ma. 24 okt 2022

Er kwam héél veel nieuws uit China de laatste dagen, maar ondanks het feit dat topman Xi Jinping zoals verwacht zijn macht verder verstevigde, sloeg dat de financiële markten toch nog de schrik om het hart. De koers van de Chinese yuan zette zijn daling verder, de aandelenmarkten namen een snoekduik en de rentes maakten bokkesprongen.
Het einde van het weeklange partijcongres liet verder toe om de uitgestelde derdekwartaalcijfers te publiceren. En die waren beter dan verwacht, terwijl de kleinhandelsverkopen en de industriëleproductie zich kranig hielden. Feit is dat de 5,5% groeidoelstelling voor heel 2022 op de kaart blijft staan, maar daar wordt door niemand geloof aan gehecht, aldus financieel-econoom Tom Simonts.
BBP-groei verbaast ondanks uitdagingen
De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met 3,9% meer dan de verhoopte 3,4%, met dank onder meer aan een weerbare industriële activiteit. In het tweede kwartaal stabiliseerde de groei nog op 0,4%. De groei werd gestimuleerd door de verwerkende industrie, want de industriële productie steeg in september met 6,3% op jaarbasis, terwijl op 4,5% expansie werd gemikt.
De uitvoer nam sindsdien wel weer af omdat recessievrees de wereldwijde vraag stelselmatig onder druk zette, terwijl ook de binnenlandse vraag onder druk blijft staan door het aangehouden COVID-19-beleid.
De kleinhandelsverkoop dikte in september met 2,5% aan op jaarbasis, tegenover 5,4% in augustus. De wankele vastgoedmarkt was eveneens geen ondersteunende factor, zodat het een wonder mag heten dat de economie nog altijd zo’n forse kwartaalgroei wist op te tekenen.

Ondanks de rooskleurige vooruitzichten waar roerganger Xi zijn partijleden op trakteerde, lijkt de Chinese economie eerder voor grote uitdagingen te staan, dan zoals vermeld “af te steven op een langere periode van groei”. De vooruitzichten worden onder meer vertroebeld door het ultrastreng COVID-19-beleid, dat wordt gesteund door de regerende Communistische Partij. Het ideologische covidbeleid zal sowieso ten kosten blijven gaan van de economische groei, nog minstens tot 2024. Ook zal de Chinese economie extern onder druk komen te staan door de Oekraïne-crisis en een wereldwijde vertraging als gevolg van renteverhogingen om de roodgloeiende inflatie te beteugelen. Tot slot steeg het werkloosheidscijfer in China tot 5,5%, het hoogste cijfer sinds juni.
Volgens een peiling van persagentschap Reuters zal China's groei in 2022 vertragen tot 3,2%, ver onder de officiële doelstelling van ongeveer 5,5% én een van de slechtste prestaties in bijna een halve eeuw.
Aandelen en obligaties onder forse druk
De inspanningen van de centrale bank om het economisch herstel te stimuleren, zullen daarom naar algemene verwachting volgehouden worden. Maar extra renteverlagingen worden het komende jaar niet meer verwacht, tenminste niet op grootschalige wijze. De aandelen in Hongkong daalden tot het laagste peil in 13 jaar. Sinds het begin van 2022, uitgedrukt in Amerikaanse dollar, verloor deCSI300-index 33,4% van zijn waarde, terwijl de Japanse evenknie Nikkei 28% lager werd gezet.
In Hongkong daalde de Hang Seng Index trouwens ook alweer, ondanks de leider van de stad, John Lee, miljarden dollars wil investeren om wereldwijd talent en bedrijven terug naar Hongkong te halen. Maar een nieuwe koersdaling van voornamelijk Chinese technologiebedrijven gooit al heel lang roet in het beurseten. Zo verloor Alibaba vannacht 11,3% van zijn waarde. Zoekrobot Baidu werd 12,5% licht, terwijl gamingmoloch Tencent zo’n 11,5% beurswaarde kwijtspeelde. Dat verklaart waarom moederbedrijf Prosus vandaag zo’n 11,5% van haar waarde verliest op de handel in Amsterdam. De uitverkoop vind zijn wortels in de vrees dat Xi Jinping het “Common prosperity”-beleid onverminderd zal doorzetten, ten kosten van de grote en winstgevende bedrijven.

Huizenmarkt blijft wankelen
Maar dat is niet de enige bezorgdheid van beleggers en regelgevers. De gemiddelde prijzen van nieuwe woningen daalden in de 70 grootste steden van China met 1,5% op jaarbasis in september 2022, na een daling van 1,3% in september. Het is daarmee al de vijfde maand op rij van prijsdalingen en meteen het grootste cijfer in de reeks. De aanhoudende neergang in de vastgoedsector wijst opnieuw op een toenemende schuldencrisis bij de vastgoedontwikkelaars. In het volledige werkverslag van het partijcongres herhaalde de Chinese partij vorige week nog “huisvesting dient om te leven, niet om mee te speculeren”.

Yuan op laagste peil in 15 jaar
De bezorgdheid over de economie duwde de Chinese yuan op het vasteland tot het zwakste niveau in 15 jaar ($1 = 7,23 CNY). Volgens de meest recente voorspellingen van KBC Economics zou de munt richting 7,00 CNY moeten evolueren doorheen 2023. Dat maakt de import een pak duurder, onder meer van energie, maar zorgt wel voor een concurrentieel voordeel voor Chinese bedrijven. In een ondertussen ver verleden legde dat de basis voor uitspraken van toenmalige president Trump over “oneerlijke concurrentie” en muntmanipulatie. Wordt vervolgd?
Nog los van economische zorgen, houdt de muntdaling verband met het feit dat president Xi Jinping zijn bestuurslichaam vulde met loyalisten en gunstig gezinden. Dat wijst er op dat het nieuwe Politburo Standing Committee erg dicht staat bij de voortzetting van haar duidelijk ideologisch gestuurd beleid, wat ten koste kan gaan van de economische groei.
