ma. 11 mrt 2019

De saga omtrent een mogelijke fusie tussen Commerzbank en Deutsche is de laatste weken in een stroomversnelling gekomen. Dit weekend raakte bekend dat het bestuur van Deutsche Bank open staat voor gesprekken met Commerzbank én dat de CEO van Deutsche Bank zijn tegenkanting voor een fusie heeft opzijgeschoven. Hoewel de fusiegeruchten al enkele jaren meegaan, lijkt het erop dat de geesten beginnen te rijpen om daadwerkelijk gesprekken op te starten. Vooral de Duitse politiek wil een oplossing voor Deutsche Bank.
De visie van KBC Asset Management
Analist Joris Dehaes deelt zijn visie op een mogelijke fusie tussen de twee grootste Duitse banken:
- De ommezwaai van de CEO en het bestuur van Deutsche Bank lijkt volgens onze analist vooral een teken dat ze in de huidige omstandigheden (lagere economische groei, lage rente, hoge financieringskosten en een investeringsbankdivisie die onder druk staat) beseffen dat ze iets moeten ondernemen.
- KBC Asset Management is niet overtuigd dat een fusie tussen de twee grootste Duitse banken een sterke, winstgevende bank oplevert. Gezien de synergiemogelijkheden tussen beide banken zou een fusie wel een positief effect moeten hebben op de winstgevendheid, maar dat zou pas na enkele moeilijke jaren van herstructureringen volgen. Het integratierisico is bij zo'n omvangrijke fusie groot en bovendien is Deutsche Bank nog steeds bezig met de integratie van Deutsche Postbank.
- Hoewel Commerzbank in de huidige lage renteomgeving last heeft van een lage winstgevendheid, beschouwt KBC AM Commerzbank zeker niet als een probleembank. Het is een relatief veilige retailbank die dankzij kostenbesparingen het rendement op het eigen vermogen geleidelijk aan verbetert.
- Commerzbank is bijgevolg niet de vragende partij voor een fusie en zou logischerwijs een premie moeten krijgen alvorens aandeelhouders zouden instemmen met een fusie. Tegen de huidige waardering is Commerzbank in principe ook een interessante prooi voor banken als Unicredit of BNP Paribas, die hun aanwezigheid in Duitsland willen uitbreiden. Zo'n overname ligt echter politiek gevoeliger dan een Duitse fusie.
- Om een fusie mogelijk te maken, zou de volledige 'badwill' (i.e. het negatieve verschil tussen de prijs die Deutsche Bank betaalt en de huidige boekwaarde van Commerzbank) door de regelgever als kapitaal toegelaten moeten worden. Als dat niet het geval is, zou Deutsche Bank een kapitaalverhoging moeten uitvoeren, wat door aandeelhouders van beide banken niet goed onthaald zou worden.
- Er zijn nog geen officiële gesprekken tussen beide banken, enkel wat aftastende gesprekken tussen bepaalde hoofdrolspelers.
- Er is sowieso een redelijk risico dat de fusie geen groen licht krijgt van de regelgevende instanties. De Europese regelgever liet al weten een voorkeur te hebben voor een fusie van Deutsche Bank met een sterke buitenlandse bank. Het is echter maar de vraag welke bank zich daaraan zou wagen.
- Hoewel er politiek veel stemmen opgaan voor een fusie is het maar de vraag of politici dit ook openlijk willen steunen, wetende dat een fusie gepaard zal gaan met een enorm zware ontslagronde.
Conclusie
Hoewel een fusie steeds waarschijnlijker wordt, zijn er nog vele obstakels die uit de weg geruimd moeten worden en is een fusie niet het basisscenario van KBC AM. Een fusie lijkt volgens analist Joris Dehaes het risico niet waard en lost het fundamentele probleem niet op dat de Duitse bankensector een lage winstgevendheid heeft. Omdat onze analist ervan uitgaat dat een mogelijke fusie een premie voor Commerzbank inhoudt, ziet hij geen reden om de aanbevelingen voor Commerzbank en Deutsche Bank te wijzigen, ondanks de grotere kans op een fusie.
Bij KBC Asset Management is het advies voor Commerzbank “Kopen”, bij een koersdoel van 9 EUR. Voor Deutsche Bank hanteren de analisten een “Verkopen”-advies en een koersdoel van 6,7 EUR.