ma. 15 mrt 2021

In een beknopt persbericht laat Bpost weten dat het met onmiddellijke ingang afscheid neemt van zijn CEO Jean-Paul Van Avermaet. De forse uitschuiver van het aandeel na de publicatie van de jaarcijfers wakkerde eind vorige week al de speculatie over de toekomst van de topman aan. Zijn vertrek verandert echter niets aan de houding van KBC Securities-analist Thomas Couvreur tegenover bpost, al hebben de jongste kwartaalcijfers wel tot wat rekenwerk geleid. Het koersdoel wordt vandaag verlaagd van 11 naar 10 euro, maar het “Kopen”- advies blijft onaangeroerd.
Op zoek naar nieuwe CEO
Bpost laat weten dat de Raad van Bestuur heeft besloten om met onmiddellijke ingang een einde te maken aan de samenwerking met CEO Jean-Paul Van Avermaet en zijn positie als lid van de Raad van Bestuur op te schorten tot de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 12 mei. De dagelijkse leiding wordt voorlopig waargenomen door voorzitter François Cornelis terwijl de zoektocht naar een nieuwe CEO aan de gang is.
Het nieuws komt niet echt als een donderslag bij heldere hemel. Een aantal bestuursleden lieten vrijdag in de pers al optekenen dat Van Avermaet volgens hen niet competent, integer en transparant is. Met name het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de ondoorzichtige manier waarop Van Avermaet hiermee omging, leidde tot een breuk in de samenwerking met het bestuur.
De jaarresultaten die vorige week werden gepubliceerd (lees ook: Bpost: teleurstellende resultaten kosten flink wat beurswaarde), hebben bovendien duidelijk aangetoond dat bpost niet staat waar de markt dacht dat het zou staan op het vlak van efficiëntie en wendbaarheid, ondanks de positieve signalen in het tweede en het derde kwartaal. Vooral in vergelijking met andere Europese concurrenten bleef bpost in het vierde kwartaal achterophinken, wat erop wijst dat veranderingen noodzakelijk zijn.
Alsof dat niet voldoende was, legde de groep de lat voor 2021 ook onder die van de analisten. En dat was een koude douche na de rapporten van collega’s postNL en Deutsche Post. Een blik op de beursprestatie van bpost leert alvast dat het verschil met de Nederlandse sectorgenoot PostNL onder het leiderschap van Van Avermaet sinds februari 2020 flink is opgelopen.

KBC Securities over het ontslag van bpost-CEO Van Avermaet
Het vertrek van Van Avermaet brengt volgens analist Thomas Couvreur onzekerheid, aangezien het zal leiden tot interne vertragingen. Maar tegen de achtergrond van de prijsafsprakenzaak, die momenteel nog loopt, was een plots vertrek van Van Avermaet iets waarmee al rekening werd gehouden.
Om een idee te krijgen van de timing voor de aanstelling van een nieuwe CEO: toen Koen Van Gerven de onderneming verliet, duurde het ruwweg 2,5 maand voordat de benoeming van Van Avermaet werd aangekondigd. Bevoegd minister voor overheidsbedrijven Petra Desutter dringt aan op een snelle wissel. Momenteel onderhandelt de regering over een nieuw beheerscontract en “dat vergt een slagkrachtige raad van bestuur en CEO, net als het kantelmoment in de markt met een snelle toename van de pakjes en omgekeerde evolutie van de brievenpost”.
bpost ziet nog steeds een structurele verschuiving van zijn activiteiten van post- naar pakjesdiensten waarbij in 2021 en de daaropvolgende jaren verder zal worden gebouwd op de enorme boost die Covid-19 aan de e-commerce heeft gegeven. Met een succesvolle strategie ter verbetering van de efficiëntie zou dit voor bpost een aanzienlijk voordeel kunnen opleveren. De zoektocht naar een nieuwe CEO zal leiden tot vertragingen in de uitvoering, waardoor een deel van de voordelen wat langer op zich zullen laten wachten.
Na bijwerking van het waarderingsmodel verlaagt KBC Securities het koersdoel van 11 naar 10 euro, maar het handhaaft de “Kopen”-aanbeveling.