vr. 11 mrt 2022

Chinese internetaandelen zoals JD.com (-13,5%), Alibaba (-6,5%), Tencent (-4,1%), Bilibili (-14%) en Baidu (-6,3%) doken donderdag diep in het rood, nadat de Amerikaanse beurswaakhond SEC vijf bedrijven uit China bij naam noemde die van de beurs kunnen worden gehaald. YumChina Holdings (-1%), BeiGene (-5,5%), Zai Lab (-6,2%), ACM Research (-2,5%) en Hutchmed Die blijken zich nog steeds niet aan de Amerikaanse boekhoudregels te gehouden, zoals die zijn uitgerold via de Holding Foreign Companies Accountability Act. Een nieuw ronde “Zullen er nog wel Chinese aandelen op Wall Street mogen noteren en wat met Alibaba?” dient zich aan.
De Holding Foreign Companies Accountable Act
De Holding Foreign Companies Accountable Act (HFCAA) is een wet uit 2020 die bedrijven met een beursnotering in de Verenigde Staten verplicht te verklaren dat zij niet in handen zijn van of gecontroleerd worden door de Chinese overheid. De wet wijzigde de Sarbanes-Oxley Act in die zin dat deze bedrijven aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) informatie moeten verstrekken over buitenlandse jurisdicties die de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) verhinderen inspecties uit te voeren. Dergelijke ondernemingen zullen een handelsverbod opgelegd krijgen en van de beurs worden geschrapt indien de PCAOB gedurende drie opeenvolgende jaren niet in staat is gespecificeerde rapporten te controleren.
De wet geeft de SEC dus de bevoegdheid om bedrijven van de beurs te halen en de handel in aandelen van een bedrijf te verbieden als het bedrijf Amerikaanse toezichthouders niet toestaat om gedurende drie opeenvolgende jaren hun bedrijf te controleren.
Reactie van China
In reactie op de stap van de SEC plaatste de Chinese beurswaakhond CSRC (China Securities Regulatory Commission) een bericht op haar officiële WeChat-pagina waarin stond dat zij samen met het ministerie van Financiën is blijven communiceren met de U.S. PCAOB en "positieve vooruitgang" heeft geboekt.
Hoewel sommige analisten voorspellen dat het onwaarschijnlijk is dat de risico's van een schrapping van de beursnotering op korte termijn werkelijkheid zullen worden, heeft zelfs de waarschijnlijkheid de markt verontrust. De Nasdaq Golden Dragon China Index, die Chinese aandelen volgt met een notering in de VS, tuimelde vannacht 10% lager, de grootste daling sinds oktober 2008. De index is met meer dan 60% gedaald sinds de piek in februari 2021.
De visie van KBC Asset Management
Dit is geen nieuw nieuws, maar omdat de markten dezer dagen sowieso erg in beroering zijn, was de timing van de mededeling natuurlijk nogal noodlottig. Momenteel is het de taak van de SEC om uitgevende instellingen te identificeren die gebruik maken van auditors die niet voldoen aan de criteria van de PCAOB en deze vijf bedrijven kregen tot 29 maart de tijd om de classificatie op de lijst aan te vechten. Veel van de genoemde bedrijven hebben echter al een noteringen in Hongkong.
Toen de SEC haar regels voor de handhaving van de HFCAA uitrolde, werd al gemeld dat zij vanaf einde 2021 jaarlijks zou nagaan welke emittenten onder de HFCAA vallen. Wat er nu is gebeurd, ligt dus in de lijn van de manier waarop beleidsdeskundigen verwachten dat het proces zal verlopen. Dit is daarom het begin van een eerder aangekondigd proces, waarvan wordt verwacht dat er meer namen zullen blijven opduiken op de SEC website.
De gebeurtenissen leveren volgens KBC Asset Management dus geen reden tot paniek op, ondanks het sentiment voor Chinese technologie-aandelen er natuurlijk niet vrolijker op wordt. Het debat wordt immers al een hele lange tijd gedomineerd door de vrees voor een vertrek van alle Chinese bedrijven van de Amerikaanse beursvloer. Maar dat is niet het scenario van KBC Asset Management, dat bij de koersdoelen en advies van de twee meest in het oog springende techreuzen, Alibaba en Tencent, behoudt.
- Alibaba:
De e-commercereus rapporteerde in februari 2022 zijn traagste kwartaalomzetgroei sinds zijn beursgang in 2014. De groepsomzet steeg met ongeveer 10% tot 242,6 miljard yuan, omgerekend 38,37 miljard dollar, de eerste keer dat de kwartaalomzetgroei onder de 20% zakte. Analisten hadden gemiddeld een omzet van 246,37 miljard yuan verwacht. De omzet uitklantenbeheer, een belangrijke maatstaf die bijhoudt hoeveel geld handelaars spenderen aan advertenties en promoties op Alibaba's sites, daalden met 1%. Dit is de eerste keer dat de omzet voor dit segment, dat 41% van de totale omzet van Alibaba uitmaakt, daalde sinds de beursgang van het bedrijf. Ant Group, Alibaba's fintech-filiaal, rapporteerde een winstgroei van 15 tot ongeveer 17,6 miljard yuan.
Analiste Nathalie Bally meent echter dat de resultaten na het decemberkwartaal een positievere wending kunnen nemen, aangezien het management verklaarde dat de kortetermijnverliezen uit e-commerce-investeringen in de komende kwartalen zouden moeten afnemen. De belangrijkste koersstuwende factor voor Alibaba zijn winstherzieningen in 2022, die zullen worden bepaald door onder meer de investeringsstrategie van het bedrijf. Wat dat laatste betreft, ziet analiste Nathalie Bally nu enige tekenen van versoepeling, hoewel dit proces waarschijnlijk geleidelijk zal verlopen.
De zichtbaarheid op de Chinese consumptie en op verdere regelgevingsrisico’s blijft echter minder goed. Het eerste kwartaal zal waarschijnlijk een zwak kwartaal blijven voor de groei, voordat de vergelijkingen op jaarbasis in de daaropvolgende kwartalen kunnen herstellen. Het management blijft benadrukken dat Alibaba ondergewaardeerd is en actief aandeelhouderswaarde zal blijven ontsluiten. Analiste Nathalie Bally meent dat de risico/opbrengstverhouding van het aandeel gunstig is bij de huidige lage waardering en daarom handhaaft zij de “Kopen”-aanbeveling. Het koersdoel is 185 dollar.
- Tencent:
De groei van Tencent vertraagde sterk in het derde kwartaal als gevolg van een samenloop van tegenwind in het afgelopen kwartaal. Sommige daarvan waren macro-economisch van aard (bv. stroomtekorten, coviduitbraken, kredietkrapte en trage consumptiegroei), terwijl andere meer bedrijfs-/sectorspecifiek zijn (PIPL: strenger toezicht op de tijd die minderjarigen aan games besteden). Niettemin hebben Fintech & Cloud en internationale gaming geholpen om de omzetdaling van de groep op te vangen, wat aangeeft dat Tencent geen “one trick pony” is. Analist Kurt Ruts verwacht dat de winstgroei van Tencent zich in 2022 zal herstellen naarmate de recente problemen worden gecompenseerd.
Wat de regulering betreft, meent hij dat het hoogtepunt van het negatieve sentiment achter de rug is. Tijdens de earnings call gaf het management wat dat betreft eind vorig jaar geruststellende commentaren mee. De bescherming van minderjarigen blijft de focus voor de regulering van online games. De speeltijd voor volwassenen zal waarschijnlijk niet worden gereguleerd. De impact van de implementatie van dataprivacywetten is tot nu toe beperkt geweest en de incrementele impact van nieuwe regelgeving zou kleiner moeten zijn.
Analist Kurt Ruts blijft bij de “Kopen”-aanbeveling en het koersdoel van 75 dollar omdat er een zeer aantrekkelijke risico-beloning te zien is voor het aandeel, zelfs zonder de investeringsportefeuille.
