vr. 11 dec 2020
Britse banken mogen weer dividenden uitbetalen: wat met de rest van Europa?

De Britse bankenregulator PRA liet gisteren kort voor het einde van de slotbel weten dat Britse banken in 2021 opnieuw dividenden mogen uitbetalen. Hiermee komt een einde aan de 'dividendban' die de PRA in maart had ingevoerd als voorzorgmaatregel, in het licht van de Covid-19-pandemie. KBC Asset Management-analist Joris Dehaes nam de beslissing onder de loep.
Overwinning voor Britse bankensector
De regelgever vreesde dat de coronacrisis een zware impact op de kapitaalpositie van de banken zou hebben. Hierdoor konden de Britse banken hun dividend over het boekjaar 2019 niet uitbetalen. De dividendbetaling van 2021 (winst uit boekjaar 2020) wordt wel nog steeds ingeperkt: het bedrag mag niet hoger zijn dan 25% van de cumulatieve winst over 2019 en 2020 of 0,2% van de risicogewogen activa van de bank.
Voor de vijf grootste Britse banken zou dit volgens eerste berekening overeenkomen met een gemiddeld dividendrendement van 2,1%. Dat is volgens KBC Asset Management-analist Joris Dehaes niet bijster hoog, maar het ligt wel in lijn met de marktverwachtingen en mag gezien worden als een overwinning voor een Britse bankensector. De dividendban betekende immers een nieuwe tegenwind, naast de lagerenteomgeving, de Brexit en de coronapandemie. Dankzij ongeziene overheidsmaatregelen voor bedrijven en consumenten bleven kredietproblemen voor de banken (voorlopig) uit en konden ze hun kapitaalposities aansterken, ondanks het opzijzetten van forse provisies voor toekomstige wanbetalingen.
Vooruitzichten
In de tweede helft van 2021 zal de PRA een update geven over de dividendbeperkingen. Ten laatste vanaf 2022 zouden de beperkingen helemaal wegvallen en kunnen de banken opnieuw meer kapitaal uitkeren (via dividenden of de inkoop van eigen aandelen), afhankelijk van hun kapitaalpositie.
KBC Asset Management verwacht dat de kapitaaluitkeringen daardoor vanaf 2022 flink de hoogte in zullen gaan, gezien het kapitaaloverschot dat de banken ondertussen hebben opgebouwd. De beslissing van de PRA kan dus enkel positief zijn voor de Britse banken, hoewel het sentiment rond de Brexit momenteel de doorslaggevende factor is voor hun aandelen.
Wat met andere Europese banken?
De andere Europese banken zitten in hetzelfde schuitje als de Britse banken, inclusief dividendban die binnenkort besproken wordt. Op 15 december is een meeting van de European Systemic Risk Board (ESRB) gepland, waaruit in principe een aanbeveling omtrent de dividendban zal voortvloeien. De Europese regulators zullen daarna hun officiële mening bekendmaken.
De laatste weken ventileerden leden van de ESRB, ECB of nationale regulatoren al hun (sterk uiteenlopende) mening over het al dan niet verlengen van de ban. KBC AM verwacht dat de dividendban - net als in het VK - ongedaan zal worden gemaakt, maar dat er aanvankelijk ook (strenge) beperkingen zullen gelden. Het zou echter ook kunnen dat politieke druk er voor zorgt dat men eerst de stresstest in juni afwacht, alvorens de ban af te schaffen.
Ook in de rest van Europa zijn er verschillende banken die ondertussen een hoop kapitaal hebben opgepot en die klaar zijn om dit de volgende kwartalen naar de aandeelhouders te laten terugvloeien. Een verlenging van de ban zou daarom niet alleen pijnlijk zijn voor de Europese bankensector, maar ook onlogisch (Europese banken werden de laatste jaren net verplicht om hun kapitaal op te bouwen om crisissen te doorstaan, wat nu ook het geval lijkt) en contraproductief (want het bevoordeelt banken met een lage kapitaalbuffer). Maar volgens analist Joris Dehaes is logica in bepaalde (politiek geladen) discussies helaas niet altijd de doorslaggevende factor.