vr. 31 jul 2020

Caterpillar presteerde in het tweede kwartaal beter dan gevreesd. ‘s Werelds grootste fabrikant van graafmachines, bulldozers en mijnbouwtrucks rapporteert in het tweede kwartaal een winst per aandeel van 1,03 dollar terwijl analisten mikten op 0,65 dollar. In het tweede kwartaal van 2019 lag de winst nog bijna 3 keer zo hoog, nl. 2.98 dollar. De lat lag natuurlijk niet hoog omdat analisten de schattingen sinds het uitbreken van de Corona-crisis fors neerwaarts hadden bijgesteld. Kostenbesparingen en hoger dan verwachte productievolumes redden de meubelen.
Cijfers zijn irrelevant
De kwartaalcijfers zijn eerder irrelevant. De guidance voor het derde kwartaal ligt volledig in lijn met de analistenverwachtingen en biedt dus geen ruimte voor opwaartse bijstellingen van de schattingen. Integendeel, het management waarschuwde in de conference call voor stijgende materiaalkosten en dalende prijzen voor zijn machines, een giftige cocktail voor marges. De risico's zijn dus eerder neerwaarts.
Vooruitzichten
De Corona-crisis heeft een grote economische crisis veroorzaakt wat een grote negatieve impact zal hebben op de investeringen in al de eindmarkten van Caterpillar, zowel in de constructie-, mijnbouw- als de transportsector. Daarbovenop kwam ook nog eens de olieprijscrash. De oliemarkt is bovendien goed voor 11% van zijn omzet en Caterpillar heeft een grote blootstelling op de schalie-industrie dat het zwaarst is geïmpacteerd en waar de investeringen gedecimeerd worden. De olieprijscrash zal ook indirect een stevige impact hebben op investeringen in gebouwen en infrastructuur in de oliestaten.
De visie van KBC AM
KBC Asset Management is ontgoocheld dat het management niet langer zijn orderboek rapporteert. Dat is geen goed teken. De analist ziet dat de voorraden bij de dealers nog steeds te hoog zijn. Hij denkt dat de analistenverwachtingen voor een fors herstel in 2021 veel te optimistisch zijn. Daarnaast verwacht de analist dat de winst per aandeel in 2021 lager zal liggen dan in 2020. De markt gaat uit van een V- herstel waarbij een korte maar diepe recessie gevolgd wordt door een scherp herstel. De lessen uit vorige zware recessies leert dat de vraag tijdens industriële recessies pas bodemt na minstens 12 maanden.
KBC Asset Management blijft bij de 'Verkopen'-aanbeveling en het koersdoel van 98 dollar.