat de baggerpoot tot de zomer stabiel zal blijven, waarna er weer kan worden gegroeid. De divisie Offshore Energy heeft een goede basis voor 2021, maar het blijft wel moeilijk om vooruitzichten voor 2021 te geven. KBC Securities-analist Bart Cuypers behoudt het vertrouwen en bevestigt het “Kopen”-advies en 28 euro koersdoel.
Sterke tweede jaarhelft
In de tweede helft van 2020 daalde de omzet tot 1,26 miljard euro (verwacht: 1,3 miljard) en steeg de bedrijfskasstroom (EBITDA) onverwacht fors tot 200 miljoen euro (verwacht: 177 miljoen). Dat laatste is met name te danken aan een opmerkelijk hoger dan verwacht cijfer voor Offshore Energy.
Maar de nettowinst daalde in de tweede jaarhelft tot -0,6 miljoen euro, terwijl analisten gemikt hadden op een cijfer van 34 à 36 miljoen euro en er een jaar eerder nog een verlies van 96,4 miljoen euro in de boeken verscheen. De reden voor dat tekort ligt integraal bij 47 miljoen euro aan (non-cash) waardeverminderingen op schepen.
Op de balans is er alvast geen vuiltje aan de lucht, want de financiële positie verbeterde opnieuw sterk: de cashpositie kwam eind 2020 uit op 439 miljoen euro, terwijl analisten slechts op een cijfer van 147 miljoen euro mikten. De groep zal daarom een brutodividend van 0,5 euro per aandeel uitbetalen, pal in lijn met de verwachtingen, wat een brutorendement van 2% moet opleveren.
Per divisie
- Baggerwerken & binnenlandse infrastructuur: de omzet van 642 miljoen euro bleef onder de lat die analisten op 706 miljoen euro hadden gelegd. Ook de bedrijfskasstroom (EBITDA) van 83 miljoen euro was lager dan de verwachte 100 miljoen euro. Nochtans steeg de bezettingsgraad van de hoppervloot van 28 tot 35 weken, terwijl die van de cuttervloot daalde van 30 tot 17 weken. Het orderboek in dit segment steeg met 800 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder, met dank aan het contract voor de aanleg van de luchthaven in Manilla.
- Offshore Energy: In deze divisie was de omzet van 559 miljoen euro beter dan verwacht (545 miljoen euro), zodat de bedrijfskasstroom (EBITDA) van 106 miljoen euro zelfs aanzienlijk boven de verwachting (80 miljoen euro) uitkwam. De bezettingsgraad van het marinetransport (HMT) bleef relatief stabiel op 66%, terwijl het orderboek daalde van 1,52 naar 1,23 miljard euro.
- Sleep- en bergingswerkzaamheden: De EBITDA lag aanzienlijk hoger dan verwacht: 25 miljoen euro in plaats van 13 miljoen euro, omdat de bergingsactiviteiten een uitzonderlijk goed jaar kenden.
Orderboek
Het orderboek is als gevolg van het Manilla-luchthavencontract sterk toegenomen (van 4,4 naar 5,3 miljard euro). Die forse aangroei bleef evenwel onder de analistenlat van 5,6 à 5,7 miljard euro steken. De misser lijkt het gevolg te zijn van de schrapping van het baggercontract voor het Pasay Reclamation Development Project in de Filipijnen (dat werd getekend in december en een waarde van 325 miljoen euro had). Daarnaast daalde het orderboek van de Offshore Energy-poot van 1,47 naar 1,23 miljard euro.
Vooruitzichten
De baggeractiviteiten zouden volgens Boskalis tot aan de zomer stabiel moeten blijven, maar daarna zou zich een stijging moeten voordoen met de opstart van het Manilla-project.
Het Offshore Energy-segment heeft een goede basis om in 2021 te blijven groeien, terwijl de sleepdiensten stabiel zouden moeten blijven.
De bergingsafdeling is zoals altijd afhankelijk van nieuwe projecten, zodat het al bij al moeilijk is om op dit moment concrete vooruitzichten voor 2021 in de markt te zetten. Wel moet het orderboek de groep toelaten om de EBITDA-cijfers van 2020 te evenaren. Analisten mikken op een cijfer van 425 miljoen euro en gaan uit van investeringen ter waarde van 300 miljoen euro.
De visie van KBC Securities
Een verbetering van de vooruitzichten is altijd welkom, hoewel die voor analist Bart Cuypers niet al te verrassend zijn dankzij het winnen van het contract voor de aanleg van de luchthaven van Manilla. Dat megacontract is een duw van formaat in de rug van de investment case van KBC Securities.
Zowel in de divisie Dredging als in de divisie Offshore Energy is er nog een aanzienlijk potentieel voor herstel. Gezien de volatiliteit van de markten is het tempo van verder herstel in Offshore Energy evenwel nog steeds niet erg duidelijk. Ondertussen blijft ook de baggermarkt zeer concurrerend, maar niettemin voerde Boskalis de bezettingsgraad op korte tot middellange termijn op.
Analist Bart Cuypers heeft zijn som-der-delen-waarderingsmodel aangepast met actuele waarderingsmultiples (op EBITDA-niveau) voor 2020. Hij waardeert de baggerpoot nu op 6,75x en de Offshore Energy op 6,5x.
Op basis van aangepaste schattingen voor het DCF-model (discounted cash flow) leidt dat tot een stijging van het koersdoel van 23,5 naar 28 euro. Het huidige “Kopen”-advies en het koersdoel zullen worden verfijnd op basis van een verdere update van het waarderingsmodel en van aanvullende informatie op de analistenbijeenkomst.
Er wordt met name gekeken naar de impact op het resultaat van Offshore Energy in 2020 en de duurzaamheid van de nettokaspositie (die naar verwachting zal dalen, maar nog steeds duidelijk zeer solide blijft).