di. 4 aug 2020

Bij de publicatie van de resultaten over het voorbije kwartaal liet de CEO van BP ook in zijn toekomstkaarten kijken. Daaruit blijkt dat de oliereus resoluut de kaart van de energietransitie trekt, weg van fossiele brandstoffen, en dat is volgens KBC Asset Management-analist Steven Vermander de juiste strategie.
Resultaten
Oliereus BP rapporteerde over het tweede kwartaal een aangepast verlies van 6,68 miljard dollar, beter dan de verwachte 8,45 miljard. Het stevige verlies was vooral te wijten aan een afschrijving van 6,5 miljard op zijn activa, omdat de groep uitgaat van lagere prijzen voor de komende jaren. Net zoals bij Shell, Total en Equinor zorgde de tradingdivisie voor een beter dan verwacht resultaat.
Het kwartaaldividend wordt gehalveerd van 10,5 dollarcent naar 5,25 dollarcent en geldt als nieuw basisniveau. BP engageert zich om 60% van de overtollige cash aan te wenden voor inkoop van eigen aandelen wanneer de schulden lager zijn dan 35 miljard dollar (was 41 miljard op het einde van het kwartaal). De schuldgraad daalde van 36,2 naar 33,1%.
Inzetten op energietransitie
BP kondigde aan veel meer te gaan inzetten op activa met een lage C02-uitstoot. Het wil tegen 2030 tien keer zoveel investeren in lagekoolstofactiva. Dat komt uit op zo’n 5 miljard dollar, op een totaal jaarlijks investeringsbudget van 14 à 16 miljard. Zo wil het zijn hernieuwbare energiecapaciteit doen stijgen van 2,5GW nu naar 50GW en streeft het in zijn kernmarkten naar een marktaandeel van 10% in waterstof. De investeringen in de hogekoolstofactiva worden teruggeschroefd. Tegen 2030 zal BP de productie in zijn traditionele activiteiten met 40% reduceren. Dat betekent geen exploratie naar olie meer in nieuwe landen. Daarnaast zal de raffinagecapaciteit dalen van 1,7 naar 1,2 miljoen vaten per dag.
De visie van KBC Asset Management
Na de plannen voor het opschonen van de balans door herfinancieringen, desinvesteringen en kostenbesparingen heeft de relatief nieuwe CEO nu zijn visie voor de toekomst van BP uit de doeken gedaan. Het is duidelijk dat BP de kaart van de energietransitie, weg van fossiele brandstoffen, trekt. Hernieuwbare energie, biobrandstof, waterstof, elektrische laadpalen en meer retailklanten zijn de toekomst voor BP.
Sectoranalist Steven Vermander is van mening dat BP de juiste strategie hanteert. Het is een herstructurerings- en transitieverhaal dat ervoor moet zorgen dat het aandeel een herwaardering krijgt. De transitie zal tijd vergen, maar ondertussen zijn de huidige prijzen voor olie, gas en raffinage onhoudbaar laag. Een herstel in de prijzen en de hogere waardering die de groeiende lage koolstofactiva genieten, moeten een verder herstel in het aandeel mogelijk maken.
Het advies voor BP is bij KBC AM "Kopen", met een koersdoel van 400 GBp.