do. 13 mrt 2025

In deze bijdrage gaat Bernard Keppenne, hoofdecocoom van CBC, dieper in op de vrees van de centrale banken voor inflatie.
De centrale bank van Canada heeft haar rente met 0,25% verlaagd, maar was voorzichtiger voor de toekomst gezien de onzekerheden, waaronder het inflatierisico.
Inflatierisico?
Ze is niet de enige die zich zorgen maakt, zoals later zal blijken, en de daling van de inflatie in de Verenigde Staten is waarschijnlijk een daling om beter te kunnen herstellen.
Terug naar de centrale bank van Canada, ze heeft haar beleidsrente met 0,25% verlaagd naar 2,75%, terwijl ze waarschuwde dat ze "voorzichtig zou zijn met elke nieuwe wijziging".
De verklaring is vrij expliciet: "De Canadese economie is het jaar 2025 goed begonnen (...) Echter, de verhoogde handelsspanningen en de door de Verenigde Staten opgelegde tarieven zullen waarschijnlijk de economische activiteit vertragen en de inflatiedruk in Canada verhogen."
En haar gouverneur voegde eraan toe: "Afhankelijk van de omvang en duur van de nieuwe Amerikaanse tarieven, kan de economische impact ernstig zijn. Alleen al de onzekerheid is schadelijk." Haar bezorgdheid, die overigens begrijpelijk is, is dat een langdurige handelsoorlog zou leiden tot een lage BBP-groei en hoge prijzen, een explosieve cocktail die elke beslissing over de rente moeilijk maakt.
Dezelfde bezorgdheid van Christine Lagarde (ECB), die gisteren sprak en verklaarde dat de economie van de eurozone wordt geconfronteerd met uitzonderlijke schokken in verband met handel, defensie en klimaatkwesties, wat de volatiliteit van de inflatie zou kunnen versterken en het risico zou kunnen vergroten dat de prijsstijgingen aanhoudender worden. En ze benadrukte: "Onze verwachtingen zijn de afgelopen jaren inderdaad weggevaagd, en vooral de afgelopen weken. We hebben politieke beslissingen gezien die enkele maanden geleden nog ondenkbaar zouden zijn geweest." Net als de centrale bank van Canada is het onmogelijk om de inflatie-impact voor de ECB te bepalen, maar het risico is groot. Daarom moet ze handelen op basis van gegevens en kan ze geen vooruitzichten geven over haar beleid, benadrukte Lagarde. Ze moet echter haar beleid zo definiëren dat de inflatie op middellange termijn altijd naar 2% convergeert, en Lagarde voegde eraan toe: "We kunnen duidelijk zijn over onze reactiefunctie, en met name over hoe we waarschijnlijk zullen worden beïnvloed door veranderende omstandigheden en over het type gegevens dat we zullen onderzoeken."
Misleidende cijfers?
De inflatie in de Verenigde Staten is gedaald, maar het moet gezegd worden dat het gaat om de cijfers van februari die de tariefverhogingen nog niet bevatten.
Van maand tot maand steeg de inflatie met 0,2% in februari tegen een tarief van 0,5% in januari, met een stijging van 0,3% van de huisvestingskosten, die alleen al bijna de helft van de maandelijkse inflatiestijging vertegenwoordigde.

Wat misschien onbelangrijk lijkt, maar dat zeker niet is, is dat de prijs van eieren met 10,4% van maand tot maand is gestegen. De oorzaak hiervan is de vogelgriep die boeren heeft gedwongen kippen te slachten, wat heeft geleid tot een ernstige eiertekort. Deze stijging van de eierenprijzen heeft duidelijk bijgedragen aan de ontevredenheid van de kiezers over de inflatie tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ondanks de belofte van Trump dat hij deze prijs vanaf de eerste dag van zijn ambtstermijn zou verlagen, is de prijs in februari op jaarbasis met 58,8% gestegen.
Op jaarbasis vertoont de inflatie een percentage van 2,8% tegen 3% in januari. Als we de volatiele componenten zoals voedsel en energie uitsluiten, is de inflatie van maand tot maand met 0,2% gestegen na een stijging van 0,4% in januari. Dit komt neer op een jaarlijks percentage van 3,1%, het laagste niveau sinds april 2021, en Trump heeft hier niets mee te maken, tegen een percentage van 3,3% in januari. Deze cijfers zouden de houding van de Fed tijdens haar vergadering volgende week niet moeten veranderen, en evenmin de producentenprijsindexcijfers die de tariefverhogingen nog niet bevatten.
Ook status quo
De goeverneur van de Bank of Japan verklaarde: "Vanaf nu zullen we waarschijnlijk zien dat de inflatie veroorzaakt door de importkosten afneemt. De lonen blijven echter gestaag stijgen. Daarom verwachten we dat de reële lonen en de consumptie in de toekomst zullen verbeteren." Desondanks is een nieuwe renteverhoging waarschijnlijk prematuur en zou de BOJ moeten wachten tot de tweede helft van het jaar om haar rente opnieuw te verhogen. Aan de andere kant, en daarom blijven de Japanse obligatierentes stevig, zowel de 2-jarige als de 10-jarige, is de BOJ vast van plan de omvang van haar balans te blijven verminderen.
