do. 8 sep 2022

Sinds een dikke week dalen de Europese CO2-prijzen erg fors. Ze verloren ook gisteren weer terrein tot 69,57 euro per ton, het laagste niveau sinds begin maart. Op 19 augustus tikten de prijzen nog 97,6 euro aan. Overduidelijk is het sentiment op de CO2-markt compleet zoek, zodat er heel wat beleggers twijfelen om nu al in te stappen. Dat is te wijten aan aanhoudende vrees voor een economische recessie en interventies om de energiemarkten te stabiliseren tijdens de Europese energiecrisis.
Vergadering van de energieministers
In dat kader wordt erg uitgekeken naar de vergadering van de energieministers van de EU op vrijdag. Tijdens die spoedvergadering worden de energieprijzen en oplossingen voor de crisis besproken. Ondertussen wacht Rusland niet af. Het land liet weten het niet eens te zijn met een prijsplafond. Een voorstel daaromtrent van de Europese Commissie lekte gisteren uit. Op de top van vrijdag kan namelijk besloten worden tot een prijsplafond van 200 euro/MWh voor niet met gas opgewekte elektriciteit, een vermindering van de vraag naar elektriciteit met 10 tot 15% in het hele blok of een vermindering van 5% tijdens piekuren.
Voor beurshuis RBC is dat prijsniveau voldoende hoog voor stroomproducenten, want het ligt aanzienlijk boven de productiekostprijs. Nadeel voor de energiemarkten, en dus indirect ook voor de CO2-prijs, is dat zo’n systeem op de vraag naar gas zal wegen, iets waar ook de recessie een hand in heeft.
Hoger, lager.
Dat de CO2-prijzen eerder een erg hoge vlucht namen werd aangestuurd door de hoge gasprijzen, wat de vraag naar kolen aanzwengelde. En dus ook naar CO2-certificaten, ter compensatie. Die prijsevolutie van gas en steenkool maakte het steeds duurder voor vervuilers die hun CO2-uitstoot moeten afkopen via certificaten en ondersteunt op die manier behoorlijk de energietransitie van de Europese regio.
Baarde die stijging zorgen? Net niet, aangezien dat net het doel is van de regelgevers. Baart de daling dan zorgen? Eveneens niet, aangezien de energiecrisis er vandaag vanzelf voor aan het zorgen is dat we de Russische gaskraan afschakelen, wat op langere termijn idealiter vervangen moet worden door schonere energie.
