di. 26 apr 2022

Coca-Cola overtreft de kwartaalverwachtingen voor omzet en winst, geholpen door hogere prijzen en een opleving van de vraag naar zijn frisdranken in theaters en restaurants. De netto-omzet steeg in het eerste kwartaal met 16% tot 10,5 miljard dollar, meer dus dan de analistenverwachting van 9,83 miljard dollar. De nettowinst toerekenbaar aan de aandeelhouders steeg met 24% tot 2,78 miljard dollar, of 64 cent per aandeel, in de drie maanden eindigend op 1 april. Dat is meer dan de 58 cent die analisten verwacht hadden, weet KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte.
De vraag naar consumentengoederen bleef veerkrachtig ondanks de verhoogde prijzen. Analisten en bedrijven waarschuwen nu echter dat de vraag kan vertragen nu de oorlog in Oekraïne en het Indonesische verbod op de export van palmolie tot nog hogere voedselprijzen op de wereldmarkt leiden.
De resultaten
De organische opbrengsten stegen met 18% en overtroffen daarmee de analistenverwachting van 9,4%. De vergelijkbare winst per aandeel steeg met 16% tot 0,64 dollar, wat ongeveer 10% meer is dan verwacht. Het bedrijf zou kunnen profiteren van gunstige tijdstippen voor de verkoop van concentraten, meent analist Bob Van Leemputte.
- De koolzuurhoudende frisdranken groeiden met 7%, waarbij het handelsmerk Coca Cola met 6% groeide en Zero Sugar met 14%.
- De “sparkling flavors” groeiden met 7%.
- Voedingsdranken, vruchtensappen, zuivel en plantaardige dranken groeiden met 12%, aangevoerd door verschillende merken in verschillende geografische gebieden.
- Hydratatie, sport, koffie en thee groeiden met 10%, vooral door een sterke prestatie van de categorie sportdranken en koffie. Binnen de categorie sportdranken deden Bodyarmor en Powerade het erg goed en koffie profiteerde van de heropening van de Costa Coffee winkels in het Verenigd Koninkrijk en de verdere uitbreiding van het merk.
Per regio
- In EMEA groeiden de volumes met 11% en de prijs/mix met 6%. West-Europa, Egypte en Pakistan vielen op door hun sterke prestaties en de onderneming profiteerde van gunstige tijdstippen voor de verkoop van concentraten.
- In Latijns-Amerika stegen de volumes per eenheid met 9% en de prijs/mix steeg sterk met 19%. Mexico, Brazilië, Argentinië en Colombia presteerden sterk.
- In Noord-Amerika stegen de volumes met 5% en de prijs/mix steeg met 11%. De “Fountain”-activiteit deed het goed omdat de onzekerheid over het coronavirus bleef afnemen.
- In Azië/Pacific stegen de volumes met 4% en de prijs/mix met 6%. De sterke prestaties in India en de Filippijnen werden gedeeltelijk tenietgedaan door de krappe situatie in China.
- De volumes afkomstig van de deelnemingen in de bottelactiviteiten stegen met 8% en de prijs/mix steeg met 5%. De omzet van het segment Global Ventures steeg autonoom met 34%.
Coca-Cola’s vooruitzichten
Naast de sterke cijfers gaf Coca Cola ook een update voor het volledige jaar en over de impact van het conflict Rusland-Oekraïne. De stopzetting van de activiteiten in Rusland zal naar verwachting een impact hebben van 1% op de volumes van de eenheidskoffers en van 1-2% op de omzet en het bedrijfsresultaat. Omgerekend naar winst per aandeel raamt de onderneming het effect op 0,04 dollar per aandeel. Ondanks dit effect heeft de onderneming haar vooruitzichten voor het volledige jaar grotendeels ongewijzigd gelaten, met uitzondering van een actualisering van het onderliggende effectieve belastingtarief (dat nu naar verwachting 19,5% zal bedragen).
KBC Asset Management over Coca-Cola
Alweer een update van de onderneming die analist Bob Van Leemputte bevalt. De onderneming is goed gepositioneerd om de inflatiedruk die op bedrijven in basisproducten afkomt op te vangen. Hij gelooft dat Coca-Cola over voldoende prijszettingsvermogen beschikt.
De volumes zijn veerkrachtig gebleken in vorige inflatiepieken en de verdere heropening van de economie zal het mixeffect van het bedrijf ten goede komen. Het gaat niet alleen over restaurants, bars en evenementen, maar bijvoorbeeld ook over de terugkeer naar kantoor. Bij dergelijke gelegenheden koopt de consument kleinere, handigere verpakkingen die een hogere prijs per liter opleveren en de onderneming zullen beschermen tegen margedruk, weet analist Bob Van Leemputte. Hij handhaaft de “Kopen”-aanbeveling en verhoogt het koersdoel naar 71 dollar.
