do. 4 feb 2021

Daimler liet gisteren weten dat het van plan is zijn truckdivisie af te splitsen en dit nog vóór eind dit jaar. Het gerucht van een spin-off deed al enkele weken de ronde maar werd gisteren dus bevestigd. In november 2019 reeds werden aparte juridische entiteiten opgericht voor een eventuele splitsing van de twee activiteiten.
Belangrijkste modaliteiten spin-off
Een significant meerderheidsbelang in de truckdivisie zal (pro rata) uitgekeerd worden aan de bestaande Daimler aandeelhouders tegen eind dit jaar.
De truckdivisie 'Daimler Trucks' zal een notering krijgen op de beurs van Frankfurt met als doel om opgenomen te worden in de DAX.
Daimler Trucks krijgt een volledig onafhankelijk management en eigen corporate governance met een onafhankelijke Voorzitter van de Raad van Bestuur.
Daimler zal op termijn zijn naam veranderen naar 'Mercedes-Benz'. Het zal een minderheidsbelang behouden in Daimler Trucks waarvan de grootte nog niet bepaald is.
In het derde kwartaal moet op een Buitengewone Algemene Vergadering de split officieel bekrachtigd worden. Daar zullen de aandeelhouders ook de verdere details van de spin-off voorgeschoteld krijgen.
CEO Ola Kallenius gaf aan dat de auto- en truckdivisies 'verschillende activiteiten zijn met specifieke klantengroepen, technologieën en kapitaalbehoeften.' Hij gelooft dat 'ze het meest effectief kunnen opereren als aparte entiteiten, vrij van de beperkingen van een conglomeraatstructuur.'
Aandeelhoudersvriendelijk scenario
Beleggers vragen al jaren om een splitsing omdat ze de synergievoordelen tussen auto's en trucks als zeer beperkt of onbestaande beschouwen. Aandeelhouders krijgen dus eindelijk hun zin en dit nog in het meest aandeelhoudersvriendelijke scenario. Daimler gaat immers een meerderheidsbelang in de truckdivisie uitkeren aan de bestaande aandeelhouders. Dit vermijdt een IPO proces waar geld moet opgehaald worden. De belangrijkste doelstelling van de operatie is het wegwerken van de conglomeraatskorting (conglomerate discount) oftewel het realiseren van de 'som van de delen' die (uiteraard) groter is dan het geheel. De markt houdt immers van 'pure plays' en is niet tuk op conglomeraten.
Na de ijzersterke operationele resultaten in het vierde kwartaal komt het Daimler management nogmaals over de brug. Dit keer met een optimalisatie van de bedrijfsstructuur. KBC Asset Management juicht de beslissing toe en verhoogt het koersdoel van 67 EUR naar 77 EUR. De aanbeveling blijft 'kopen'.