wo. 22 mrt 2023

Colruyts Virya Energy verkoopt zijn 100%-belang in Parkwind voor minstens 1,55 miljard euro en dat leidt tot een aanzienlijke meerwaarde. Colruyt bezit immers 59,9% in Virya Energy. Het prijskaartje ligt in lijn met de marktramingen. Afronding van deal volgt later dit jaar, afhankelijk van goedkeuringen door de regelgevende instanties. De timing van de aankondiging komt iets eerder dan verwacht, terwijl het prijskaartje van 1,55 miljard euro min of meer in lijn ligt met de recente marktramingen, zegt KBC Securities-analist Michiel Declercq.
Parkwind wordt verkocht
Virya Energy, waarin de groep Colruyt een belang van 59,9% heeft, tekende een overeenkomst om 100% van de Parkwind-aandelen te verkopen aan JERA Green Ltd, een filiaal van JERA Co. Parkwind is het offshorewindenergieplatform van Virya Energy met belangen in vier operationele windparken in de Noordzee (Belwind, Northwind, Nobelwind en Nortwester 2). Daarnaast heeft Parkwind ook belangen in buitenlandse windparken die ofwel in aanbouw, ofwel gedeeltelijk operationeel (bv. Arcadis Ost I, Duitsland) ofwel in ontwikkeling zijn (Oriel, Ierland).
1,55 miljard cash
De afronding van deze transactie wordt later dit jaar verwacht en moet nog worden goedgekeurd door de regelgevende instanties (antitrust en andere), afhankelijk van de afrondingsdatum. De definitieve prijs van de transactie kan nog variëren, afhankelijk van de datum waarop de transactie wordt afgerond, maar zal minstens 1,55 miljard euro bedragen, na aftrek van schulden.
Eerdere marktgeruchten liepen op tot ongeveer 2 miljard euro. Maar dat cijfer dient u te lezen op het niveau van Virya Energy, waarvan Colruyt dus 59,9% bezit. Dat wil zeggen dat de prijs op het niveau van Colruyt vergelijkbaar is met de conservatieve prognose van Michiel Declercq van 1 miljard euro.
Massale meerwaarde op komst
Virya Energy werd in de laatste rekeningen van Colruyt meegenomen aan een netto boekwaarde van 434 miljoen euro, zodat de transactie een zeer aanzienlijke meerwaarde zal opleveren. De afronding van de transactie zal leiden tot een zeer groot eenmalig positief effect in het geconsolideerd netto resultaat van Colruyt in het boekjaar dat loopt over 2023 tot in 2024. De nettoboekwaarde van Virya Energy in de geconsolideerde cijfers van Colruyt bedraagt immers maar 434 miljoen euro, wat voor een groot deel toe te schrijven is aan Parkwind.
Michiel Declercq merkt ook op dat JERA aan Virya Energy vroeg om een deel van de verwachte opbrengst van de transactie te herinvesteren in een minderheidsbelang in de Belgische windparken van Parkwind. Over de voorwaarden van een dergelijke mogelijke herinvestering moet nog worden onderhandeld.
Het verhaal van Virya Energy
Virya werd in 2019 opgericht met als aandeelhouders de supermarktketen Colruyt zelf, naast Korys, de familiale investeringsmaatschappij van de supermarktgroep erboven. In Virya werd in 2020 al Parkwind ondergebracht, via een verkoop van de aandelen van PMV aan Virya Energy. Virya houdt vandaag 100% van Parkwind aan, naast andere participaties in hernieuwbare energiebedrijven, de offshorewindparken, de windenergie op land van Eurowatt (Frankrijk en Polen), Eoly Energy (België) en Sanchore (India). Het zet ook in op andere hernieuwbare-energiebronnen en de ontwikkeling van projecten om groene waterstof te produceren.
In 2022 werden ook de tankstations- en leveranciersactiviteiten van DATS 24 ondergebracht in Virya Energie. DATS 24 is de brandstof- en sinds kort ook energieleverancier van Colruyt, die net als de familie Colruyt zelf mede-eigenaar is van Virya Energie. Op die manier worden alle energieactiviteiten gecentraliseerd in één vehikel. De deal is een duidelijk antwoord op de kritiek dat Colruyt véél te veel ijzers in het vuur heeft en daardoor de focus zou verliezen. De afsplitsing moet in de lente van 2023 een feit zijn.

Opsteker voor de balans
De opbrengst van de verkoop is erg goed nieuws voor de balans van de kleinhandelaar. De kasstromen staan namelijk al een tijdje onder druk: de vrije kasstroom daalde in boekjaar 2021/2022 fors van 203,7 miljoen euro naar een negatieve 36,9 miljoen euro. Ook dit boekjaar riskeert het cijfer negatief te blijven (-44,6 miljoen euro), alvorens te herstellen tot 74,9 miljoen euro volgend boekjaar en 160,6 miljoen euro nadien.
Afgezet tegenover de beurskoers gaat het rendement op deze vrije kasstromen van 3,5% langs 0,3% en -1,4% naar 2,3% en 5%. Daarmee moet de volledige COVID-19-cyclus verteerd én afgerond zijn tegen 2024. In die context is het begrijpelijk dat het dividend recent verlaagd werd: Michiel Declercq mikt vandaag op een coupon van 0,61 euro per aandeel, tegenover 1,1 euro vorig boekjaar en 1,47 euro het boekjaar daarvoor. Voor aandeelhouders levert dat zo’n 2,3% à 3% bruto coupon op.
Samen met de inkoop van eigen aandelen, de overname van Newpharma in de tweede helft van het huidige boekjaar en de dividenduitkering, zou de schuldgraad (nettoschuld ten opzichte van eigen vermogen) daardoor tot zo’n 1,9x moeten kunnen stijgen. In nominale termen wil dat zeggen dat Colruyt vorig jaar al een nettoschuld opbouwde van zo’n 824 miljoen euro, tegenover 197 miljoen euro een boekjaar eerder. Dit boekjaar zou de teller kunnen stijgen naar 1,23 miljard euro, om daar de komende jaren te stabiliseren.
KBC Securities over Colruyt
Belangrijk is dat een bedrijf zoals Colruyt zelfs in een heel moeilijke jaar een nettowinst van 157 miljoen euro kan scoren. Dat maakt dat de schulden gemakkelijk kunnen blijven betaalt worden. Obligatiebeleggers die op een termijn van 5 jaar kijken, dienen het herstel na 2024 in de gaten te houden. Samen met een stabilisatie van de inflatie iets boven 2% (op basis van schattingen van KBC Economics) en een daling van de energieprijzen in combinatie met kosten die onder controle komen, zal de kleinhandelaar opnieuw hele positieve vrije kasstromen genereren.
Geen impact op “Houden”-advies en 22 euro koersdoel, meldt Michiel Declercq. Het Colruyt-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 27,99 euro (+13,55%).
