do. 30 sep 2021

Colruyt waarschuwde gisteren dat het nettoresultaat in het lopende boekjaar 2021/2022 gevoelig lager zal liggen dan een jaar eerder. Dat is nog een pak negatiever dan de eerdere verwachting dat het resultaat van een jaar eerder moeilijk te evenaren zou zijn. Aan de omzet is het nochtans niet gelegen, die zou licht stijgen, maar hogere kosten en concurrentie zetten een druk op de marges. KBC Securities sleutelt aan de cijfers voor Colruyt, maar handhaaft “Houden”-advies en koersdoel.
De lat kan blijkbaar nog lager
Traditiegetrouw geeft Colruyt tijdens de Algemene Vergadering een update van zijn vooruitzichten voor het lopende boekjaar en dat was gisteren niet anders. Hoewel de groep verwacht dat de geconsolideerde omzet voor licht zal stijgen, zullen de bedrijfswinst en het nettoresultaat aanzienlijk lager zullen liggen dan in 2020/2021. Dit is lager dan de vorige guidance waarin gesteld werd dat de nettowinst van toen (385 miljoen euro exclusief de meerwaarde op de inbreng van inbreng van Eoly Energy) dit jaar moeilijk te evenaren zou zijn. De impact zal naar verwachting ook meer uitgesproken zijn in de eerste helft van het huidige boekjaar.
Promotiedruk
Eén en ander is een gevolg van de concurrentiële markt, zowel op het vlak van prijzen als promoties. De concurrentie is zelfs nog toegenomen tijdens de vakantieperiode en zal naar verwachting aanhouden tijdens de rest van het jaar. Anderzijds zullen de operationele uitgaven worden beïnvloed door de stijgende inflatie. De groep zal de bedrijfskosten onder controle houden en blijven investeren in haar efficiëntie, medewerkers, huismerkproducten, duurzaamheid, innovatie en digitale transitie.
Jaarcijfers
Midden juni kregen we al jaarcijfers waar niemand vrolijk van werd. De verwachtingen op het niveau van de omzet en de brutowinst werden weliswaar geklopt, maar daarmee hield het goede nieuws op. De bedrijfskasstroom en bedrijfswinst haalden de lat immers niet en bovendien verloor de groep marktaandeel in België van 32,1% tot 31,3%. “De foodomzet van de groep in België groeide in boekjaar 2020/21 trager dan de totale markt aangezien Colruyt Group verhoudingsgewijs minder buurtwinkels heeft dan het marktgemiddelde. Buurtwinkelconcepten groeiden tijdens de Covid-19 gezondheidscrisis meer dan andere winkelformules”, zo verklaarde Colruyt de evolutie in het persbericht.
De mening van KBC Securities
Hoewel de daling van het marktaandeel van 32,1% naar 31,3% vorig jaar vooral toegeschreven werd aan covid-19, via de lagere aanwezigheid in buurtwinkels, kan de winstwaarschuwing van vandaag de vraag oproepen of er andere structurele problemen aan de hand zijn. Zo mochten voedingsretailers geen promoties doen tijdens het hoogtepunt van de pandemie, waardoor mogelijk de ware impact van nieuwkomers op de markt zoals discounter Jumbo, die eind 2019 de Belgische markt betrad, niet zichtbaar was. Nu de zaken weer normaal zijn, lijkt het erop dat de concurrentie sterker terugkomt dan voorheen.
En dat kan wegen op het marktaandeel van Colruyt, al is het nog te vroeg om zo’n conclusie hard te maken. Als discounter is Colruyt volgens KBC Securities meer blootgesteld aan het huidige inflatieklimaat, want die inflatie drijft de kosten op terwijl de felle concurrentie maakt dat zo’n hogere prijzen niet volledig aan de klanten kunnen worden doorgerekend. Colruyt verklaarde zelfs dat ze deflatie zien in het voedingssegment (druk van promoties) maar een sterke inflatie in diensten en andere goederen.
Vóór de waarschuwing van gisteravond rekende KBC Securities al op een lichte daling van de nettowinst tot 383,8 miljoen euro (FY20/21: 385 miljoen excl. meerwaarde op Eoly), maar dat was duidelijk nog te optimistisch. Hoewel de omvang van een "aanzienlijk" lagere nettowinst op dit moment moeilijk in te schatten is, verlagen ze de nettowinstraming voor 2021/2022 naar 360 miljoen euro, maar herhalen wel het “Houden”-advies en koersdoel van 49 euro. Met een “Kopen”-advies en een koersdoel van 30,50 euro geniet Ahold Delhaize de voorkeur van KBC Securities.
