wo. 2 aug 2023
Cédric Proost blogt: 'Sterker dan verwachte economie steunt beurzen'
Cédric Proost, gekend van de Beursrally van de krant De Tijd en auteur van het boek ‘Je bent jong en je wilt beleggen’, laat voor Bolero op regelmatige basis zijn licht schijnen op de financiële wereld, de beurs of de economie. In deze blog kijkt de jonge belegger terug op de afgelopen beursmaand juli en blikt hij ook vooruit op wat je als belegger in de maand augustus kan verwachten.

We zijn ondertussen zeven maanden ver dit jaar. Veel internationale beursindexen kleurden sinds 1 januari groen en in sommige gevallen zelfs sterk groen. De verwachte negativiteit over de internationale economie in 2023 vertaalt zich niet in dalende koersen. De consument bleef trouwer dan gedacht en ook de hype rond aandelen gelinkt aan artificiële intelligentie zorgde voor sterke prestaties.
Dat was vooral te merken aan de NASDAQ, de Amerikaanse technologiebeurs. Terwijl die index vorig jaar nog 33% moest inboeten, vooral door de stijgende rentevoeten, is de NASDAQ dit jaar met maar liefst 45% gestegen. Daarmee is het verlies van vorig jaar bijna volledig weggewerkt.
Sinds ChatGPT op de markt gebracht werd eind 2022 door OpenAI geloven heel wat beleggers in een nieuwe supercyclus voor (big) techbedrijven. Voor andere beleggers geeft het slechte herinneringen aan de dotcombubbel waarbij rond de periode van de laatste eeuwwisseling heel wat techbedrijven flink overgewaardeerd werden door beleggers. De bubbel knapte en heel wat beleggers verloren geld. Hopelijk zien we niet hetzelfde effect door de opkomst van AI.
Inflatiestrijd nog niet gestreden
De hype rond AI is vanzelfsprekend niet de enige verklaring voor het succes van de vele internationale indexen. Vooral de robuuster dan verwachte economie houdt de beurzen overeind. De inflatie daalt in veel landen en ook de werkloosheidsgraad blijft aan de lage kant. Ook de consumptie is minder dan verwacht gedaald waardoor de winstmarges van vele bedrijven in stand gehouden kunnen worden.
Toch blijven de centrale bankiers voorzichtig toekijken op de macro-economische situatie. De inflatie daalt wel, maar daalt niet sterk genoeg. Centrale banken streven naar een inflatie van 2%, terwijl de Eurozone volgens de laatste cijfers met een inflatie van 5,5% op jaarbasis zat, terwijl de Verenigde Staten beter scoorden met 3% inflatie. Daarom verhoogde de Europese Centrale Bank de rente afgelopen maand voor de 9de keer op een rij in een jaar tijd. De depositorente in de Eurozone bedraagt al 3,75%.

Ook Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, liet weten dat er dit jaar mogelijks nog twee renteverhogingen zouden kunnen aankomen, tegenover de verwachte rentedaling die origineel voorspeld werd dit jaar.
Kies zorgvuldig je bedrijven
De vraag is: hoe belangrijk zijn die macro-economische cijfers zoals inflatie, rentevoeten, … voor jou als belegger? Belangrijk om te weten is dat op lange termijn het rendement van je investering bepaald zal worden door het succes van de onderneming waarin je investeert. Kwalitatieve bedrijven (bedrijven met een sterke balans, uitmuntend management, …) zullen schokken door een negatieve cyclus in de economie eenvoudig kunnen overleven en kunnen hun positie mogelijks versterken door uitdovende concurrentie.
Op kortere termijn, enkele maanden tot enkele jaren, kan de economie een best grote impact hebben op jouw rendement als belegger. De sterke daling van de NASDAQ in 2022 was onder andere te wijten aan de vele en hoge renteverhogingen die de Amerikaanse Centrale bank doorvoerde. Een portefeuille met enkel groei/techaandelen zal het daarom zwaar te verduren gekregen hebben vorig jaar, ook al is de core business van die bedrijven niet echt veranderd. Renteverhogingen hebben een sterke impact op de huidige waardering van toekomstige winsten. Groeibedrijven waarvan het grootste deel van het rendement uit toekomstige koersstijgingen komt, lijden sterk onder die renteverhogingen. Met de mogelijke extra renteverhogingen in het vooruitzicht kan het daarom als belegger ook wel eens interessant zijn om ook waardeaandelen in je portefeuille op te nemen.
Enkele eigenschappen van stabiele aandelen in woelige tijden:
- Niet cyclische aandelen -> weinig impact door economische cyclussen
- Lage schuldgraad -> geen onverwachte extra kosten door stijgende kosten op schulden
- Bedrijven met contracten op lange termijn -> stabiliteit in de inkomsten + bedrijven met vaste kosten -> goede voorspelbaarheid van de winst en toekomstige waardering
- Stabiele marges
- Aandelen met een lage bèta -> minder grote schokken dan de markt
Enkele voorbeelden van sectoren waar je stabiele aandelen kunt vinden:
- Gezondheidszorg
- Nutsbedrijven
- Consumentengoederen
- Grondstoffenindustrie
- …

Door de techrally van de voorbije maand is Apple ondertussen als enige bedrijf ter wereld meer dan 3.000 miljard dollar waard. De koers steeg sinds begin dit jaar met maar weer liefst 57%. Is er te veel hebzucht in de markt? Volgens de Fear & Greed Index van CNN Business zou er inderdaad wel eens te veel hebzucht in de markt verwerkt zitten, wat zou kunnen wijzen op overwaarderingen in de markt.
De Fear & Greed Index is een goed hulpmiddel die aan de hand van 7 parameters meet of er al dan niet angst of hebzucht in de markt zit, maar mag nooit blind gebruikt worden als koop/verkoopindicator. Beurzen kunnen een lange tijd irrationeel zijn en daardoor langere tijd onterecht de foute kant opgaan.

Een van de bedrijven die recent liet weten zeker niet overgewaardeerd te zijn is de Belgische holding Sofina. Het bedrijf rapporteerde een nettoactiefwaarde (NAV) van € 279 per aandeel, vergelijkbaar met de nettoactiefwaarde eind 2022. Aan de huidige koers betekent dat een korting van 22,5% op de NAV. De verwachte dalingen in de private-equityportefeuille zijn gecompenseerd door de stijgingen het beursgenoteerde gedeelte van de portefeuille.
Vers bloed naar de beursvloer?
In de maand juli kwamen er ook twee geruchten rond mogelijke IPO’s van bedrijven uit de kledingindustrie. De onlineretailer Shein zou een beursgang op Wall Street overwegen, maar ligt onder vuur door de dubieuze arbeidspraktijken binnen het bedrijf. Ook het Duitse bedrijf Birkenstock zou mogelijks naar de beurs gebracht worden door private-equitybedrijf L Catterton. In 2021 kwam Birkenstock in handen van het bedrijf aan een toenmalige waardering van 4 miljard euro. Ondertussen zou Birkenstock op meer dan 6 miljard euro gewaardeerd worden.
Een laatste nieuwtje dat mij persoonlijk heel hard aansprak was het nieuws over de Bolero ETF Playlist, een selectie van een 50-tal ETF’s waarop de transactiekosten verlaagd werden. Door de verlaagde transactiekosten wordt het voor kleinere beleggers toegankelijker om aan dollar cost averaging te doen. Dat wil zeggen: op frequente tijdstippen kleinere bedragen investeren in de beurs om zo je risico te spreiden in de tijd.

In de maand augustus wordt het interessant om te zien in welke mate de rally van de afgelopen maand verdergezet kan worden. De verdere instroom van kwartaalrapporten van heel wat Europese en Benelux-bedrijven kan ook boeiende informatie opleveren. De stijgingen op de beurs in de maand juli zijn zeer snel en sterk geweest en het wordt afwachten in welke mate beleggers zullen blijven geloven in de rally.
In elk geval, veel succes gewenst!
Cédric.