di. 10 aug 2021

Het aandeel Corbion maakt deze morgen een stevige uitschuiver. Uit de publicatie van de kwartaalresultaten bleek dat de organische omzetgroei van de kernactiviteiten met 22,6% op jaarbasis duidelijk positief verraste, maar de EBITDA-marge stelde teleur. Die laatste daalde met meer dan 400 basispunten, terwijl KBC Securities-analist Wim Hoste slechts op een terugval met minder dan 100 basispunten rekende. De reden? Hogere grondstofkosten. Die noopten het management tot een verlaging van de margeverwachting voor het volledige boekjaar 2021, van meer dan 15% naar 13 à 15%, terwijl de omzetverwachting werd opgetrokken van 7 à 10% naar 12 à 15% groei. Interessante mix, die bij KBCS geen impact heeft op het “Opbouwen”-advies en 49 euro koersdoel.
Resultaten Corbion 2Q21
De omzet steeg in het tweede kwartaal met 12% tot 264,1 miljoen euro en dat was een pak meer dan wat analisten hadden verwacht (242,3 miljoen). Overduidelijk werd die positieve verrassing aangebracht door de autonome omzetgroei van de kernactiviteiten met 22,6%, want analisten rekenden in hun waarderingsmodellen slechts op een groeicijfer van 10,9%.
De aangepaste bedrijfskasstroom of EBITDA daalde echter met 15,7% tot 33,2 miljoen euro, wat dan weer fors onder de verwachtingen lag: analisten mikten zelfs op 38,2 miljoen euro. Een jaar eerder werd in het tweede kwartaal nog een cijfer van 39,4 miljoen euro gerealiseerd. Dat maakt dat de EBITDA-marge voor de kernactiviteiten uitkwam op een erg povere 12,2%, tegenover een door analisten verhoopte 15,9%.
Die daling wordt netjes doorgetrokken naar de bedrijfswinst (EBIT): die daalde van 18,3 naar 11,5 miljoen euro.
Resultaten per divisie
- Sustainable Food Solutions
- De omzet steeg met 10,5% (+18,7% op autonome basis) tot 145,2 miljoen euro, ver boven de verhoopte 134,6 miljoen euro. De groei werd ondersteund door een gemakkelijke vergelijkingsbasis ten opzichte van een jaar eerder (toen een waardevermindering op voorraden werd geboekt), goede commerciële vooruitgang en de voortdurende verschuiving naar natuurlijke conservering. De innovatiepijplijn wint terrein in aangrenzende segmenten zoals zuivel en culinaire producten. Single Ingredients groeide, vooral in de drankenmarkt.
- De aangepaste EBITDA daalde echter met 27% tot 16,5 miljoen euro, terwijl analisten op 21,7 miljoen euro mikten. Dat is een gevolg van hogere grondstofkosten en een stijging van de vaste kosten (voornamelijk extra personeel). Beide trends werden dus duidelijk onderschat in omvang en in kracht.
- Melkzuur & Specialiteiten
- De omzet steeg met 18,2% (+25,2% op autonome basis) tot 76,5 miljoen euro, boven de door analisten verwachte 69 miljoen euro, met hogere leveringen van lactaatzuur aan de Total Corbion PLA joint venture als grootste groeimotor (diens omzetbijdrage steeg van 30,5 naar 37,9 miljoen euro). Alle segmenten groeiden aanzienlijk in het tweede kwartaal, inclusief Biopolymeren.
- De aangepaste EBITDA ging 3,5% hoger tot 14,8 miljoen en dat cijfer lag wel min of meer in lijn met de schattingen (15,2 miljoen euro).
- Incubator
- De netto-omzet is meer dan verdubbeld tot 6,6 miljoen euro (verwacht werd 5,2 miljoen), dankzij hogere leveringen van AlgaPrime DHA.
- De aangepaste EBITDA bleef ongeveer gelijk op -3,4 miljoen euro, wat ook in lijn met de schattingen lag (-3,7 miljoen euro). Positief is dat het management steeds meer vertrouwen krijgt in het bereiken van de vooropgestelde EBITDA-winstgevendheid tegen 2022 voor Omega-3.
- Niet-kernactiviteiten
- De omzet daalde met 2,5% tot 35,8 miljoen en kwam zo boven de analistenverwachtingen van 33,4 miljoen euro uit. De groei in emulgatoren werd wel tenietgedaan door de verkoop van diepvriesdeeg.
- De aangepaste EBITDA daalde met 10% tot 5,3 miljoen euro, boven de verwachting van 5 miljoen euro.
Vooruitzichten
Corbion verhoogt de richtlijn voor de organische netto-omzetgroei van de kernactiviteiten voor 2021 van 7 à 10% naar 12 à 15%, maar de indicatie voor de aangepaste EBITDA-marge voor de kernactiviteiten werd verlaagd van meer dan 15% naar een bandbreedte van 13 à 15%.
Corbion wijst daarvoor naar een breed gedragen stijging van de inkoopkosten, die slechts gedeeltelijk konden worden afgedekt. Corbion verwacht voor 2021 bijvoorbeeld een prijsinflatie van 30 miljoen euro in verband met grondstoffen en hogere vrachtprijzen voor de kernactiviteiten, met een verdere inflatie van 20 à 25 miljoen euro in 2022. Aangezien de meeste contractprijzen voor de rest van 2021 vastliggen, wordt verwacht dat het margeherstel pas in 2022 zichtbaar zal worden (met een marge van meer dan 15% in 2022 als streefcijfer).
KBC Securities over Corbion
Corbions organische omzetresultaten voor de kernactiviteiten in het tweede kwartaal verrasten duidelijk positief (+22,6%), terwijl de EBITDA-marge teleurstelde met een daling van meer dan 400 basispunten tegenover een verwachte daling met minder dan 100 basispunten. Hogere inputkosten zijn daar duidelijk verantwoordelijk voor.
Voorafgaand aan de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal rekende KBC Securities voor 2021 op een netto-omzetgroei van 10% voor de kernactiviteiten (alle analisten samen mikten op 8,9% groei), met een aangepaste EBITDA-marge voor de kernactiviteiten van 16,3% (de analisten gingen samen voor 16%), wat vergelijkbaar is met de marge van 16,2% zoals die over 2020 werd gerapporteerd. Vandaag verhoogt analist Wim Hoste de omzetprognoses voor 2021, maar verlaagt hij ook zijn margeverwachtingen. Gecombineerd levert dat een algemeen negatief effect op de winstverwachtingen op.
Ondanks de margedruk op korte termijn waardeert KBC Securities-analist Wim Hoste Corbion nog steeds vanwege de unieke combinatie van een veerkrachtige en defensieve voedingsingrediëntenbusiness, zijn positie als marktleider vanuit technologisch oogpunt (gipsvrij lactaatzuur wordt uitgerold), een bovengemiddeld groeipotentieel (gedreven door de PLA joint venture) en een uitmuntend ESG-profiel. Het “Opbouwen”-advies en 49 euro koersdoel blijven daarom behouden.