wo. 15 sep 2021

Inditex werd een van de eerste grote Europese kledingretailers die qua omzet en winst het niveau van voor de pandemie bereikte. De eigenaar van Zara profiteerde van een impuls op het gebied van onlineverkoop. Die steeg met 36%. De detailhandelaar verwacht dit jaar meer dan een kwart van zijn omzet uit e-commerce te halen, omdat de pandemie shoppers ertoe heeft aangezet meer aankopen online te doen.
Resultaten
Inditex rapporteerde voor het eerste halfjaar omzet- en winstcijfers die voldeden aan de gemiddelde analistenverwachtingen. De netto-omzet bedroeg 11,94 miljard euro terwijl de bedrijfskasstroommeer dan verdubbelde tot 3,1 miljard euro in de zes maanden tot juli. Analisten hadden 3,04 miljard euro verwacht. De brutomarge kwam uit op 57,9%, meer dan de geraamde 56,9%.
Prepandemie levels
De omzet van Inditex in het tweede kwartaal overtrof niet alleen de lage niveaus van 2020, maar was ook 7% hoger dan de niveaus van 2019 bij constante wisselkoersen, omdat de winkels opnieuw opengingen (99% is momenteel open). Van 1 augustus tot 9 september versnelde de groei verder tot 9% ten opzichte van 2019, tegen constante wisselkoersen. Voor de eerste helft van het jaar zijn de verkopen slechts 7% lager dan de niveaus van 2019. De online omzet steeg in het eerste halfjaar met 36% en de retailer verwacht dit jaar meer dan een kwart van zijn omzet uit e-commerce te halen, omdat de pandemie shoppers ertoe heeft aangezet meer online aankopen te doen.
KBC Asset Management over Inditex
Inditex is volgens KBC Asset Management goed gepositioneerd om de pandemie te doorstaan en marktaandeel te winnen van de kleinere, zwakkere spelers dankzij haar omvang, financiële kracht en flexibiliteit van het bedrijfsmodel. Ze verwachten dat de omzet- en winstgroei de komende kwartalen solide zullen blijven omdat het onlinekanaal een grotere bijdrage aan de omzet zal blijven leveren en omdat het sterke kostenbeheer zal worden volgehouden. Inditex zal ook blijven profiteren van zijn unieke bedrijfsmodel met een korte toeleveringsketen en een sterke voorraadcontrole. Door lokaal te produceren, kan het bedrijf zijn voorraden snel aanpassen aan veranderende vraag of modetrends. De aanbeveling blijft onveranderd op “Kopen” met een koersdoel van 34,5 euro.
