do. 1 apr 2021

Brunel International ontvouwde op zijn analistendag een sterke focus op de vooruitzichten tot 2025, maar kwam met weinig duiding wat de verwachtingen voor 2021 en 2022 betreft. De verwachtingen voor de inkomsten en marges werden opgetrokken, dankzij de outperformance in de segmenten hernieuwbare energie, biowetenschappen en mijnbouw.
Na aanpassing van het waarderingsmodel bedraagt het nieuwe koersdoel (gebaseerd op een Discounted Cash Flow-waarderingsmethode) bij KBC Securities 11,8 euro, wat eerder nog 9,5 euro was. Het “Opbouwen”-advies blijft onaangeroerd. Op korte termijn zullen de tegenwind van Covid en de onzekerheid volgens analist Bart Cuypers wel blijven wegen op het verhaal.
Vooruitzichten voor 2025
Naar aanleiding van de analistendag publiceerde uitzendgroep Brunel vanochtend doelstellingen voor de middellange termijn (2025), gevolgd door een presentatie deze middag. Het management Brunel focuste sterk op de vooruitzichten tot 2025, maar bleef karig met informatie rond de verwachtingen voor 2021-2022. De verwachtingen voor de inkomsten en marges gingen de hoogte in, dankzij de outperformance in de segmenten hernieuwbare energie, biowetenschappen en mijnbouw.
Brunel mikt voortaan op:
- Een hoog eencijferige omzetgroei op jaarbasis vanaf 2022;
- Een jaarlijkse stijging van de brutomarge;
- Een jaarlijkse stijging van de factureringspercentages;
- Een conversieratio (lees: bedrijfswinst (EBIT) in vergelijking met de brutowinst) van 20% of meer tegen 2025;
- EBIT-marge van meer dan 6% tegen 2025.
Het bedrijf gaf ook enkele niet-financiële richtlijnen:
- Minder dan 15.000 specialisten tegen 2025;
- Klant, aannemer en personeel moeten een NPS-score (Net Promotor Score) van meer dan 25 verdienen;
- Jaarlijkse gemiddelde klantenretentie moet met 1 maand verbeteren;
- Duidelijk bijdrage leveren aan het klimaatplan van de Verenigde Naties (zero emissie);
- Blijvende toewijding aan de duurzame doelstellingen van de Verenigde Naties.
Omzetdiversificatie
Tijdens het gesprek met de analisten werd veel aandacht besteed aan het diversificatieaspect. Terwijl Brunel in 2015 nog sterk afhankelijk was van olie en gas, is dat de afgelopen jaren aanzienlijk verminderd. In termen van omzetconcentratie daalde dat zelfs van 65% naar 41%, met een meer gelijkmatige verdeling over subsegmenten.
In de toekomst zal Brunel dit voortzetten door zich specifiek te richten op de segmenten Life Sciences, Mining en Renewables, waardoor die elk meer dan 10% van de groepsinkomsten voor hun rekening moeten nemen. Vandaag is dat tussen 4% en 6%. Deze segmenten kennen zeer positieve sectortrends op middellange termijn en scoren daarenboven relatief hoge marges (in het geval van Life Sciences zelfs meer dan 25%). Een verder focus op deze segmenten zal volgens KBCS Securities de margeverhoging ondersteunen, waarop Brunel zich sinds vandaag richt.
Fusies en overnames
Wat de externe groei betreft verduidelijkte het management dat een belangrijke fusie- en overnameovereenkomst onwaarschijnlijk is in 2021, met misschien een kleine kans in het vierde kwartaal van 2021. Brunel vindt het erg belangrijk om met het management te spreken en te evalueren, maar net dat is moeilijk in tijden van reisbeperkingen.
KBC Securities over Brunel
Analist Bart Cuypers heeft de "hoog eencijferige groei" vertaald naar een mogelijke gemiddelde omzetgroei van 8% over de periode 2023 tot en met 2025. Dit is een stijging ten opzichte van de eerder ingecalculeerde organische groei met 4%, maar als kanttekening geldt dat het cijfer van 8% rekening houdt met nog te identificeren fusies en overnames. Zo’n transformatiegerichte fusies en overnames (die tot 100 miljoen euro mogen kosten) komen met andere woorden bovenop de eerdere schattingen van KBC Securities.
De prognose voor de bedrijfswinst (EBIT) voor 2025 werd opgetrokken van 4,3% naar 6,5%. Dat is vooral toe te schrijven aan een positief prijs-mixeffect (d.w.z. een bovengemiddeld sterke bijdrage van de segmenten met hogere marges; zoals Life Sciences en Renewables) en hogere factureringspercentages per medewerker. Bij een brutomarge van 22% in 2025 zou deze nieuwe EBIT-raming neerkomen op een EBIT-conversie van 30%, wat aan de ondergrens van de verwachtingen van het bedrijf ligt.
Op basis van deze wijzigingen komt een aangepast Discounted Cash Flow-waarderingsmodel uit op een nieuwe waardering van 11,8 euro per aandeel. Dat verklaart de koersdoelverhoging van 9,5 naar 11,8 euro, met behoud van het “Opbouwen”-advies. Merk op dat deze aanpassingen vooral betrekking hebben op de periode van 2023 tot en met 2025 (en nadien), met weinig tot geen wijzigingen voor 2021 en 2022. Op korte termijn zullen de tegenwind van Covid-19 en de economische onzekerheid blijven wegen op het investeringsverhaal.