ma. 29 jan 2024

Ryanair meldt dat het in het derde kwartaal een nettowinst van 15 miljoen euro boekte. Toch wel substantieel onder de verwachtingen, zegt KBC Securities-analist Tom Noyens. Bovendien verlaagde Ryanair die winstdoelstellingen voor het volledige boekjaar (dat eind dit kwartaal afloopt) van 1,85 à 2,05 miljard euro naar 1,85 miljard à 1,95 miljard euro. De grootste oorzaak is de ‘boycot’ van derde platformen.
Ter info: Tom geeft nog mee dat luchtvaartmaatschappijen zeer cyclisch zijn. De zomer is het hoogtepunt, zeker voor maatschappijen zoals Ryanair, die het vooral van toerisme moeten hebben. In die periode wordt een veelvoud van de winst in de andere kwartalen geboekt.
Ryanair?
Het Ierse Ryanair is de grootste lagekostenmaatschappij in Europa met een vloot van 517 vliegtuigen. Ryanair blijft trouw aan zijn strategie om lage tarieven aan te rekenen die aangevuld kunnen worden met duurdere 'extra' diensten.
Armworstelen met De Booking.coms
De derdekwartaalresultaten die Ryanair publiceerde kwamen onder de gemiddelde analistenverwachting (gav) uit. Die lag op een nettowinst van 49 miljoen euro, terwijl er dus maar 15 miljoen euro werd geboekt.
Als grootste reden voor deze resultaten wijst Ryanair naar de verwijdering van hun vluchten op de platformen van derden (bv. Booking.com). Er vindt een straatgevecht plaats omdat Ryanair meer passagiers wil benaderen via het eigen platform en omdat het boekingen via derden op nadrukkelijke wijze belemmert.
De ‘boycot’ die deze platformen nu doorvoeren zorgde voor een verminderde bezettingsgraad van Ryanairs vluchten. Om de bezettingsgraad toch nog voldoende hoog te houden, opdat de vluchten voldoende rendabel bleven, moest Ryanair hogere kortingen uitdelen dan voorzien.
Toch wordt 2024 topjaar
Zijn deze resultaten dan echt slecht? Nee, zeker en vast niet, stelt Tom. De lat werd al verschillende opeenvolgende kwartalen telkens hoger gelegd. Boekjaar ’24 zal naar alle verwachtingen nog steeds een recordjaar worden.
Op jaarbasis groeide het aantal passagiers met 7%, van 38,5 miljoen naar 41,4 miljoen. Ook de inkomsten per passagier die Ryanair hieruit haalt, stegen op jaarbasis met 9%, waarbij ticketprijzen stegen met 13% en ‘extra’s’ stegen met 2% op jaarbasis. Ryanair kan dus nog steeds profiteren van de verminderde capaciteit bij veel van de sectorgenoten, nog steeds een gevolg van de COVID-19-crisis die veel luchtvaartmaatschappijen verplichtte om te besparen.
Ryanair meldt dat het aantal vervoerde passagiers in 2024 stabiel blijft op 183,5 miljoen. De verlaging in winstverwachtingen (van 1,85 à 2,05 miljard euro naar 1,85 miljard à 1,95 miljard euro) komt voornamelijk voort uit de verwijdering van vluchten op die ‘derdepartij-platformen.
Volgens Tom kan dat voor enige tumult in de nabije toekomst zorgen, maar hij verwacht dat de nieuwe strategie positief kan uitpakken op de midden-lange termijn. Want een rechtstreekse link met de klanten kan Ryanair meer mogelijkheden bieden. Enerzijds dankzij data, hierdoor kunnen de prijzen beter en sneller aangepast worden, en anderzijds door het aanbieden van ‘extra’s. Denk daarbij bv. aan een specifiek gekozen stoel, meer bagage, maaltijden,…
Vertragingen bij Boeing
Voor het gebroken boekjaar 2025 (beginnend in april ’24) verlaagt Ryanair het aantal passagiers. Er zouden 200 miljoen in plaats van 205 miljoen passagiers vervoerd kunnen worden. Dat komt door vertragingen bij vliegtuigbouwer Boeing.
Hoewel ook dat in de eerste plaats negatief oogt, zou dat voor Ryanair positief kunnen uitdraaien. Veel van de sectorgenoten kampen immers ook met die vertragingen. Ryanair is een van de weinige luchtvaartmaatschappijen, die haar capaciteit sinds de covidpandemie wist te vergroten.
KBC Securities over Ryanair
Toms mening over Ryanair blijft ook na deze resultaten onveranderd. Hij vermoedde al dat de resultaten onder de lat konden uitkomen. Door de nieuwe strategie kan er turbulentie ontstaan op de korte termijn, samenhangend met een geopolitiek risico waar Ryanair niet geheel immuun voor is.
Op de middellange termijn blijft Ryanair beschikken over het interessantste luchtvaartmodel, vanuit financieel standpunt. Momenteel is het Ryanair-aandeel correct gewaardeerd, stelt Tom. Hij behoudt het koersdoel van 18 euro, net als de ‘Houden’-aanbeveling. Het aandeel noteert momenteel tegen een koers van 18,98 euro (+0,9%).
