wo. 21 sep 2022

Royal Boskalis Westminster of kortweg Boskalis is één van de grootste baggermaatschappijen ter wereld. Het bedrijf is voornamelijk actief in de aanleg en het onderhoud van havens, vaarwegen, maar is vooral volledig in handen gekomen van de Nederlandse holding HAL Trust. Die kon 17,7 miljoen aandelen extra op de kop tikken, 13,7% van het aandelenkapitaal, en bezit nu 127 181 949 aandelen. Dat is gelijk aan ruim 98,3% van de aandelen, wat ruim boven de grens is van 95% om een bedrijf van de beurs te halen. Einde van een beursverhaal, aldus financieel-econoom Tom Simonts.
Extra euro
Op 16 augustus verhoogde HAL zijn bod van 32 naar 33 euro, na aanhoudende kritiek van de minderheidsaandeelhouders. Hiermee werd Boskalis gewaardeerd op 4,26 miljard euro. Voor de verhoging had de Nederlandse holding 55,6% van de aandelen in zijn bezit. Na deze extra euro klom dat belang tot zowat 82% van de aandelen, waarna de overige aandeelhouders tot 20 september de tijd hadden om alsnog in te gaan op het bod. In die ronde werd nog eens 13,7% overtuigd om de aandelen in te leveren.
Bij een belang tussen de 85% en 95% kon via een driehoeksconstructie nog steeds een delisting (een bedrijf van de beurs halen) georganiseerd worden. Maar dat is dus niet nodig, wegens groot succes. De afwikkeling van de overname zal plaatsvinden op 27 september 2022, moment waarom de notering van Boskalis aan Euronext Amsterdam stop zal worden gezet.
HAL Trust en berg cash
HAL wat staat voor Holland Amerika Lijn is een Nederlandse investeringsmaatschappij genoteerd op de Amsterdamse beurs. Haar portfolio bestaat voornamelijk uit bedrijven in de maritieme sector zoals o.a. Vopak, SBM Offshore en nu ook Boskalis. HAL was tevens grootaandeelhouder in de optiekketen GrandVision en besloot deze vorig jaar te verkopen. Het bedrijf rustte hierdoor op een berg cash van minstens 5 miljard euro.
KBC Securities over HAL Trust
Nu Boskalis van de beurs wordt gehaald is het Belgische DEME de enige baggeraar op de Europese, zelfs wereldwijde, beurstabellen. KBC Securities-analist Olivier Vandewoude verwelkomt dat nieuws omdat HAL zo’n 5 miljard euro cash op de balans heeft staan. Het inzetten van deze nettokaspositie kan zich vertalen in het verwerven van belangen in kwaliteitsbedrijven tegen een korting, omwille van de dalingen op de beurzen.
Olivier Vandewoude schat dat de overname van Boskalis de kaspositie reduceerde met 1,82 miljard euro, waardoor de netto kaspositie terug is gevallen tot 3,17 miljard euro. Er zit dus nog heel wat vuurkracht in de holding, met mogelijk nieuwe overnamedoelwitten in het vizier. In afwachting van nieuws daaromtrent blijft het “Houden”-advies en 138 euro koersdoel op de tabellen staan.
