wo. 14 aug 2019

Investeerders in CFE zullen het graag horen, want het aandeel werd vandaag toegevoegd aan de Top Pick Selectie van KBC Securities. Dat is een rechtstreeks gevolg van een oefening waarbij het waarderingsmodel onder de loep genomen werd. Dat leverde geen bijstelling van het koersdoel op, maar omwille van het opwaarts potentieel (50%) blijft het “Kopen”-advies met Gotisch gekrulde letters op de tabellen staan. Moederbedrijf Ackermans & van Haaren kreeg wel een lager koersdoel, omwille van een lagere waardering voor de bankenpoot. Senior Financial Economist Tom Simonts geeft u een toelichting.
CFE: “groeileider”
Het lijvige rapport over CFE legt de klemtoon onder meer op het enorme orderboek van 6,5 miljard euro en de twee nieuwe vlaggenschepen Spartacus en Orion. Die zullen zich op zeer korte termijn bij de vloot van DEME voegen en dus mag moederbedrijf CFE zich opmaken voor een aanzienlijke EBITDA-groei in 2020 en 2021. Maar van wild optimisme is er geen sprake, want vóór 2021 of zelfs 2022 wordt geen substantieel herstel in de baggermarkt verwacht. Groei is er wel in de windsector, want de Orion moet DEME’s positie als toonaangevende offshore windinstallateur versterken en de uitdagingen van de volgende generatie windparken haalbaar maken.
Daartegenover staat dat lage investeringen (de baggervloot is redelijk jong) moeten leiden tot een aanzienlijke verbetering van de vrije kasstroomgeneratie, waardoor de schulden verder kunnen worden afgebouwd. Er wordt gemikt op een CAPEX-cijfer van 250 miljoen euro in 2020, mogelijk ook in 2021.
Afsplitsing van DEME?
In de marge wordt ook ingegaan op de reeds lang aanwezige verwachting/hoop/speculatie dat CFE kan worden opgesplitst in DEME en in een bouwpoot (of een fusie tussen het Van Laere van Ackermans en de bouwpoot van CFE). Voor KBC Securities (KBCS) is er alleszins geen reden om DEME aan een korting te waarderen ten opzichte van zijn sectorgenoten, zodat de mogelijkheid om rechtstreeks in een baggeraar te investeren zeker een argument is om waarde naar boven te brengen. Kanttekening wordt wel gemaakt bij het feit dat ook Boskalis een grote ‘niet bagger’-divisie heeft (Inland Infra, goed voor zo’n 20% van de omzet). Een afsplitsing van DEME zou volgens KBCS alvast tot een snelle herwaardering leiden van de aandelenkoers (maar Ackermans denkt niet in snelheid, wel in kwaliteit).
Waardering en koersdoel
Het koersdoel van 115 euro en het “Kopen”-advies blijven, na de waarderingsoefening, ongewijzigd. De waardering zelf wordt allerminst duur genoemd, want de EV/EBITDA-ratio voor 2020 noteert op 4,2x. Per aandeel wordt de intrinsieke waarde op 120 euro geschat, waarvan meer dan 100% afkomstig is van DEME (3,47 miljard euro, tegenover een ondernemingswaarde van 2,89 miljard euro). Met zo’n 51% opwaarts potentieel werd het dan ook tijd om het aandeel toe te voegen aan de Top Pick Selectie van KBC Securities.
Ackermans & van Haaren
Moederholding AvH heeft 60,8% van CFE in handen en zal dus maar wat graag een stijging van het CFE-aandeel zien gebeuren. De analisten van KBC Securities kijken minder emotioneel naar de waardering en kwamen na een grondige studie tot de conclusie dat het koersdoel verlaagd moest worden van 150 naar 140 euro.
Tegenstrijdig is dit niet, integendeel zelfs. De waarde van het belang in CFE blijft immers stabiel, maar de niet-beursgenoteerde financiële activa, zoals Bank Delen en Bank Van Breda, ondergingen wel een correctie. Dat is een rechtstreeks gevolg van de lage rente en het vooruitzicht dat de ECB de rente in de nabije toekomst nog verder kan verlagen. Beide banken blijven wel “best-in-class". Die trend zorgde ervoor dat sectorgenoten aan een lagere multiple gewaardeerd werden, wat vertaald werd in de waardering van “Delen” en “Breda”.
De gehele portefeuille wordt gewaardeerd op 121,4 euro per aandeel. Dat wil zeggen dat het aandeel van AvH aan een premium van om en bij de 5% noteert. Dat is een heel pak meer dan het geval was in het verleden, toen er kortingen (discounts) van soms 30% gevraagd werden door beleggers. Maar een premie van 15% is niettemin verdedigbaar voor KBC Securities, dat wijst naar het unieke en winstgevende karakter van de verschillende activa. Het “Opbouwen”-advies blijft behouden omdat het nieuwe koersdoel nog meer dan 10% opwaarts potentieel laat.
CFE: 51% opwaarts potentieel voor nieuwe favoriet in de Bolero Benelux Selectie
Het CFE-aandeel werd vandaag opgenomen in de Bolero Benelux Selectie, een dynamische inspiratielijst met Benelux-aandelen die door de analisten van KBC Securities wordt samengesteld en waarin de geselecteerde aandelen regelmatig wijzigen naargelang van hun potentieel. Bolero-klanten kunnen deze lijst én alle wijzigingen op de voet volgen via het Idea Center. Bovendien wordt u bij wijzigingen onmiddellijk via mail op de hoogte gebracht. Zo hoeft u geen enkele opportuniteit te missen. Machtig makkelijk!