di. 31 aug 2021

CFE boekt sterke resultaten over de eerste jaarhelft en verhoogt de vooruitzichten voor het volledige boekjaar. Alle segmenten zetten een goede prestatie neer en herstellen geleidelijk van de coronapandemie. De omzet en bedrijfskasstroom lagen in lijn met de verwachtingen, terwijl CFE met een sterk bedrijfsresultaat boven de lat ging. Op het niveau van de orderportefeuille breekt CFE records, gestimuleerd door de Offshore-pijplijn. KBC Securities-analist Olivier Vandewoude herhaalt het "Opbouwen"-advies en koersdoel van 98 euro.
Resultaten CFE 1H21
Met een omzet van 1.630 miljoen (vs. prognose KBCS: 1.665 miljoen) boekte CFE over de eerste zes maanden van 2021 een groei van 9,3%. De bedrijfskasstroom of EBITDA kwam uit op 207 miljoen euro (vs. prognose KBCS: 206 miljoen), goed voor een EBITDA-marge van 12,7% (vs. prognose KBCS: 12,4%).
Het bedrijfsresultaat was met 64 miljoen euro (vs. prognose KBCS: 57 miljoen) bijzonder sterk en versloeg zelfs de cijfers van 2019, vóór de uitbraak van de coronapandemie.
Per segment ziet het plaatje er als volgt uit:
- DEME: De omzet steeg met 1,4% tot 1.063 miljoen euro (vs. prognose KBCS: 1.168 miljoen) en de bedrijfskasstroom of EBITDA kwam uit op 187 miljoen euro (vs. prognose KBCS: 192 miljoen). CFE zag dezelfde trends als tijdens de update over het eerste kwartaal, met een positief momentum voor Dredging (dankzij het project Abu Qir in Egypte) en de Offshore-divisie, die veel projecten in opstartfase heeft. De bezettingsgraad bleef hoog voor hoppers; die voor cutters was eerder gematigd, maar de Spartacus gaf een duwtje in de rug.
- Contracting: De omzet steeg met 23,1% tot 521 miljoen euro (vs. prognose KBCS: 476 miljoen) en de bedrijfswinst kwam uit op 8,5 miljoen euro tegenover -5,6 miljoen euro in de eerste helft van 2020. Alles bij elkaar een solide herstel en afnemende Covid-impact. Stijgende prijzen van materialen is iets om in de gaten te houden.
- Vastgoed: De take-up rate blijft zeer bevredigend en CFE kent aanhoudende expansie in Polen
Orderportefeuille
De orderportefeuille bereikte een recordniveau van 6,3 miljard euro, voornamelijk bij DEME. De werken aan de kerncentrale van Hinkley Point en aan het Duitse Arcadis Ost 1 windmolenpark waren de grootste bijdragers (150-300 miljoen euro). Andere offshore windprojecten zoals Vineyard (VS) en verscheidene projecten in Taiwan zijn nog niet in het cijfer inbegrepen.
Vooruitzichten CFE boekjaar 2021
CFE pakte ook uit met nieuwe vooruitzichten en verwacht in 2021 een sterke groei voor de omzet en het nettoresultaat.
De omzet zal het niveau van 2019 benaderen, maar het nettoresultaat zal het niveau van vóór de coronacrisis nog niet bereiken. Zowel voor DEME als voor CFE Contracting gaat de groep uit van een omzetstijging in 2021. Het nettoresultaat van het segment Vastgoed zou in 2021 licht dalen, maar wel op een hoog niveau blijven.
KBC Securities over CFE
Analist Olivier Vandewoude zag goede resultaten, die over het algemeen in lijn met de verwachtingen van KBC Securities liggen.
Hoewel de stijging van de orderportefeuille mooi is, is ze niet verrassend gezien het positieve momentum in de sector. De concurrentie in de baggermarkt blijft zeer hoog in termen van prijzen, maar de volumes blijven toenemen. DEME blijft zijn sterkte tonen in het segment Offshore; het haalde verschillende projecten binnen en investeert voortdurend in zijn vloot.
Het advies van KBCS blijft onveranderd op “Opbouwen”, net als het koersdoel van 98 euro.
