di. 20 apr 2021

De Coca-Cola Company overtrof in het voorbije kwartaal de verwachtingen, gevoed door een sterke vraag naar zijn dranken als gevolg van de geleidelijke heropening van restaurants en bioscopen na de versnelde uitrol van vaccins. De autonome omzetgroei kwam uit op 6%, na vier kwartalen van dalende vraag. Een stijging van de verkoop van concentraten was verantwoordelijk voor het grootste deel van de omzetgroei. De netto-omzet steeg tot 9,02 miljard dollar in het eerste kwartaal, van 8,60 miljard een jaar eerder, boven de gemiddelde schatting van analisten van 8,63 miljard dollar. De analisten verwachtten een groei van slechts 0,5%. De vergelijkbare winst per aandeel bereikte 0,55 dollar, 10% beter dan de verwachte 0,50 dollar.
De invloed van het virus blijft aanwezig
De inkomsten Global Ventures en uit de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten & Afrika) stonden nog steeds onder druk. Aangezien Europa nog steeds te kampen heeft met lockdowns en trager is in het vaccineren van zijn bevolking, is dit niet onlogisch. De meeste andere andere segmenten van Coca-Cola kenden wel organische groei. Noord-Amerika tekende daarbij een groei op van 4%. De volumes stegen het sterkst in verrijkte waters en sportdranken. Latijns-Amerikagroeide met 8%, vooral onder invloed van prijs/mix-effecten. De regio Azië-Stille Oceaan kende een organische omzetgroei van 18% dankzij hogere volumes met een licht negatieve prijs/mix.
Een langer kwartaal
Er is echter een kanttekening te maken bij de kwartaalcijfers. Het gerapporteerde kwartaal kende immers 5 extra dagen, wat betekent dat er 5,4% meer tijd is voor consumptie- en omzetgroei. Dat effect zou echter wel in de consensuscijfers moeten verwerkt zijn. Toch was sprake van een sterke kwartaalprestatie, zeker gezien de verschillende vormen van sociale afstandsmaatregelen over de hele wereld gedurende het hele kwartaal. Vorig jaar was dit in het eerste kwartaal voor het grootste deel van de wereld enkel van toepassing voor een deel van maart.
Beursgang
Coca-Cola gaf in de marge van de cijfers ook meer uitleg over de verkoop van CCBA, de Afrikaanse Coca-Cola bottelaar. De groep diende een afzonderlijk “Form 8-K” in bij de SEC waarin het voornemen werd aangekondigd om de bottelaar naar de beurs te brengen. Sommige beleggers in Coca-Cola Hellenic (CCH, een andere Coca-Cola-bottelaar die actief is in Zuid-, Centraal- en Oost-Europese landen en in Nigeria) zijn wellicht teleurgesteld, omdat zij hoopten dat de Afrikaanse activiteiten door CCH zouden worden gekocht.
KBC Asset Management over de resultaten van Coca-Cola
Opnieuw een sterk kwartaal voor Coca-Cola, dat vanaf volgend kwartaal zal kunnen profiteren van een gemakkelijkere vergelijkingsbasis, aangezien er vorig jaar in verschillende delen van de wereld volledige lockdowns waren. In Europa lijkt de weg naar een volledige heropening van het ‘out-of-home kanaal’ en een grotere mobiliteit nog hobbelig, maar Coca-Cola zou toch moeten kunnen profiteren van een zekere mate van heropening en van sterkte in de rest van de wereld, zoals de VS. Noord-Amerika was vorig jaar goed voor meer dan een derde van de omzet. Het kwakkelende Europa en de rest van de EMEA-regio zijn samen goed voor iets meer dan de helft van dat cijfer. Volgens KBC Asset Management zetten die laatste dus weliswaar een rem op de groepsprestatie, maar blijft het totale effect beperkt. De “Kopen”-aanbeveling en koersdoel van 59 dollar blijven onveranderd.
