di. 21 jun 2022

Wie op zoek gaat naar een nieuwe yoghurtsmaak kan daar een tijdje zoet mee zijn. De keuze in de supermarkt is immers overweldigend. Denk maar aan de “Oikos”-muur waar je in de winkel tegenaan kan kijken. Dat zou in de toekomst mogelijk veranderen. In een reactie op de veranderende koopgewoonten van consumenten, op zijn beurt veroorzaakt door de klimmende inflatie, wil Danone snijden in het aantal productvariaties dat wordt aangeboden. Dat moet zowel voor de zuivelproducent als voor de distributeur in lagere kosten resulteren, weet financieel-econoom Tom Simonts.
Assortimentreview
De stijgende inflatie betekent dat consumenten de broeksriem aanhalen. Tesco waarschuwde vrijdag in de marge van een kwartaalupdate dat Britten minder kopen, overstappen op goedkopere huismerkproducten en vaker boodschappen doen, omdat ze de crisis rond de kosten van levensonderhoud het hoofd proberen te bieden. Dat zet een van 's werelds grootste voedingsproducenten ertoe aan om de verkoop van zijn best verkopende producten, gaande van Activia yoghurt tot Evian water, te herbekijken. "Inflatie is een dynamiek, vooral in Europa, waar we aan moeten beginnen te wennen," vertelde Ayla Ziz, wereldwijd hoofd verkoop van Danone, aan Reuters, voorafgaand aan de vierdaagse Global Summit-conferentie van het Consumer Goods Forum in Dublin.
Less is more profit
Consumentenbedrijven maken veel versies van hetzelfde product - van grote en kleine kuipjes van dezelfde yoghurt tot verschillende smaken en voordeelverpakkingen. Vereenvoudiging van het assortiment zou kunnen betekenen dat sommige van deze versies worden opgeofferd om het voor de detailhandel goedkoper te maken een kleinere, minder complexe voorraad aan te houden en te beheren. Zo zouden supermarkten bijvoorbeeld minder geld hoeven uit te trekken voor de opslag, het toezicht en het vervoer van producten.
Danone zal bezuinigen op de zogenaamde "stock keeping units" (SKU's), wat betekent dat sommige supermarkten minder smaken en verpakkingen van Danone-producten zouden hebben. Minder SKU's zou helpen om de kosten per type product te drukken, zei Ayla Ziz, eraan toevoegend dat Danone zijn "hele portfolio" met elke klant aan het bekijken is om te zien welke SKU's het wil schrappen. Danone maakt zich daarbij sterk dat het niet zal besparen op promoties, om zo concurrentieel te blijven. Ziz zei dat Danone investeert in software om de prijzen van producten nauwkeuriger vast te stellen, zodat ze voldoen aan het niveau dat de consument accepteert.
10-30%
Het is trouwens niet de eerste keer dat Danone het mes zet in het aantal productvariaties dat wordt aangeboden. In 2020 kondigde de groep aan dat het pad naar winstgevendheid onder meer zou worden bereikt door het aantal SKU’s met 10-30% te verminderen. Dat plan maakte toen deel uit van een breder kostenbesparingsplan om 1 miljard euro besparingen op te sporen.
Renew Danone
Dat plan dateerde wel van 2020, dus vóór de komst van de nieuwe CEO die begin maart zijn strategie uit de doeken deed. Prijsstijgingen staken dan ook al hun neus aan het raam, maar hadden de deur nog niet vol open getrokken. Luidens het “Renew Danone”-plan zal 2022 een "funderend" jaar worden. De omzetgroei zal worden aangevoerd door de prijszetting en zal uitkomen tussen 3 en 5%. Na dit jaar zullen de marges naar verwachting weer stijgen, uiteraard afhankelijk van de inflatie.
Het nieuwe strategische plan is opgebouwd rond vier strategische pijlers:
- Herstel van de concurrentiekracht van Danone in kerncategorieën en regio's
- Selectieve uitbreiding van Danone's aanwezigheid in termen van segmenten, kanalen en regio's
- Actief zaaien van toekomstige groeipaden
- Actieve portfoliorotatie
Vooral de laatste pijler is er een die we graag horen. Het management streeft naar een rotatie van ongeveer 10% van de netto-omzet. Details over specifieke activa die klaar zijn voor afstoting werden echter niet gegeven, besluit financieel-econoom Tom Simonts.
