vr. 11 feb 2022

Zowel The Coca Cola Company als PepsiCo maakten gisteren hun resultaten voor het vierde kwartaal en het hele boekjaar bekend. Coca Cola rapporteerde een organische omzetgroei met 9% in het laatste kwartaal, wat boven de analistenverwachting van 5% lag. De vergelijkbare winst per aandeel daalde met 5% tot 0,45 dollar, maar versloeg de analistenverwachting van 0,41 dollar. PepsiCo groeide maar liefst 11,9% en versloeg daarmee ook de analistenverwachting van 9%. De aangepaste winst per aandeel steeg met 8% tot 1,53 dollar, net boven de analistenverwachting van 1,52 dollar, weet KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte.
The Coca-Cola Company
Over het hele jaar bekeken groeide Coca Cola autonoom met 16%, dankzij onder meer een groei van 9% in de verkoop van concentraten en 6% in de prijsmix. De vergelijkbare operationele marge daalde met 90 basispunten tot 28,7%. De daling was voornamelijk het gevolg van hogere marketinginvesteringen. De vergelijkbare winst per aandeel steeg met 19% tot 2,32 dollar. Geconsolideerd lagen de volumes boven het niveau van 2019 (vóór de pandemie).
Global ventures was het bedrijfssegment met de hoogste groei, vooral gedreven door de heropening van Costa Coffee-winkels, die het jaar voordien een lange tijd moesten sluiten en te lijden hadden onder thuiswerkregimes. De organische omzetgroei bedroeg 34% en de afdeling maakte opnieuw winst, na een verlies in 2020. In alle regio's groeide de omzet van Coca Cola met meer dan 10%, behalve in Azië-Pacific waar de omzet 'slechts' met 9% steeg.
Voor het komende jaar mikt Coca Cola op een autonome omzetgroei met 7 à 8%. De stijging van de inkoopkosten zal echter een tegenwind vormen voor de onderneming en zal naar verwachting uitkomen op een gemiddelde van één cijfer. Dit alles leidt tot een geschatte vergelijkbare groei van de winst per aandeel met 5 à 6% tegenover de zojuist gerapporteerde 2,32 dollar.

PepsiCo
In boekjaar 2021 realiseerde PepsiCo een interne omzetgroei met 9,5%. Als we naar de volumes kijken, kunnen we de prestaties opsplitsen in 2,5% voor convenient voeding (dat in '20 een zeer sterk jaar kende) en 10% in dranken. Het bedrijfsresultaat bij constante valuta steeg in totaal met 7% en de winst per aandeel met 12%.
Wat de divisies betreft, zien we dat divisies die vorig jaar profiteerden, zoals Quaker Foods NA (-7%) en Frito-Lay NA (+2%), het qua omzetgroei minder goed deden dan de rest van de portefeuille. Het bedrijfsresultaat van Quaker Foods Noord-Amerika daalde met 14% als gevolg van de omzetdaling. Terwijl Frito-Lay Noord-Amerika groei liet zien. In Europa daalde het bedrijfsresultaat ondanks een positieve autonome omzetgroei, als gevolg van kostenstijgingen.
Vergeet niet dat prijsonderhandelingen op het Europese vasteland slechts één keer per jaar plaatsvinden, wat soms leidt tot lege schappen, zegt analist Bob Van Leemputte. Hij verwacht dus dat de prijsonderhandelingen in het eerste of tweede kwartaal zullen worden afgerond. Voor 2022 verwacht PepsiCo een organische omzetgroei van 6% en een stijging van de kernwinst per aandeel met 8% bij constante wisselkoersen. Deze 8% houdt al rekening met inflatiedruk.
Verwachtingen van de soft drink brouwers
Beide bedrijven boekten een sterk kwartaal en gaven goede vooruitzichten. De verwachtingen voor de winst per aandeel van Coca Cola (2,44 à 2,46 dollar) houden een lichte opwaardering in ten opzichte van de marktverwachting (2,43 dollar). De organische omzetgroei is ook boven de analistenverwachting van 6%. De EPS-vooruitzichten van PepsiCo impliceren een daling met 1% ten opzichte van de analistenverwachting, maar er moet op worden gewezen dat het bedrijf, ondanks een sterk 2021, nog steeds verwacht te groeien aan de bovenkant van hun algoritme en boven de analistenverwachting (5,5%).
KBC Asset Management over Coca Cola en PepsiCo
Hoewel PepsiCo een geweldig bedrijf is, blijft analist Bob Van Leemputte voorstander van Coca Cola als hij echt tussen de twee moet kiezen. Het bottelsysteem houdt in dat niet alle kostenstijgingen door Coca Cola zullen worden gedragen, maar dat een deel door de bottelaars zal moeten worden opgevangen (suiker, PET, aluminium). Bovendien denkt hij dat Coca Cola meer winst zal kunnen maken als gevolg van technische details in de contracten.
Naarmate de mensen weer naar kantoor gaan en gezellig samenzijn, zullen kleinere flesjes en blikjes, die doorgaans een hogere prijs per liter hebben, meer worden geconsumeerd. Dit betekent dat The Coca Cola Company een hogere prijs ontvangt voor het concentraat dat in de drank wordt verwerkt, hetgeen op zijn beurt een deel van de inflatie van de inputkosten zal compenseren.
Dat verklaart waarom The Coca Cola Company een “Kopen”-aanbeveling krijgt van analist Bob Van Leemputte met een koersdoel van 66 dollar, terwijl PepsiCo genoegen moet nemen met een “Houden”-aanbeveling en koersdoel van 160 dollar.
