do. 30 jan 2020

Dow rapporteerde gisterennamiddag voor het vierde kwartaal een bedrijfskasstroom van 1,75 miljard dollar. Dat is een daling van 13% op jaarbasis, maar 4% boven de verwachtingen. De winst per aandeel kwam uit op 78 dollarcent. Hier gaat het ook over een daling van 27% op jaarbasis, maar ook weer 4% boven de verwachtingen. Het bedrijf had - net als de voorbije kwartalen en net als de gehele chemiesector - last van een zwakke vraag, vooral vanuit de auto-industrie. Volumes daalden met 2%, maar vooral de prijzen stonden onder druk. Verder schreef het bedrijf 1,8 miljard dollar af op zijn nieuwe fabriek Sadara in Saudi-Arabië, dat vele opstartproblemen kent.
In aanloop van de resultaten daalde het aandeel van Dow de voorbije 2 weken met 12%. Na bekendmaking van de resultaten wist het aandeel er gisteren terug 5% bij te schrijven.
Polyethyleen
Dow heeft vooral last van lage prijzen van polyethyleen door een tsunami van nieuwe polyethyleencapaciteit. De voorbije 5 jaar kwam er al heel wat capaciteit bij in de VS, gedreven door de aanwezigheid van het goedkope schaliegas (de grondstof waaruit polyethyleen geproduceerd wordt). Ook de volgende jaren komt er in de VS nog capaciteit bij. Onder andere van de grote olieproducenten (Shell, ExxonMobil, Total, etc). Zij investeren in nieuwe polyethyleencapaciteit omdat zij hun inkomsten willen diversifiëren nu de wereld stilaan af wil van fossiele brandstoffen. De volgende jaren komt er echter ook heel wat capaciteit bij in China.
Polyethyleen wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal maar het is vooral het basisbestandeel voor de productie van heel veel andere chemicaliën. Dow is de grootste producent van polyethyleen wereldwijd en heeft onlangs ook capaciteit bijgezet in Texas en in Sadara (Saudi-Arabië).
Outlook
Het management denkt de bodem in de prijzen van chemische producten eind 2019 gezien te hebben. Vooral vanwege het terugschroeven en zelfs volledig sluiten van verlieslatende capaciteit van polyethyleen, MDI en siloxaan in Azië. Het management verwacht in 2020 opnieuw een vrije kasstroom van 3,8 miljard USD te zullen genereren, evenveel als in 2019.
De mening van KBC Asset Management
Het bedrijf heeft volgens KBC Asset Management last van een zwakke vraag en van de overcapaciteit in polyethyleen. Daardoor zal de groei beperkt blijven, ondanks de voortdurende kostenbesparingen binnen het bedrijf. KBC Asset Management verwacht dat deze omstandigheden zullen aanhouden gedurende de eerste jaarhelft van 2020.
Het aandeel zal ook in 2020 steun blijven vinden in de royale dividenduitkering van 2,1 miljard dollar. KBC Asset Management blijft bij de 'Houden'-aanbeveling en verlaagt het koersdoel van 57 naar 55 dollar.