ma. 19 okt 2020

Danone publiceerde vandaag resultaten waaruit bleek dat de organische omzet in het derde kwartaal met 2,5% is gekrompen. Samen met de kwartaalcijfers maakte de groep bekend haar activiteiten tegen het licht te houden en de managementstructuur te veranderen. Analist Bob Van Leemputte verlaagt het koersdoel voor de aandelen en bevestigt het "Houden"-advies.
Kwartaalcijfers
In het derde kwartaal is de organische omzet met 2,5% gekrompen. De consensusverwachting lag bij verschillende databronnen nogal uiteen, tussen 1,8% en 2,8%. De gerapporteerde omzet kwam uit op 5,82 miljard euro.
- Die daling was vooral toe te schrijven aan de nog steeds geplaagde waterafdeling, die de omzet met maar liefst 13,5% zag dalen. In Europa en China was het verhaal niet zo slecht, met een verbetering tot daling van 'maar' 10% ten opzichte van vorig jaar, maar in Latijns-Amerika en Indonesië was sprake van een zeer sterke daling.
- Ook de omzet van de gespecialiseerde voedingsafdeling daalde, met 5,7%, te wijten aan een afbouw van huisvoorraden en van het 'daigou'-kanaal. Daigou is het fenomeen waarbij Chinese inwoners producten in het buitenland kopen, ze meenemen in hun reiskoffer en vervolgens verkopen in China. Eerder dit jaar waarschuwde ook A2 Milk al voor een sterke daling van de daigou-markt voor babyvoeding. Door het coronavirus kent het kanaal logistieke problemen vanwege de reisrestricties. Online en in babywinkels bleven de verkopen en het marktaandeel wel stabiel. Ook in Europe kende de afdeling geen sterk kwartaal.
- Aan de andere kant van de medaille zien we dat de EDP-afdeling (zuivel en plantaardige alternatieven) een groei van 3,7% kende. Over de hele lijn was er groei, met een pluim voor de plantaardige producten zoals Alpro.
Vooruitzichten
Met nog een kwartaal te gaan, waagde het management zich ook opnieuw aan uitspraken over de winstverwachtingen. De recurrente operationele marge wordt op 14% geschat voor het volledige jaar en de cashflow op 1,8 miljard.
Het management lijkt te erkennen dat het bedrijf ver weg staat van de doelstellingen op de middellange termijn, waarbij gemikt wordt op 3% tot 5% organische omzetgroei. Er worden dan ook verschillende ingrepen gedaan om het schip terug op de juiste koers te krijgen. Zo wordt het merk- en productportfolio onder de loep genomen. Een speciale focus gaat naar de activiteiten in Argentinië, dat met hyperinflatie kampt, en naar het merk Vega, een veganistisch sportvoedingsmerk dat vooral in Noord-Amerika terug te vinden is. Samen zouden die goed zijn voor een omzet van zo'n 500 miljoen euro.
Verder verandert de managementstructuur om de strategie en de executie beter te dienen. Er komen twee regionale CEO's; één voor Noord-Amerika en één voor Danone International. Ook komt er een nieuwe COO, die verantwoordelijk wordt voor Onderzoek en Innovatie, Cycli en Inkopen, Operations en Kwaliteit. Vrijdag waren er berichten in de Franse pers dat Cécile Cabanis zich verzette tegen deze plannen en daarom vertrok. Dit vertrek is nu ook officieel aangekondigd. Ze verlaat Danone in februari en wordt vervangen door Juergen Esser, die hiervoor CFO was van de waterafdeling en Afrika.
De visie van KBC Asset Management
Analist Bob Van Leemputte ziet een gemengd beeld in de update van Danone.
De goede prestatie van de EDP-afdeling zal wellicht nog even aanhouden. De consument zit nog steeds meer thuis onder het telewerkregime en neemt dus meer tijd om te ontbijten. Ook de groei in de plantaardige producten is sterk en stabiel. Toch is KBC AM voorzichtig voor de afdeling op de langere termijn. Zoals de CEO eerder dit jaar zelf al opmerkte, heeft de consument de neiging om te 'downtraden' naar goedkopere alternatieven zoals huismerken en te 'uptraden' naar duurdere producten. Danone lijkt in het middenveld te zitten.
Daarnaast kent de afdeling voor gespecialiseerde voeding een versterkte concurrentie in de Chinese markt voor babyvoeding. Lokale bedrijven lijken 12 jaar na het melamineschandaal opnieuw te versterken en in te zetten op het premiumsegment waar de buitenlandse spelers actief zijn.
KBC AM merkt op dat de problemen aangepakt lijken te worden, maar het zal nog een paar kwartalen duren vooraleer Danone hiervan de vruchten kan plukken. Ook voor de andere afdelingen, die een zwaar kwartaal achter de rug hadden, ziet onze analist geen plotse heropleving zolang het coronavirus social distancing noodzakelijk maakt en de internationale mobiliteit hindert.
Het aandeel noteert evenwel goedkoop op net geen 15 keer de verwachte winst van volgend jaar. KBC AM verlaagt het koersdoel van 62 naar 59 euro en bevestigt de 'Houden'-aanbeveling.