ma. 15 jun 2020

Oliereus BP heeft zijn langetermijnvoorspellingen neerwaarts aangepast, omdat het een blijvende impact van de coronapandemie op de energieprijzen verwacht. Met stevige afschrijvingen en een dividendverlaging in het vooruitzicht is het dan ook geen verrassing dat het aandeel BP deze ochtend lager gaat. KBC Asset Management-analist Steven Vermander beschouwt de verlaagde vooruitzichten evenwel als een positief signaal en bevestigt het "Kopen"-advies voor BP.
Verlaagde prognoses
Tussen 2021 en 2050 gaat het bedrijf nu uit van een olieprijs van 55 dollar (eerder 70 dollar) voor een vat Brent en 2,90 dollar (eerder 4 dollar) voor Henry Hub gas. BP bekijkt ook de piste om bepaalde exploratieactiva niet meer te ontwikkelen. Daarnaast gaat BP uit van een CO2-prijs van 100 dollar (momenteel 25) in 2030. Dat zet het bedrijf ertoe aan om over het lopende kwartaal waardeverminderingen te nemen en afschrijvingen te boeken voor een bedrag tussen 13 en 17,5 miljard dollar (na belastingen).
Na begin van de maand te hebben aangekondigd het aantal werknemers met zo’n 15% te verminderen (i.e. 10.000 mensen), zet de relatief nieuwe CEO een volgende stap in de hertekening van de groep.
De visie van KBC Asset Management
De olieprijsverwachting van 55 dollar op lange termijn ligt nu volledig in lijn met de verwachting van KBC Asset Management. Ook de lagere gasprijs en de hogere prijs voor CO2 sluiten veel nauwer aan bij wat KBC AM realistisch acht en zullen BP toelaten betere beslissingen te nemen omtrent welke activa economisch zinvol zijn om te ontwikkelen en welke men beter links laat liggen.
Door de afschrijvingen zal de schuldgraad boven de 40% uitkomen. KBC Asset Management denkt dan ook dat het quasi onvermijdelijk is dat BP in zijn dividend zal snijden. BP zal volgens analist Steven Vermander zijn kredietrating (A) niet willen verliezen, omdat het voor de rendabiliteit van de grondstoffentradingactiviteiten belangrijk is om niet in de B-categorie te vallen.
Het aandeel BP daalt deze ochtend, maar met stevige afschrijvingen en een dividendverlaging in het vooruitzicht is dat begrijpelijk. Het voor analist Steven Vermander ook geen verrassing. De tijd dat oliebedrijven konden uitgaan van steeds verder stijgende olieprijzen en olieconsumptie is voorbij. De nieuwe realiteit is die van een olieprijs die onder druk staat, door een grote beschikbaarheid van olie die aan lage kosten te ontginnen is, een zwakkere vraaggroei die op een bepaald moment in toekomst zelfs structureel zal beginnen dalen (consensusverwachting gaat uit vanaf 2030) en een stijgende CO2-prijs die de druk om zich te heroriënteren, weg van fossiele brandstoffen, zal blijven verhogen.
Met de aanpassing van zijn verwachtingen geeft BP duidelijk aan dat het zich bewust is van deze nieuwe realiteit en dat het zich hierop voorbereidt. KBC AM bevestigt het "Kopen"-advies en koersdoel van 400 GBp.