vr. 27 sep 2019

De Amerikaanse cruisegroep Carnival (-8,5%) verlaagt voor de derde opeenvolgende keer haar verwachtingen. Onder meer als gevolg van de gestegen brandstoffactuur, een belangrijke kostenpost voor de sector, zal de winst per aandeel dit jaar niet op 4,25 tot 4,35 dollar per aandeel uitkomen, maar hooguit op 4,23 tot 4,27 dollar. Ook de prognoses voor 2020 werden verlaagd. Het zette KBC Asset Management ertoe aan de aanbeveling te verlagen van “Kopen” naar “Houden” en het koersdoel van 60 naar 46 dollar te brengen.
Een opeenstapeling van teleurstellingen
Net wanneer we dachten dat we het ergste voor Carnival achter de rug hadden, slaagt de groep er wederom in om de markt zwaar teleur te stellen. Net zoals de voorbije kwartalen het geval was, publiceerde de groep cijfers over het voorbije kwartaal die de verwachtingen overtroffen maar stuurt het tegelijk een somber toekomstbeeld de wereld in, waardoor al het positieve overschaduwd wordt.
De cijfers
Voor het voorbije kwartaal werd een winst per aandeel van 2,63 dollar tegenover 2,53 dollar gerealiseerd tegen een beter dan verwachte omzet die op 6,53 miljard dollar kwam. (+12%). De netto opbrengst per passagier (ticket + onboard spending) groeide in lijn der verwachtingen, maar voor het volledige boekjaar 2019 werd de winstverwachting verlaagd. Als voornaamste reden hiervoor haalt het management de hoger dan verwachte brandstofprijzen aan. Brandstof maakt voor Carnival 11% uit van de totale kostenbasis. De groep verwacht nu ook een daling van de netto opbrengst per passagier exclusief wisselkoersen met 0,5% tegenover een nulgroei voordien. De gerapporteerde netto opbrengst per passagier (inclusief wisselkoerseffecten) zou nu dalen met 3%, tegenover een daling van 2,5% eerder.
Teleurstellend
Het meest teleurstellend waren echter de vooruitzichten die het management gaf voor het boekjaar 2020. De groep gaf aan dat de boekingen voor de eerste jaarhelft van 2020 vanaf juni lager liggen dan een jaar eerder. Zowel het aantal passagiers daalt, als de prijzen dalen. Het management verwacht dat de brandstofkosten een stuk hoger zullen liggen dan eerst gedacht door de implementatie van IMO 2020 (zwavelarme brandstof in plaats van de klassieke bunkerolie). De kosten worden nu geraamd op 1,8 miljard dollar in 2020 tegenover 1,6 miljard dollar voor 2019.
Visie van KBC Asset Management: langetermijnpotentieel intact
KBC Asset Management verwacht dat de uitdagingen eerder van korte duur zullen zijn. Op langere termijn ziet KBC Asset Management nog steeds positieve fundamentele factoren. De cruisesector is nog steeds aantrekkelijk. De opbrengsten per passagier (prijs voor een overnachting in een kajuit plus de consumptie aan boord) zitten voor de globale sector nog steeds in stijgende lijn en de capaciteitsgroei blijft op een redelijk niveau. Carnival geeft regelmatig kapitaal terug aan de aandeelhouders onder de vorm van dividenden (momenteel 3%) en inkoop van eigen aandelen (4,4 miljard dollar over de voorbije 3 jaar). Er wordt ook nog een positieve impact verwacht van het kostenbesparingsprogramma. KBC Asset Management verwacht dat de netto opbrengst per passagier bij Carnival op langere termijn toch nog met gemiddeld 2% kan groeien. En aan een koers/winst verhouding van 9,6x voor 2020 bevindt het aandeel zich fors onder het historische gemiddelde van 14x.
Korte termijn zorgwekkend
Toch ziet KBC Asset Management op korte termijn voldoende zorgwekkende signalen waardoor ze voorzichtiger worden op de groep, ondanks de zeer lage waardering. De steeds grotere kloof tussen de zeer bemoedigende vooruitzichten bij concurrenten Royal Caribbean en Norwegian Cruise Lines en de zeer zwakke prestaties van Carnival is opvallend. Carnival heeft een grotere blootstelling op de Europese markten, de regio met de zwakste boekingen en capaciteitsgroei. De negatieve prijsevolutie sinds juni en negatieve volumeontwikkelingen voor de eerste jaarhelft van 2020 zijn verontrustend. Tot juni evolueerden de boekingen immers nog in lijn met het vorige jaar. De verzwakte boekingstrend, samen met de hoger dan verwachte brandstofkosten, noodzaakt KBC Asset Management om de winstcijfers neerwaarts aan te passen.
Daarom verlaagt KBC Asset Management-analist Nathalie Bally de aanbeveling van “Kopen” naar “Houden” en het koersdoel van 60 dollar naar 46 dollar.
