vr. 4 sep 2020

De wereldwijde halfgeleiderverkoop steeg in juli met 4,9% op jaarbasis tot 35,2 miljard dollar, wat een stijging met 2,1% op maandbasis impliceert. Vooral Noord en Zuid-Amerika bleven ondanks de economische terugval in meer dan behoorlijk goeden doen: de verkoop steeg er met 26% op jaarbasis. De verkoop werd ondersteund door zowel geheugenchips als niet-geheugenchips.
Deze cijfers concluderen overduidelijk dat de halfgeleidermarkt goed bestand bleef tegen Covid-19 én de macro-economische tegenwind. Volgens sectororganisatie SIA is er evenwel nog geen reden tot feest, want voor de rest van 2020 blijft er een aanzienlijke marktonzekerheid bestaan.
Op de sectorbeurs werd die trend vooral zichtbaar in de koersevolutie van Benelux-bedrijven zoals ASM International, ASML Holding, BE Semiconductor, terwijl internationaal Qualcomm, Advanced Micro Devices, Nvidia, Taiwan Semiconductor Manufacturing, etc. hoge ogen gooiden. Het Belgische Melexis en X-Fab misten de trein volledig, grotendeels omwille van hun hoge afhankelijk van de autosector.
De visie van KBC Asset Management
Samsung en Qualcomm blijven volgens KBC AM interessante namen om in te spelen op de sterke vraag naar chips.
- De prijs van geheugenchips lijkt uit te bodemen, wat de cijfers bij marktleider Samsung ten goede moet komen. Bovendien boekt het bedrijf nu ook de eerste bescheiden successen in zijn foundry-activiteiten (chipproductie die wordt uitbesteed); zo verhuist Nvidia de nieuwe generatie grafische kaarten voor gaming van TSMC naar Samsung.
- Bij Qualcomm zijn de grootste probleemdossiers (heronderhandelen licentiedeals, geschil met de toezichthouders) uit het verleden opgekuist, waardoor het bedrijf ideaal gepositioneerd is voor de uitrol van 5G. Door het wegvallen van Huawei wordt Qualcomm opnieuw duidelijk de grootste toeleverancier van smartphoneschips voor concurrenten zoals Samsung en Mediatek.
Ondertussen moet Intel zo ongeveer het meest polariserende aandeel binnen de sector zijn. Het bedrijf werd ingehaald door de concurrentie (GPU/Nvidia, CPU/AMD) en ziet steeds meer klanten (Apple, GCP, AWS, ...) opteren voor eigen ontwerpen. Daarenboven kampt het met aanzienlijke vertragingen bij de uitrol van nieuwe productietechnologie. Daar tegenover staat dat het aandeel ondertussen (spot)goedkoop is geworden.
KBC Asset Management staat vandaag nog altijd positief tegenover Qualcomm (“Kopen”-advies met 125 dollar koersdoel), Cisco Systems (“Kopen”-advies met 50 dollar koersdoel) en Samsung Electronics (“Kopen”-advies met 1375 dollar koersdoel). Voor Intel is de mening iets genuanceerder (“Houden”-advies met 59 dollar koersdoel).
