di. 7 nov 2023
In deze blog blikt jonge belegger Cédric Proost terug op de afgelopen beursmaand oktober en blikt hij ook vooruit op wat je als belegger in de maand november kan verwachten.

De maand oktober was er een die de financiële markten veel rode cijfers opleverde. Vele internationale indexen kleurden rood en daar is de oorlog tussen Hamas en Israël een belangrijke factor geweest. De oorlog zorgde voor veel onrust, bovenop de economische onrust die al langer aan de gang is. De economische groeivooruitzichten blijven aan de lage kant. De BEL 20 beleefde een horrorweek naar aanleiding van Halloween met een verlies op weekbasis van 7,4 procent.
In de blogpost van vorige maand schreef ik al over de slechte prestatie van de BEL 20 dit jaar. In de maand oktober zakte onze nationale index nog een stuk verder weg. Vooral de stijgende rentevoeten met een grote negatieve impact op de Belgische vastgoedbedrijven speelden een grote rol. Ook de aantrekkelijkheid van (vaak buitenlandse) obligaties heeft een negatieve invloed op de prestaties van de financiële markten.
De marktkapitalisatie van de BEL 20 lijdt hier sterk onder. Begin 2023 bedroeg de marktkapitalisatie van de Brusselse beurs 333 miljard euro. Eind oktober bereikte de index een dal van -12% op jaarbasis met een totale marktkapitalisatie van 293 miljard euro. 40 miljard euro aan beurswaarde die over de 20 bedrijven samen verloren is gegaan.
Ook de grote Belgische bedrijven laten het afweten, met als zwaargewicht AB InBev dat eind oktober 10,6% lager noteerde dan begin dit jaar. Dat komt neer op een daling van zo’n 10 miljard euro. Ook Umicore en KBC verloren respectievelijk 3 en 3,5 miljard euro aan beurswaarde. De continue stijging van de langetermijnrente maakt kredieten duurder en obligaties aantrekkelijker. De Belgische langetermijnrente schommelt rond de 3,5%. In de VS is de rentestijging nog extremer dan in Europa. Daar steeg de rente op tienjarig schuldpapier al naar meer dan 5%.
Het positieve macro-economisch nieuws is het feit dat de inflatie in België in de maand oktober van 2,39% naar 0,36% daalde. Dat is het laagste peil sinds januari 2021 toen de inflatie 0,26 % bedroeg. Die sterke daling is vooral te danken aan de dalende energieprijzen. Voor de energieprijzen werd in oktober een negatieve inflatie van 37,15% vastgesteld, voor de elektriciteitsprijzen een negatieve inflatie van 50,7%.
Hogere groei in ontwikkelingslanden
Het IMF, het Internationaal Muntfonds, publiceerde in de maand oktober ook de voorspellingen voor de economische vooruitzichten wereldwijd. In 2023 wordt een groei van 3% verwacht, gevolgd door een stijging met 2,9% in 2024. Opvallend daarbij is het relatief grote contrast tussen de verwachte groei in de ontwikkelde economieën tegenover de ontwikkelingslanden. In de ontwikkelde economieën bedraagt de verwachte groei in 2023 1,5% en in 2024 1,4%. In de ontwikkelingslanden daarentegen wordt in beide jaren een groei van 4% verwacht. Het loont dus zeker de moeite om toekomstgericht ook in deze landen te investeren.
De grootste moeilijkheid: hoe investeer je concreet in die landen? Aangezien deze bedrijven best onbekend zijn voor ons als beleggers, is het eenvoudiger om in de markt te investeren aan de hand van ETF’s. Zo koop je een pakketje aandelen uit een bepaald land, een bepaalde regio of kan je in meerdere ontwikkelingslanden tegelijk investeren. Via Bolero kun je eenvoudig in heel wat ETF’s beleggen die deze ontwikkelingslanden volgen.

Een andere logische vraag die volgt uit de relatief lage economische vooruitzichten: hoe investeer je best in een periode waarin de economische vooruitzichten aan de lage kant zijn? Wanneer er de komende tijd een lage economische groei wordt verwacht, kan het verstandig zijn om te investeren in defensieve aandelen en sectoren die doorgaans goed presteren in economisch slechtere tijden.
Een van de eerste opties waar ik aan denk om een positie van in te nemen in deze periodes zijn aandelen van nutsbedrijven. Deze bedrijven leveren essentiële diensten zoals elektriciteit, water en gas, wat betekent dat er een constante vraag naar hun producten en diensten is, ongeacht de economische omstandigheden. Die stabiliteit kan jou als investeerder helpen om je portefeuille te beschermen tegen de impact van een trage economische groei.
Een andere sector om te overwegen zijn aandelen uit de gezondheidszorg. Ongeacht economische schommelingen blijft de vraag naar gezondheidszorgdiensten en -producten doorgaans stabiel. Farmaceutische bedrijven en zorgverlenende bedrijven zijn voorbeelden van bedrijven die de neiging hebben om consistent te presteren, zelfs tijdens economisch zware tijden. Het is belangrijk om een goed onderzoek te doen vooraleer je in deze sector investeert aangezien het niet de meest eenvoudige sector is om in te investeren. Wetgeving is een belangrijk begrip om tijdens je onderzoek rekening mee te houden.
Big Tech in VS blijft draaien
Positief beursnieuws kwam de voorbije maand uit de Amerikaanse technologiesector. Big Tech wist sterke cijfers voor te leggen in het derde kwartaal. De analistenverwachtingen werden overtroffen. De Amerikaanse technologiesector is dan ook een ontzettend belangrijke sector om op te volgen als belegger gezien de sterke vertegenwoordiging in heel wat ETF’s.
De 6 grootste bedrijven, Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet en Meta vertegenwoordigen maar liefst 26,5% van de totale marktkapitalisatie van de S&P 500. Hun resultaten hebben een enorme impact op de prestaties van de Amerikaanse beurs. Die sterke kwartaalcijfers zijn ontzettend positief gezien de negatieve cijfers die de Amerikaanse techbedrijven vorig jaar tijdens de derdekwartaalcijfers presenteerden.
Sinds vorig kwartaal werden die cijfers voor het eerst licht positief, nu zien we terug een versnelling. De grootste winnaars bleken Amazon en Microsoft. Vooral die eerste geniet van een enorme winstgevendheid van de clouddiensten. Ze vormen een goudmijn voor Amazon door de grote flexibiliteit: ze zijn niet gebonden aan vaste contracten en de capaciteit ervan kan eenvoudig verhoogd of verlaagd worden.
De eerste dagen van de maand november bleken alvast een herstel te bieden aan heel wat indexen. Toch blijft het verloop van diezelfde indexen voorlopig heel woelig. Er valt geen trend te trekken en het is moeilijk om voorspellingen te doen over wat de rest van de maand november in petto zal hebben.