vr. 30 apr 2021

De coronapandemie heeft, zoals verwacht, nog steeds een impact op de omzet van Brunel. Sterkere productiviteitsniveaus en tarieven, in combinatie met het aanhoudende effect van het kostenbesparingsplan, resulteerden het voorbije kwartaal echter in een aanzienlijke verbetering van de bedrijfswinst. Voor KBC Securities-analist Thomas Couvreur voldoende om een hoger koersdoel en advies te rechtvaardigen.
Resultaten Brunel 1Q20
Door de impact van Covid-19 daalde de omzet in het eerste kwartaal van 2020 sterker dan verwacht, nl. met 17% op jaarbasis tot 213 miljoen terwijl analisten mikten op 228 miljoen euro omzet. De brutowinst daalde met slechts 9% op jaarbasis tot 49,3 miljoen (verwacht: 48,6 miljoen), wat de brutomarge opkrikte van 21,3% tot 23,1%.
In lijn met de vorige kwartalen waren de operationele uitgaven een belangrijk aandachtspunt. Die daalden met een forse 17% tot 38,6 miljoen (verwacht: 39,8 miljoen), wat leidde tot een 34% hogere bedrijfswinst (EBIT) van 10,7 miljoen euro (verwacht: 8,8 miljoen). Dat komt overeen met een marge van 5% (3,1% vorig jaar). De financiële positie blijft robuust: de kaspositie is 150,6 miljoen sterk.
Resultaten per regio
- De DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) zag de omzet met 20% dalen als gevolg van een daling van het personeelsbestand met 25%, deels gecompenseerd door hogere tarieven en een hogere productiviteit. Die productiviteit werd in het eerste kwartaal van 2021 nochtans negatief beïnvloed door de verhuizing naar het testcentrum voor de auto-industrie, waardoor de vergelijkingscijfers eenvoudiger werden. In combinatie met het kostenbesparingsplan resulteerde dit in een stijging van de bedrijfswinst met 50% op jaarbasis tot 6 miljoen euro.
- Nederland kende slechts een omzetdaling van 7%, de sterkste regionale prestatie van de groep. Vooral Legal groeide sterke. Dankzij de hogere tarieven en de kostenbesparingen steeg de bedrijfswinst met 25% tot 4 miljoen.
- Midden-Oosten & India is de enige regio die een lagere bedrijfswinst voorlegde. De omzet werden negatief beïnvloed door projectafrondingen en wisselkoerseffecten, terwijl de marge negatief werd beïnvloed door een ongunstige wijziging in de klantenmix en margedruk bij bestaande klanten, wat resulteerde in een daling van de bedrijfswinst met 25%.
- In Noord- en Zuid-Amerika ('Americas') daalde de omzet met 29%, met een sterke groei in Brazilië en groei in Canada. In de VS was nog geen herstel te zien en werden de activiteiten bovendien gehinderd door het strenge winterweer in Texas. De brutomarge steeg op jaarbasis met 1,6 procentpunt, onder meer dankzij projecten met een hogere marge.
- Zowel in Australië als in Papoea-Nieuw-Guinea (Australasia) is de omzet gedaald. Australië had te lijden onder slechte weersomstandigheden, terwijl Papoea-Nieuw-Guinea bleef lijden onder de afhankelijkheid van expats die naar de regio reizen, wat nog steeds beperkt was door Covid-19.
- De rest van de wereld omvat Azië, Rusland en het gebied rond de Kaspische Zee, België en Europa en Afrika. In Rusland zijn de activiteiten toegenomen en zijn enkele nieuwe projecten opgestart. In Azië zijn de werkzaamheden voortgezet voor bouwprojecten die vóór de inwerkingtreding van de Covid-19 waren gestart. De toegenomen winstgevendheid is vooral te danken aan de sterke prestaties in de groeimarkten in Azië.
Vooruitzichten Brunel
Brunel verwacht dat de omzet in het tweede kwartaal in lijn zal liggen met het eerste kwartaal, waarbij Covid-19 nog steeds zijn stempel zal drukken.
De brutomarges zullen naar verwachting lager zijn als gevolg van seizoensinvloeden en een lager aantal werkdagen. Gezien de aanhoudende impact van het vorig jaar geïmplementeerde kostenbesparingsprogramma zal de bedrijfswinst wel opnieuw aanzienlijk hoger liggen op jaarbasis.
KBC Securities over de resultaten van Brunel
Hoewel op een iets betere update van de omzet was gerekend, waarbij vooral de DACH-regio (-20%) en Amerika (-29%) het verschil verklaren, werd dit volledig gecompenseerd door een sterke stijging van de tarieven en de productiviteit. In combinatie met het aanhoudende effect van het kostenbesparingsplan is de bedrijfswinst dit kwartaal - gezien de omstandigheden - zeer sterk, stelt analist Thomas Couvreur.
Na de recente analistendag verhoogde KBC Securities het koersdoel naar 11,8 euro, maar met de update over het eerste kwartaal op zak zit er nog meer in. KBC Securities verhoogde de prognose voor de brutomarge licht, het resultaat van een sterkere dan verwachte productiviteit, in combinatie met iets lagere operationele uitgaven dankzij het lopende kostenbesparingsplan.
Dit resulteert in een nieuwe koersdoelverhoging van 11,8 naar 13 euro en biedt meteen ook genoeg opwaarts potentieel om het advies te verhogen van “Opbouwen” naar “Kopen”.