ma. 5 okt 2020

Bpost zal de postzegeltarieven vanaf 2021 aanzienlijk meer verhogen dan KBC Securities had verwacht. We bekijken samen met analist Thomas Couvreur of dat goed nieuws is, dan wel dat het vooral aangeeft dat bpost met een inkomensprobleem zit. Feit is alleszins dat het aantal Covid-19-besmettingen in België blijft verslechteren. Deze hoger dan verwachte prijsstijging zal daarom waarschijnlijk worden gecompenseerd door een verdere vertraging van de binnenlandse postvolumes in de eerste helft van 2021. Warm en koud, zoals dat zo vaak het geval is.
Duurdere zegels
Bpost maakte vrijdag nabeurs de nieuwe postzegeltarieven bekend die vanaf 1 januari 2021 van toepassing zijn. Bij aankoop van een vel postzegels verhoogt het niet-prioritaire nationale tarief van 0,98 tot 1,07 euro en het prior-tarief in België van 1,18 naar 1,57 euro. Een gestandaardiseerd artikel dat bestemd is voor verzending binnen Europa stijgt van 1,55 naar 1,85 euro, terwijl de prijs voor verzending buiten Europa stijgt van 1,77 naar 2,07 euro.
Bpost gaf strategisch mee dat 80% van zijn klanten kiest voor niet-prioritaire postzegels en 95% van de klanten een vel postzegels koopt omwille van de lichte korting. De gemiddelde tariefverhoging voor alle binnenlandse postproducten zal in 2021 ongeveer 6% bedragen, terwijl KBC Securities in zijn waarderingsmodel slechts rekening hield met een stijging van 4,7%.
De visie van KBC Securities
Analist Thomas Couvreur had verwacht dat de transactiepost het grootste deel van de tariefverhoging zou dragen (verwacht werd: +6,5%), maar de stijging die nu werd aangekondigd, gaat beduidend verder dan dat, met een stijging van 9% voor de meest elementaire postzegel. Met een prijsstijging van niet minder dan 33% van de prior-postzegels is het duidelijk dat bpost het gebruik hiervan verder wil ontmoedigen. Met de gewone D+3-postzegels kan bpost immers beduidend efficiënter werken. Dat er vanaf volgend jaar aanzienlijk minder priorpostzegels zullen worden verkocht, is daarom een positieve evolutie voor KBC Securities
De prijsstijging komt echter wel op een moment dat zowel mensen als bedrijven meer ervaring én voeling hebben gekregen met online transacties en communicatie (zoals blijkt uit de explosie van het aantal te bestellen pakketjes in het tweede kwartaal van 2020). Daar komt nog de economische onzekerheid bij die Covid-19 met zich meebrengt, wat maakt dat zowel mensen als bedrijven wellicht meer prijsgevoelig zijn voor deze sterke tariefstijging.
Advies en koersdoel
Vergeleken met de vorige inschatting, die gemaakt werd in augustus 2020, is de situatie rond Covid-19 behoorlijk verslechterd. Hoewel het erg moeilijk blijft om te beoordelen wat dat tegen de eerste helft van 2021 zal geven, zijn de huidige inschattingen voor de evolutie van de binnenlandse post gezien de huidige opgaande trend waarschijnlijk aan de optimistische kant. Dat wordt wel gedeeltelijk gecompenseerd door hoger dan verwachte tarieven en verdere kostenoptimalisaties (door een verwachte daling van het gebruik van prior zegels), zodat het “Kopen”-advies en 8,5 euro koersdoel bij KBCS behouden blijven.
