do. 5 okt 2023
In deze blog blikt jonge belegger Cédric Proost terug op de afgelopen beursmaand september en blikt hij ook vooruit.

Veel Belgisch nieuws in deze blogpost!
De voorbije week zakte onze BEL 20 onder de kaap van 3.500 punten. Daarmee bereikte onze nationale index een dieptepunt dit jaar. De Belgische tienjaarsrente steeg verder in de afgelopen maand naar 3,63%, het hoogste peil sinds 2012.
Die stijgende rente is nefast voor de beurzen in het algemeen, maar specifiek voor de vastgoedbedrijven weegt ze sterk door in de waardering. De Belgische, beursgenoteerde vastgoedbedrijven deden het nog een stuk slechter dan de index, zowel Care Property Invest, WDP, Aedifica en Cofinimmo bereikten elk hun laagste koers dit jaar.
Vastgoedaandelen kregen het zwaar te verduren sinds de stijgende intrestvoeten in 2022. Vastgoedaandelen presteren over het algemeen slechter wanneer de rentevoeten stijgen om verschillende redenen:
- Ze worden vaak beschouwd als defensieve investeringen met een aantrekkelijk dividendrendement, vooral in vergelijking met obligaties bijvoorbeeld. Als de rente stijgt zoals nu, worden die obligaties aantrekkelijker voor beleggers, wat de vraag naar vastgoedaandelen kan verminderen.
- Een stijgende rente verhoogt de financieringskosten voor vastgoedbedrijven, waardoor hun winstgevendheid onder druk komt te staan.
- Daarnaast kunnen hogere rentetarieven de kosten van het lenen voor vastgoedprojecten verhogen, wat de winstprognoses voor de sector kan verlagen.
Kortom, stijgende rentevoeten hebben de neiging om de aantrekkelijkheid van vastgoedaandelen te verminderen, wat hun prestaties op de markt kan beïnvloeden. Een daling van de rente zal een cruciaal cijfer zijn om het keerpunt van de vastgoedaandelen te voorspellen.
Het kan erger trouwens wat betreft de hoge rentevoeten (zie lager).

Belgische beurs lager dan elders
Het opvallendste beursnieuws dat ik in de voorbije maand zag passeren was ook gerelateerd aan de BEL 20. Het komt uit een artikel dat in de krant De Tijd gepubliceerd werd: “Brussel bij slechtst presterende beurzen ter wereld”. De Brusselse beurs is sinds begin dit jaar bij de slechtst presterende beurzen wereldwijd met plaats 79 van de in totaal 92 nationale indexen.
De BEL 20 boekte een verlies van 7,77% sinds begin dit jaar, in tegenstelling tot vele andere Europese indexen die wel winsten wisten te boeken. De enige Europese beurs die het sinds begin dit jaar slechter deed, is de beurs van Helsinki. Een stuk van de verklaring is dat de BEL 20 sterk vertegenwoordigd is door vastgoedbedrijven.
Buiten Care Property Invest zijn alle bovengenoemde vastgoedaandelen onderdeel van de BEL 20. Dat maakt onze index veel kwetsbaarder voor rentestijgingen dan andere indexen. Ook zijn Belgische aandelen vaak geliefd bij dividendbeleggers, maar de stijgende coupons op obligaties vormen op hun manier een bedreiging voor dividendaandelen. Ondertussen liggen de rendementen daarop al vaak hoger.
Ook hebben we te maken met een grote aanwezigheid van conjunctuurgevoelige bedrijven. Dat zijn bedrijven die sterker de impact van economische cyclussen ervaren en dus momenteel sterker lijden onder de huidige economische situatie. Daardoor wisten slechts vier van de twintig bedrijven uit de index een koerswinst te boeken sinds januari.
Belgische inflatie lager dan elders
Veel negativiteit, maar er is ook hoop. De Belgische inflatie daalde in de maand augustus naar 2,4% wat de Belgische economie ten goede zou kunnen komen en de Belgische economie terug zou kunnen aanwakkeren. Die 2,4% is lager dan de 4,3% die we in de Eurozone zien (het laagste punt in twee jaar) en de 3,7% uit de Verenigde Staten.
De belangrijkste conclusie en les die uit de slechte prestatie van de BEL-20 kan getrokken worden, is dat diversificatie echt de sleutel tot succes is als het op beleggen aankomt.
Tips & Tricks over diversificatie
Een van de tips die vaak aan beleggers gegeven wordt, is: “koop wat je kent”. Een tip die ik sterk kan aanbevelen, zonder het aspect diversificatie daarbij te vergeten. Sommige Belgische beleggers zweren bij Belgische aandelen en beleggen enkel daarin. Maar dat lijkt me, gezien de slechte prestatie van de BEL-20 dit en vorig jaar, niet de beste strategie. Vele andere internationale indexen wisten immers wel goede resultaten te boeken.
Als je, bijvoorbeeld, de afgelopen jaren niet in de Amerikaanse technologiesector belegd hebt, dan liet je best wat rendement links liggen. Diversificatie doet je risico als belegger aanzienlijk dalen. Het belang ervan valt niet voldoende te herhalen. Hieronder enkele tips & tricks hoe je als belegger diversificatie in je beleggingsportefeuille kunt inbouwen.
1. Koop aandelen van verschillende bedrijven:
- In plaats van al je geld in aandelen van slechts één bedrijf te investeren, koop aandelen van verschillende bedrijven. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het succes of falen van één enkel bedrijf. Als je in individuele aandelen belegt, zijn minstens tien aandelen aangeraden, idealiter 15-20 om je risico maximaal te spreiden.
2. Overweeg verschillende sectoren:
- Kies aandelen uit verschillende bedrijfssectoren zoals de technologische sector, gezondheidszorg, energie, de financiële sector, vastgoedsector, …. Als één sector slecht presteert, kunnen andere sectoren het mogelijk verlies compenseren.
3. Spreid over regio's:
- Denk na over het investeren in aandelen van bedrijven uit verschillende regio's of landen. Dat helpt je om niet alleen afhankelijk te zijn van de economische situatie in één land, bijvoorbeeld van de resultaten van de BEL 20.
4. Mix grote en kleine bedrijven:
- Voeg zowel grote, gevestigde bedrijven als kleinere groeibedrijven toe aan je portefeuille. Grote bedrijven zijn vaak stabieler en bieden ook vaker een dividend, terwijl kleinere bedrijven meer groeipotentieel kunnen hebben.
5. Overweeg ETF's:
- Overweeg het investeren in Exchange-Traded Funds (ETF's) die al meteen een gediversifieerde aandelenportefeuille opleveren. Dat maakt het gemakkelijker om diversificatie te bereiken zonder individuele aandelen te selecteren.

Vlaamse regering lager in Gimv
Ander opvallend nieuws kwam er deze maand van de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid wilt haar participatie van 27,8% in de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv verkopen. Dat totale pakket dat de overheid in handen heeft, zou ruim 337 miljoen euro waard zijn.
Of het het beste verkoopmoment is, valt in vraag te stellen. De koers van Gimv noteert 30% lager dan haar piek in 2022. Door de omvang van het pakket zou een mogelijke verkoop de overheid jaarlijks 20 miljoen euro aan dividenden mislopen. De overheid kiest voor een blokverkoop die eind dit jaar afgerond zou moeten zijn, daarmee wilt het haar pakket aandelen in één keer verkopen aan een koper of consortium. Wat dat concreet zal betekenen voor investeerders is momenteel best onduidelijk.
Gimv is niet het meest liquide aandeel en ook niet heel bekend buiten de Benelux. Een koper zoeken kan dus een uitdaging worden, al zouden er al enkele partijen interesse getoond hebben.
Rente hoger in Rusland
Het kan altijd slechter wat betreft hoge rentevoeten en inflatie. In Rusland werd de rentevoet afgelopen maand met 100 basispunten verhoogd naar 13% om de zwakke Russische roebel aantrekkelijker te maken.
In Turkije steeg de inflatie in de afgelopen maand naar 61,5%. De Turkse lira verzwakt enorm. Waar je 10 jaar geleden voor een euro nog 2,8 Turkse lira kreeg, ontvang je vandaag voor diezelfde euro het tienvoud.
Dat was het beursnieuws van de voorbije maand en enkele zaken die interessant zijn om de komende maand op te volgen. Benieuwd wat de maand oktober in petto heeft!
In elk geval, veel succes gewenst!
Cédric.