wo. 18 mei 2022

China, en dan vooral de economische prestatie en groeiverwachtingen, gaan momenteel met heel wat aandacht lopen. Niet verwonderlijk. Als op één na belangrijkste economie ter wereld kan het belang van het land in het welvaren van de wereldeconomie dan ook niet onderschat worden. In de jongste Economische Vooruitzichten neemt KBC Economics de temperatuur van het land en verlaagde daarbij de groeivooruitzichten. Terwijl het duidelijk is dat zal worden vastgehoudenaan het nultoleratiebeleid ten aanzien van COVID-19, zullen de vernietigende impact voor de economische groei wel wat getemperd worden door steunmaatregelen.
Veel plaats op de weg
De groeivooruitzichten voor China zijn de afgelopen weken verder verslechterd doordat de COVID-19-beperkingen in Shanghai langer van kracht zijn gebleven dan verwacht. Tegelijkertijd nam de vrees voor nieuwe, even strenge lockdowns in Peking toe. De congestie van het wegverkeer in de grote steden, die als maatstaf kan dienen voor de omvang van mobiliteitsbeperkingen, is in Shanghai midden maart in elkaar geklapt en heeft zich nog niet hersteld, terwijl we in Peking sinds begin mei een soortgelijke verslechtering valt waar te nemen (figuur 6).

Vertrouwensindicatoren zuidwaarts
Het bbp hield in het eerste kwartaal met 4,8% jaar-op-jaar (1,3% kwartaal-op-kwartaal) weliswaar goed stand, maar het tweede kwartaal zal veel zwakker zijn als gevolg van de klap in de dienstensector. Die inschatting wordt onderbouwd door de meest recente conjunctuurenquêtes. Zo daalde de Markit PMI voor de dienstensector in april fors tot 36,2, een niveau dat wijst op een sterke krimp van de economische activiteit (figuur 7).
De Markit PMI voor de verwerkende industrie kromp eveneens, maar hield met 46,0 iets beter stand. Op basis van deze ontwikkelingen gaat KBC Economics nu uit van een jaar-op-jaargroei van slechts 3,8% in het tweede kwartaal van 2022 (0,4% kwartaal-op-kwartaal). Aan deze vooruitzichten zijn aanzienlijke neerwaartse risico’s verbonden. Daarom hebben de KBC-economen de groeivooruitzichtenvoor het gehele jaar naar beneden bijgesteld van 4,8% tot 4,5%.
Meer steun om overeind te blijven
De Chinese beleidsmakers blijven meer steun aankondigen om de economische groei op te krikken, maar de genomen beleidsmaatregelen blijven tot nu toe eerder bescheiden. De maatregelen omvatten een belastingverlaging voor kleine bedrijven, de uitgifte van obligaties door de lokale overheid ter ondersteuning van infrastructuurwerken, en verlagingen van de reserveverplichting voor banken.
De Chinese munt (CNY) is sinds eind april sterk gedeprecieerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar, na een lange periode van relatieve sterkte sinds midden 2020. De plotse verkoopgolf is waarschijnlijk het gevolg van een aantal factoren, waaronder een omslag in het beleggerssentiment als gevolg van de strenge COVID-19-beperkingen en het uiteenlopende monetaire beleid tussen China en een groot deel van de rest van de wereld. De zwakkere munt is allicht ook een weerspiegeling van een beleidskeuze om China's uitvoersector te ondersteunen in de context van een fors verzwakkende binnenlandse vraag.
Aangezien de beleidsmakers noch hun zero-covidbeleid, noch de steeds minder haalbare groeidoelstelling van 5,5% voor 2022 hebben losgelaten, verwacht KBC Economics verdere steunmaatregelen. Die zullen allicht vooral bestaan uit meer investeringen in infrastructuur.