di. 7 sep 2021

Het chiptekort is al enkele maanden dé talk-of-the-town. Dat was gisteren ook het geval op het autosalon van München, de eerste grote Europese hoogmis voor de sector sinds de pandemie. Alle producenten schreeuwen om de kleinoden, maar niettemin steeg de wereldwijde omzet van de halfgeleiderindustrie in juli met 29% op jaarbasis tot 45,4 miljard dollar. Op maandbasis bleef de stijging beperkt tot 2,1%.
29% groei
De wereldwijde verkoop van halfgeleiders bleef sterk in juli, met een robuuste vraag in alle belangrijke regionale markten en halfgeleiderproductcategorieën. De productie en de verzending van chips bereikte de afgelopen maanden recordhoogten, terwijl de industrie werkt aan het probleem om de aanhoudend hoge vraag te kunnen voldoen.
Regionaal gezien steeg de verkoop op jaarbasis overal fors: Europa (+38%), Asia Pacific (+30,9%), China (+28,9%), Noord- en Zuid-Amerika (+26,8%) en Japan (20,9%). Die cijfers imponeren, maar ze maskeren wél het feit dat de groei op maandbasis quasi stagneerde op 2,1%. Daaruit blijkt duidelijk dat de sector worstelt met het opkrikken van het aanbod, iets dat we ondertussen al vaak hoorden in de communicatie vanuit de bedrijven.
De mening van KBC Asset Management
De halfgeleidersector laat alweer sterke groeicijfers zien, die ruim boven de verwachtingen uitkwamen. Deze sterke groeicijfers reflecteren de huidige sterke vraag naar halfgeleiders, alsook hogere prijzen ten gevolge van een aanbod dat de grootste moeite heeft om de vraag te volgen.
De sterke groeicijfers worden minder duidelijk vertaald naar dito koersbewegingen voor de aandelen in de halfgeleidersector. Als we kijken naar de Philadelphia Semiconductor Index (SOX) zien we dat de sector het al bij al moeilijk heeft om de brede markt te kloppen. De SOX staat dit jaar momenteel op +23% versus +21% voor de S&P 500 index. Maar de SOX beweegt veel volatieler dan de brede markt: elke maand doet de SOX het bij momenten veel beter dan weer veel slechter dan de S&P 500 index.
Het optimisme van de sterke onderliggende fundamentals wordt gedeeltelijk tenietgedaan door:
- zorgen dat er veel dubbele bestellingen zijn (die zullen gecanceld worden),
- de bezorgdheid dat de voorraden terug aan het stijgen zijn (van historisch lage niveaus)
- dat we dichter bij de piek in de halfgeleidermarkt komen.
En de markt weet natuurlijk ook dat de halfgeleidersector bij momenten behoorlijk cyclisch uit de hoek kan komen. Het lijkt KBC Asset Management daarom beter om te kijken naar aandelen met een nog redelijke waardering (die een beetje zijn achtergebleven). Binnen het KBC AM-universum wordt dat bijvoorbeeld Qualcomm, dat een “Kopen”-aanbeveling geniet.
