wo. 22 jul 2020

Gisteren rapporteerde The Coca Cola Company de resultaten van haar tweede kwartaal. Zoals verwacht was het geen mooi kwartaal. De bijna wereldwijde sluiting van een groot deel van de verkoopkanalen woog op de omzet. Bars, restaurants, cinema's, sportwedstrijden, … het is een lange lijst die in normale omstandigheden goed is voor zo'n 50% van de omzet van Coca-Cola. Het totale effect is een daling van de omzet van 28% ten opzichte van een jaar eerder. De organische omzet, die geen rekening houdt met nieuw aangekochte of verkochte merken en dochterondernemingen, daalde 26%. De winst per aandeel tikte af op 41 dollarcent (42 dollarcent aangepast), wat boven de verwachtte 40 dollarcent uit kwam.
Een groot nadeel van het wegvallen van de consumptie buitenshuis is dat deze vaak gebeurt in kleinere verpakkingen, of flesjes in het geval van Coca Cola. Het zijn net deze kleinere formaten die in verhouding een groter deel van de winst uitmaken. Een fles van 1,5 liter heeft een lagere prijs in verhouding met een flesje van een halve liter. Zo viel de zogenaamde 'unit case volume' (het totale verkochte volume in liter, uitgedrukt in het equivalent van ongeveer een bak glazen Coca-Cola flesjes) terug met 16% over het kwartaal.
De daling van 16% gebeurde vooral in het begin van het tweede kwartaal. In april werd een daling opgemeten van 25%, maar tegen juni was dit nog maar 10%. Het wereldwijd stilletjes loslaten van de maatregelen zorgt dus voor een positieve trend op de verkochte volumes van Coca-Cola. De sprankelende frisdranken hielden het beste stand, met een (unit case) volumedaling van 'slechts' 12%. Daarna volgde de divisie fruitsap, zuivel en plantaardige zuivelalternatieven met een daling van 20%. Water, verrijkte waters en sportdranken daalden 24%. De categorie die er het slechtst van af kwam was de thee- en koffiebusiness. Hier werd een daling opgemeten van maar liefst 31%. Dat is niet verwonderlijk, aangezien alle Costa Coffee winkels gedwongen gesloten waren voor een deel van het afgelopen kwartaal.
Het kwartaal was een stevige opdoffer maar dit was al geweten van in april. Het management keek ook vooruit om sterker uit deze crisis te geraken. Zo wordt er gekeken naar een vernieuwde marketing aanpak. Tegen het einde van juni werd er bijvoorbeeld al aangekondigd dat voor 30 dagen geen reclame meer gemaakt zal worden op sociale media. De oefening wordt gedaan om een meer efficiënte manier van marketen te bekomen. Daarnaast gaat het bedrijf snoeien in de aangeboden merken. Naar verluid is minder dan de helft van de 400 merken goed voor 98% van de omzet. De kleinere merken zijn dus in vele gevallen waarschijnlijk niet rendabel. Deze en nog andere efficiëntieoefeningen zouden kunnen leiden tot het afvloeien van personeel.
De visie van KBC Asset Management
KBC AM ziet een stevige terugval in het kwartaal, maar dat was niet onverwacht. Het aandeel reageerde gisteren positief op de resultaten met een dagwinst van meer dan 2%. KBC AM ziet, door een geleidelijke opheffing van de lockdowns, de trend al in de juiste richting bewegen. De epidemie en het risico op nieuwe verstrengingen van maatregelen is evenwel nog niet geweken. Coca-Cola blijft een sterk bedrijf met ijzersterke merken dat de storm zal overleven. Er worden maatregelen genomen die de efficiëntie en groei ten goede zullen komen. KBC AM behoudt daarom een koersdoel van 54 dollar en een 'Kopen'-advies.